Glupo je pitati ko je glavni krivac za špansku katasrofu

Sve se vrti oko jednog čovjeka

Glupo je pitati ko je glavni krivac za špansku katasrofu · Komentar

Edmir Škorić

Španija je jučer ispala sa Svjetskog prvenstva. U osmini finala. Od Rusije. Je li to iko mogao i da pretpostavi? Teško.

Španci nisu bili na svom nivou i to se vidjelo odmah na startu Mundijala. Ona prepoznatljiva španska igra bi ponekad dala rezultat, ponekad ne. Jučer pogotovo nije dala rezultat. Furija je povela s 1:0, a onda razmjenjivala pasove na sredini terena i doslovno nabijala statistiku u tom segmentu.

Rusi nisu mogli do lopte, dobili bi ju tek kada ovi pogriješe, ali uspjeli su eto da iskoriste jednu neopreznost Piquea, da dođu do 1:1 s bijele tačke i da se onda protiv negledljive španske igre bunkerom spasi do penala. A penali su čista lutrija i tu je domaćin imao veliku sreću, ali i malu pomoć očigledno nesigurnih Španaca.

Šta nije bilo dobro kod Španije? Gotovo svi segmenti su bili loši. Dominirali su u posjedu, ali nije bilo pravog protoka prema napadačima, nije bilo kreativnog pasa, sve se odvijalo daleko od gola Akinfejeva i na kratkim pasovima. David De Gea je kompletan turnir bio nervozan, nesiguran, daleko od onog golmana koji je branio na golu Manchester Uniteda tokom prošle sezone.

Dodatnu opasnost po Špance davala je nesigurnost zadnje linije, koja je od početka djelovala ranjivo, a to je pokazao Portugal s tri gola u prvom kolu.

Ko bi trebao biti glavni krivac? Ako pitate eksperta Eurosporta Alvara Ferreresa, Julen Lopetegui. On je pred sami početak SP-a dobio otkaz jer je radio iza leđa ljudi u Španskom nogometnom savezu, kada je prihvatio poziv Real Madrida.

Došao je Fernando Hierro i uspio je donekle da pokrije tu krizu, ali ovo je bio Lopeteguijev tim. Tim koji je uglavnom imao glavu i rep, koji je osvojio autoritet protiv velikih, što je pokazao kada je protiv Argentine ranije u prijateljskom meču postigao šest golova. Otkaz Lopeteguiju je bio tragičan i ključan. Igrači Španije to nisu priznali, ali je bilo očigledno da je imao veliki utjecaj na sve.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Španija sigurno sada neće praviti velike promjene u sistemu igre, a i što bi kada je isti taj stil donio toliko uspjeha proteklih godina, samo je važno pronaći prave igrače koje bi predvodio Isco, ali i čovjeka koji će uspjeti napraviti ono što je prethodno Lopetegui, nekoga ko će sve to da posloži i ko će nastaviti da pruža šansu mladim igračima koji će činiti budućnost Furije.

Odlazi Iniesta, otići će još nekoliko iskusnijih igrača, ali ostat će De Gea, Busquets, Thiago, Isco, Asensio, Odriozola, Arrizabalaga, Saul Niguez, Koke, Lucas Vazquez, Rodrigo, Jesus Vallejo, Soler, Morata, Inaki Williams, Deulofeu...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi