Gdje je Jorge Jesus, tu nema sretnog završetka

Trofeji mu 'bježe' iz ruku

Gdje je Jorge Jesus, tu nema sretnog završetka

Ako u današnjem svijetu fudbala postoji trener koji nema sreće, onda je to Jorge Jesus.

Ovaj 61-godišnji Portugalac je bez dvojbe sjajan stručnjak, ali mu nekako uvijek nedostaje sitnica kako bi krunisao svoj dobar rad osvajanjem trofeja.

Pred početak sezone, Jesus je napustio Benficu i preuzeo gradskog rivala - Sporting. Tokom većeg dijela sezone, sa zeleno-bijelim je bio na vrhu tabele i na dobrom putu da ovom klubu donese prvu titulu nakon 2002. godine, ali ne bi Jesus bio Jesus da se nešto nije izjalovilo.

U mjesecima koji su iza nas, trener Sportinga je koristio svaku priliku da proziva svoj nekadašnji klub koji mu je tada gledao u leđa. "Da biste vozili Ferrari, potreban vam je dobar vozač", govorio je Jesus kada je Benfica redala loše rezultate. Jesusa je u Sporting privukao novac, a prema nezvaničnim informacijama zarađuje 6 miliona eura po sezoni. Navijači Benfice ga više ne vole, zamjerili su mu izdaju i jedva čekaju da mu se nasmiju u lice, a to bi se moglo desiti u nedjelju. 

Benfica u posljednjem kolu dočekuje Nacional na svom Luzu koji je rasprodan već dvije sedmice, dok Sportingu predstoji teško gostovanje Bragi. Sporting je tokom sezone igrao sjajno, a onda su uslijedili kiksevi i sada je situacija takva da Benfica kolo prije kraja ima dva boda više od Sportinga i samo je čudo može spriječiti da dođe do titule.

Ukoliko Sporting ostane bez trofeja, a sve su prilike da će tako biti, Jorge Jesus će nastaviti svoju neobičnu i nesretnu tradiciju i još jedan pehar će mu 'pobjeći' iz ruku. Mnogi se dobro sjećaju sezone 2012/2013., kada je vodeći Benficu uspio u desetak dana izgubiti dva finala i prokockati titulu u Portugalu.

Način na koji je Jesus gubio pehare je šokantan. U finalu Evropske lige, 15. maja 2013., Benfica je od Chelseaja poražena sa 2:1 pogotkom Branislava Ivanovića u 93. minuti. Još tužniji poraz uslijedio je 11 dana kasnije, kada je u finalu portugalskog Kupa istim rezultatom poražen od Vitorije Guimaraes. Benfica je tada imala vodstvo do 80. minute, a Vitoria je potom u u tri minute postigla dva gola i osvojila trofej u Kupu.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Oba izgubljena finala imala su uvertiru koja se desila 11. maja. Tada je Benfica doživjela poraz od Porta, koji se na kraju ispostavio ključnim u prvenstvu. Pogađajte, rezultat je bio 2:1, a pobjedu Portu donio je Kelvin u prvoj minuti sudijske nadoknade. Benfica je i tada vodila sa 1:0, a Porto je preokretom stigao do pobjede, prestigao Benficu i na kraju osvojio titulu sa bodom prednosti u odnosu na Jesusov tim...

Realno, potrebno je znanje da bi se uopšte došlo u situaciju da se borite za tolike pehare. Već smo rekli da ga Jesus ima i da ne bude sve tako tragično po ovog stručnjaka, treba spomenuti da je u posljednje dvije sezone oba puta postajao prvak sa Benficom. Mogao je osvojiti i treću da je želio ostati, ali nije. Sada će se vjerovatno kajati jer bi u nedjelju mogla propasti još jedna jedinstvena prilika za veliki rezultat, dok se u njegovoj bivšoj kući bude slavio novi naslov prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi