Pogriješili "životom": Mogli su ga dovesti za 200.000 eura, a danas vrijedi deset puta više

Loša procjena i nedostatak novca

Pogriješili "životom": Mogli su ga dovesti za 200.000 eura, a danas vrijedi deset puta više

E. Ganibegović

U ljeto 2020. godine poljski Gornik Zabrze nije imao 200.000 eura za otkup napadača iz grčkog AEK-a.

Danas grčki napadač vrijedi barem 50 puta više. Sve zahvaljujući fenomenalnoj igri u Holandiji i Škotskoj, gdje danas nastupa u bojama Celtica.

"Prve godine njegove karijere nisu bile ni posebno uspješne ni mirne. Zbog toga je njegov talent vrlo kasno pokazan. Ali ponekad se to takodogodi. Nadam se da je sve najbolje još pred njim", rekao je trener Celtica Ange Postecoglou o Giorgosu Giakoumakisu kojem je i posvećen ovaj tekst.

Ovaj 27-godišnji napadač zvijezda je škotskog Premiershipa. Giakoumakis je prošle sezone osvojio srca navijača Celtica, postigavši 13 golova i osvojivši krunu najboljeg strijelca.

Godinu dana ranije Grk je briljirao u Holandiji, gdje je u 33 nastupa za VVV-Venlo postigao 29 golova. Danas Giakoumakis igra u Ligi prvaka, a prije samo dvije godine nije impresionirao ni u puno slabijoj poljskoj Ekstraklasi. 

Grk je došao u Poljsku u proljeće 2020. na šestomjesečnu posudbu iz atenskog AEK-a u Gornik Zabrze. I nije se znalo šta od njega očekivati. S jedne strane, Giakoumakis je u Poljsku došao iz velikog kluba. S druge strane, u Atini nije napravio ništa posebno. 

Oglasi

Giakoumakis je dolaskom u Zabrze imao samo jednu uspješnu sezonu u karijeri i to 2016/17. postigao je 12 golova u bojama AO Plataniasa čime je zaslužio transfer u AEK.

U 12 nastupa u Poljskoj zabio je tri gola i imao asistenciju. Rezultat nije nikoga bacio na koljena, ali je Grk pomogao Gorniku da ostane u ligi. Zabrze ga je htio zaustaviti, ali se nisu mogli dogovoriti oko obeštećenja. Tada je holandski Venlo platio 200.000 eura obeštećenja, na što Gornik nije bio spreman.

Danas u Zabrzeu mogu biti razočarani što nisu odvojili 200.000 eura za njega. Mnogima je teško razumjeti ono što je Giakoumakis napravio u Holandiji. Hat-trick s Emmenom (5:3) u debiju u Eredivisie bio je najava nevjerojatne sezone Grka.

Krajem januara 2021., nakon samo 19 ligaških utakmica, Giakoumakis je zabio 20 golova. Jedino je Tonny van der Linden postigao toliko pogodaka tako brzo u sezoni 1956./57.

Posljednjeg dana augusta prošle godine, zadnjeg dana prijelaznog roka, Celtic je dao dva i po miliona funti za Giakoumakisa. Škoti su u zadnji tren preduhitrili Werder Bremen. I sigurno ne žale.

U Celticu, kao i u Venlou, Giakoumakis je oduševio, iako je zbog povrede na debi morao čekati mjesec dana, da bi njegov ugovor bio potpuno otkupljen u januaru ove godine.

Od tada do kraja sezone odigrao je 19 utakmica zabivši čak 16 golova. U Premiershipu je zabio ukupno 13 golova čime je osvojio krunu najboljeg strijelca, a Celtic vratio naslov prvaka od ljutog rivala - Rangersa.

Tijekom ljeta činilo se da bi Giakoumakis opet mogao promijeniti klub. Poznati novinar Fabrizio Romano izvijestio je da su prvoligaški klubovi ozbiljno zainteresovani za napadača. Cijena? Najmanje 10 miliona eura. To bi značilo da se vrijednost igrača povećala 50 puta od njegovog transfera u VVV Venlo.

U konačnici, Giakoumakis je ostao i danas ima nastupe u Ligi prvaka, gdje se između ostalih natječe i protiv Reala. Ove sezone Grk možda nije toliko impresiivan, ali i dalje zabija redovno. U 13 nastupa zabio je šest golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi