Hrvatima je tiha patnja, Srbi ga se plaše: "Prva plata 165 eura, konobarišem, perem suđe, garaže..."
Ozuni iz perioda dok je nastupao za Lokomotivu gdje se potpuno igrački afirmisao

Za prelazak preko granice su platili 20.000 eura

Hrvatima je tiha patnja, Srbi ga se plaše: "Prva plata 165 eura, konobarišem, perem suđe, garaže..."

Admin Čaušević

Teško da iti jedan predmet može izvući cijelu porodicu iz siromaštva kao što to može uraditi fudbalska lopta, pogotovo u kombinaciji sa talentom. To najbolje zna dečko koji je tiha patnja Hrvata i zagrebačkog Dinama i neko od koga strahuju Srbi pred Evropsko prvenstvo.

Myrto Uzuni, rođen u Beratu (Albanija) 31. maja 1995., još uvijek nije znao snagu fudbala kao sporta fokusiran na preživljavanje u mjestu koje nije njegovo. Bio je samo dijete, ilegalni imigrant, bez dokumenata... i bio je u Grčkoj.

"Platili smo 20.000 eura za prelazak granice. Bilo nas je petero u porodici, ušli smo kroz šumu, jer Albanija nije u Evropskoj uniji", prisjetio se Uzuni za španski list Panenka.

Albanac je svojevremeno igrao u Hrvatskoj, tačnije u Lokomotivi, Dinamo je činio sve da ga dovede, bio je velika želja Maksimira, ali je otišao u Ferencvaroš, a zatim i svojim golom izbacio Modre iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Bilo je to prije tri godine.

Uzuni je danas jedan od glavnih igrača reprezentacije Albanije i ima velika očekivanja za Evropsko prvenstvo

Uzunijeva životna priča je jedna od onih zbog kojih bi i kamen zaplakao. U potrazi za boljim životom otišli su u drugu zemlju, ali no na novom odredištu fudbal je morao otići u drugi plan.

"Svi smo malo zarađivali, ali morali smo plaćati struju, vodu, stanarinu, sve. Fudbal je bio moj san, ali tada sam čak i prestao trenirati. Mnoge noći sam plakao sam u svojoj sobi, u kupaonici, a da me niko nije vidio."

Oglasi

"Nisam želio da se moji roditelji osjećaju loše. Sve mi je to dalo snagu da budem igrač kakav sam danas. Nikad, baš nikad, nikad nisam razmišljao o odustajanju. Znao sam da postoji samo jedno rješenje, i ono je bilo moje, ničije više."

Preko trnja do zvijezda 

Ali kako napredovati u fudbalu, a da ga ne možete praktikovati? U Grčkoj je trenirao samo kad je mogao. Posao je bio prioritet, ponekad i 14-satno radno vrijeme.

"Radio sam kao konobar, prao suđe, brao masline, čistio kuće, garaže… sve na crno."

Na jednom turniru na kojem je bio najbolji strijelac, primijetio ga je Olympiacos, jedan od velikana grčkog nogometa. Ali nije imao uredne papire. Bez dokumenata o prebivalištu posao nije mogao biti završen.

"'Ti si dobar igrač i moraš pokušati', rekao mi je otac kad je shvatio da sam talentovan. "Vratili smo se u Albaniju. Bez kuće, bez novca i u minusu."

Oglasi

Potpisao je za svoj rodni klub, Tomori Berat. Nije dugo trebalo da iz rezervne ekipe pređe u prvi tim. Još se sjeća svoje prve plate.

"165 eura mjesečno. Sav sam novac dao svojim roditeljima, koji su bili jako ponosni i sretni zbog mene."

"Berat je zamijenio Apolonijom, gdje je postigao svoj prvi uspjeh kao najbolji strijelac, a nakon dvije zaslužne sezone prešao je u KF Laci. Ukupno šest godina sportskog i finansijskog napretka u rodnoj zemlji, a porodica je napokon ublažila svoje muke.

Uzuni danas uživa u luksuzu dok je nekada radio sve i svašta da preživi

Njegova sljedeća destinacija bila je Hrvatska, s očitim poboljšanjem primanja. "NK Lokomotiva iz Zagreba me dovela i u dvije godine sam napravio napredak u Hrvatskoj."

Napredak je bio takav da ga je želio i hrvatski najveći klub Dinamo, iako mu je na kraju ipak pogodio Ferencvaros. "Rekli su mi da žele igrati u Ligi prvaka, tamo nisu bili 30 godina."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Poslije toga je uslijedio transfer u Granadu. Vrijednost mu je narasla na devet miliona eura. U dosadašnjem dijelu La Lige zabio je četiri gola i neće biti iznenađenje ako ostvari još veći iskorak na ljeto.

Presudno bi moglo biti Evropsko prvenstvo gdje Uzuni nakon sjajnih kvalifikacija sa svojom Albanijom nema namjeru igrati prolaznu ulogu.

Top Komentari

bk123
Bravo dečko...kome je sudjeno uz malo truda on nemoze da ne uspije...al ako ti nije sudjeno džabe ti sve pogodnosti
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi