Sedam "najupornijih" prijeti odlaskom sa Svjetskog prvenstva?

Situacija je poprilično komplikovana

Sedam "najupornijih" prijeti odlaskom sa Svjetskog prvenstva?

Admin Čaušević
Teme:

FIFA od starta Svjetskog prvenstva ima ozbiljnih problema u komunikaciji sa pojedinim reprezentacijama, prvenstveno zbog različitog pogleda na ljudska prava i zakone koji vladaju u Kataru, zemlji domaćina Mundijala. 

Sedam "najupornijih" reprezentacija u promovisanju prava LGBTQ populacije prijeti odlaskom sa Svjetskog prvenstva te isčlanjenjem iz Međunarode fudbalske organizacije - FIFA.

Neposredno prije nego što će Engleska započeti svoj nastup na turniru stigla je odluka da se ne može nositi kapitenska traka sa porukom One Love kojom se traži poštovanje i zaštita LGBTQ osoba u Kataru.

Sedam reprezentacija je poslije toga iskazalo nezadovoljstvo. Tako je FS Njemačke sve nazvao kao ucjenu jer je igračima poručeno da će dobiti žute kartone ukoliko izažu sa spornom trakom na teren.

Nijemci su svoj protest iskazali tako što su prekrili usta prije utakmice protiv Japana

Upravo iz tog razloga Nijemaci su na zajedničkoj fotografiji pred utakmicu protiv Japana stavili ruku na usta što je bila neka vrsta protesta protiv FIFA-e.

Osim Njemačke i Engleske sa trakom "One Love" je planiralo igrati još pet reprezentacija i to: Danska, Vels, Nizozemska, Švicarska i Belgija.

Oglasi

U ime svih reprezentacija govorio je direktor FS Danske, Jakob Jensen koji je zaprijetio kako će Danska, ali još šest reprezentacija napustiti Svjetskog prvenstvo, ali i FIFA-u.

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskutovali još od augusta", kazao je Muller.

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Političari nabrojanih reprezentacija koji su se nalazili na utakmicama redovno bi nosili traku s porukom One Love kao da na taj način žele poručiti da potpuno podržavaju svoje nacionalne saveze.

Njemačka, Danska Nizozemska, Švicarska i Belgija su među najboljim evrospkim selekcijama, dok i Vels u posljednje vrijeme redovno igra na velikim takmičenjima i njihovo eventualno istupanje iz FIFA-e bi sigurno predstavljao bolan udarac za ovu organizaciju.

Top Komentari

user1571956549
Ovi krscani naravno da ce podrzati pe d erluk kad im svestenici djecu iskoristavaju.... I šta ocekivati drugo od njih. Daj im alkohola droge razvrata i njima je to ok.
12 7
makelele
7 zemalja nije vecina, tako da neka idu odmah.
12 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi