FIFA otkrila zašto se na Mundijalu "lažu" brojke o posjeti na tribinama

Mnogi su zbunjeni

FIFA otkrila zašto se na Mundijalu "lažu" brojke o posjeti na tribinama

Admin Čaušević
Teme:

Na startu Svjetskog prvenstva u KKataru mnogi su ostali zbunjeni jer se mislilo kako domaćini lažiraju posjetu na stadionima pošto je obično veća od zvaničnog kapaciteta, posebno jer je na tribinama bilo i dosta praznih stolica tolkom utakmica. 

Organizatori turnira FIFA i domaćini Katar izložili su se optužbama da su prikrivali stvarne brojke posjećenosti pa su ažurirali stvarne kapacitete stadiona.

Otvaranje Svjetskog prvenstva između domaćina Katara i Ekvadora, koji je pripao reprezentaciji iz Južne Amerike sa 0:2 održano je na stadionu Al Byat, koji navodno ima kapacitet za 60.000 navijača.

Ali službena brojka navedena za publiku bila je 67.372. Nakon pomnog pregleda te brojke, kapacitet je kasnije ažuriran na 68.895 na službenoj web stranici Svjetskog prvenstva.

Na premijernoj utakmici Mundijala bilo je mnogo praznih mjesta 

U drugoj utakmici Svjetskog prvenstva, Engleska je u ponedjeljak pobijedila Iran rezultatom 6:2 na stadionu Khalifa International s kapacitetom od 40.000 gledatelja, a gledatelja je bilo 45.334.

Opet, nakon kontroverzi i pregleda objavljenih brojki o posjećenosti, kapacitet stadiona je u utorak poslijepodne ažuriran na 45.857.

Oglasi

FIFA je utvrdila da na Khalifa International Stadium bilo samo 500 slobodnih mjesta prema kapacitetu stadiona, ali velika količina praznih sjedala pokazala je da je ta brojka u konačnici netačna.

Za pobjedu Nizozemske nad Senegalom rezultatom 2:0 na stadionu Al Thumama, koji navodno može primiti 40.000 navijača, službena brojka publike za utakmicu je bila 41.721, unatoč tome što su se jasno vidjele hiljade praznih sjedala.

FIFA je na kraju ažurirale podatke o stvarnom kapacitetu osam stadiona

Najveće iznenađenje turnira do sada, današnji historijski poraz Argentine od Saudijske Arabije rezultatom 2:1, viđeno je na stadionu Lusail, gdje će biti održano i finale, koji je izvorno primao 80.000, ali sada ima kapacitet od 88.996, prema ažuriranim podacima .

Na utakmici Argentine i Saudijske Arabije bilo je 88.012 gledatelja, samo 984 gledatelja manje od kapaciteta, unatoč tome što je prema onima na utakmici bilo daleko više praznih mjesta.

Britanski novinari su kontaktirali FIFA-u zašto se manipuliše s brojkama o posjeti, a dobili su odgovor da su navedeni kapaciteti stadiona podudaraju sa i FIFA-inim zahtjevima i da zapravo nisu stvarni.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Objašnjenjo je da se za potrebe Mundijala kapacitet stadiona može proširiti pa su poslije toga objavljeni i ažurirani kapaciteti stadiona.

Dakle, FIFA je cijeli problem riješila tako što je jednostavno odlučila da poveća kapacitete stadiona.

Top Komentari

King_Kenny
...ovdje se sad trazi dlaka u jajetu da se SP proglasi lose organizovanim i slicno,a sve po direktivama p*derskih lobija...
5 3
user1653166290
Ljudi Klanjaju !!!! .......
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti