Gojak je nadolazeća zvijezda: "Misimovićeve riječi su mi dale vjetar u leđa"

Od talenta do ultramodernog nogometaša kojeg hvale svi

Gojak je nadolazeća zvijezda: "Misimovićeve riječi su mi dale vjetar u leđa" · Intervju

Posljednji put sa Amerom Gojakom (21) smo razgovarali 2015. godine. U to vrijeme igrao je za juniore Dinama, niko u klubu nije štedio sa pohvalama na njegov račun, ali on se na to nije obazirao, težio je samo ka tome da jednog dana bude standardan dio prve momčadi i reprezentativac BiH. 

Praveći pararelu lako je zaključiti da je Gojak u međuvremenu ostvario sve ono što je tada zacrtao. I ne samo to, danas ide prema tome da će se o njemu uskoro govoriti i pisati kao o jednom od boljih Bosanaca koji je odijevao Dinamov dres.

"On je miks Sejada Halilovića i Edina Mujčina. Od Halilovića je ‘uzeo’ agresiju, beskompromisnost, silovitost, žestinu i trku, od Mujčina nogometnu plemenitost, maštovitost, kreaciju, vic...", često se danas može čuti iz usta onih koji dugo prate zagrebački klub. I uistinu je tako. Više nije samo talenat već ultramoderan nogometaš, doslovno je ove sezone eksplodirao, a kada je tako onda i ne iznenađuju sve učestaliji natpisi o transferu koji bi danas-sutra mogao do vrha napuniti klupsku blagajnu.

Razgovor s Amerom napravili smo u Sarajevu, gdje u društvu porodice i prijatelja puni baterije za proljetni dio sezone. Kako je u međuvremenu postao popularniji mnogo je više i onih koji ga vuku za rukav, žele da mu čestitaju, ali sa svim tim se odlično nosi. Bio je iznimno strpljiv i susretljiv, jasan i konkretan u svojim odgovorima.

Kako se osjećate nakon jedne od najboljih sezona u historiji Dinama?

"Odlično, ne samo ja, već i cijela momčad. Mislim da svi mi nismo bili svjesni što smo napravili. Tek kako je vrijeme prolazilo, kada smo vidjeli kako reagiraju navijači i mediji, shvatili smo da imamo nešto veliko. Pa, Dinamo 49 godina nije prezimio u Evropi, a zadnjih 13 godina samo jednom nije igrao skupinu. Ponosan sam na svoje suigrače i stručni štab", govori Amer Gojak za SportSport.ba.

Bilo je perioda kada i nije išlo najbolje, gubili ste od Rudeša, ali onda je Nenad Bjelica u rasponu od nekoliko mjeseci napravio tim koji je prezimio u Evropi. U čemu je tajna?

"Mislim da smo se dizali iz utakmice u utakmicu. I taj Rudeš se dogodio tri dana nakon evropske utakmice i nakon što je trener napravio puno izmjena. Mislim da se stvorila prava hemija u svlačionici, stručan trener koji je bio bivši igrač i zna kako igrači razmišljaju te dobar menadžment. To su prepoznali i navijači te su nas i oni nosili... Jednostavno, dogodila nam se sezona u kojoj se sve poklopilo."

Uoči sezone niste bili baš u prvom planu. Jeste li mogli očekivati da ćete uz rezultate koje je Dinamo napravio - iskočiti.

"Prije svega, ja nikada nisam sumnjao u sebe. Imam dovoljno samopouzdanja i trebao mi je neko ko će mi dati priliku u kontinuitetu. Trebao sam nekoga ko će mi vjerovati i to sam pronašao u gospodinu Bjelici. Ali, naravno ne mogu ni da ne spomenem svoje suigrače, jer još se nije rodio igrač koji će sam dobiti utakmicu."

Postoji li nešto što biste voljeli popraviti kod sebe?

"Ne postoji igrač koji će reći da nema prostora za napredak. Pa i oni najiskusniji igrači koji su blizu 30 godina priznaju da svakim treningom, utakmicom i analizom uče nešto novo. Mislim da mogu još napredovati, na meni je da iskoristim sve što mi se nudi."

Igrali ste na više pozicija u proteklom periodu. Na kojoj se najbolje osjećate?

"Igram ono što trener misli da trebam u tom momentu. Međutim, svi znaju da se najbolje snalazim iza dvojice napadača. To mi daje prostora za kreaciju ali i za završnicu."

Koliko je bio težak put Amera Gojaka do mjesta na kojem je danas?

"Moji bližnji znaju šta sam sve morao proći da stignem do ovoga gdje sam danas. Nerado se prisjećam nekih stvari ali isto tako pamtim neke lijepe događaje i ljude kojih je bilo u karijeri. Valjda je to put koji sam morao proći da bih bio ono što sam danas. Pamtim svakoga ko mi je pomogao i pamtim svakog onoga ko mi je otežao na tom putu. Čast svima, ali moja porodica je ta kojoj dugujem sve... Oni su bili i rame za plakanje ali i najveća podrška. Bez njih bih bio samo dijete iz Sarajeva koje voli nogomet, s njima sam reprezentativac BiH."

U Dinamu je i Izet Hajrović. Odličan igrač igrač i još veći zabavljač. Kako biste ga vi opisali?

"Ma, svi znamo ko je i kakav je Hajro (smijeh). U svega par mjeseci je privukao pažnju Zagreba i to dovoljno govori o kakvom se čovjeku i nogometašu radi. Privilegija i čast je dijeliti svlačionicu s takvim čovjekom."

A Emir Dilaver? Je li kalibar za reprezentaciju?

"Apsolutno. Odličan nogometaš i izniman karakter. Emir je tip čovjeka kojeg uvijek volite imati iza sebe. Kada znate da je tu, osjećate se sigurnije u igri."

Nije tajna da ste zapali za oko brojnim klubovima. Osjećate li da ste spremni za nešto više?

"Već sam rekao da se još nije rodio igrač koji zna sve. Radim, učim i uživam u svemu ovome što je Dinamo donio ove jeseni svojim navijačima. Kada stigne ponuda onda ćemno sjesti s ljudima iz kluba i vidjeti kako stoje stvari. Do tada sam igrač Dinama i upotpunosti sam koncentrisan na moj klub."

Veliki ste navijač Real Madrida. Po vama, je li bolje u Dinamu igrati redovito ili u Realu biti na klupi?

"Real je Kraljevski klub i sigurno da su na najvišem mogućem nivou u nogometu. Ne volim hipotetska pitanja, ali svugdje gdje jesam mislim da mogu igrati i nikome ne priznajem da je bolji od mene. I nemojte sada staviti u naslov da mislim da mogu igrati u prvih 11 Reala, ali da ne vjerujem da mogu biti na najvećoj sceni u budućnosti, odmah bih se ostavio igranja nogometa."

Vašim igrama nekako je i Dinamo postao popularniji u BiH. Javljaju li se prijatelji, traže li dresove?

"Ne može Adidas toliko proizvesti koliko igrači Dinama mogu podijeliti, pogotovo ove jeseni (smijeh). A gledajte, Dinamo je najpopularniji klub u Hrvatskoj, jedan od najvećih i najpopularnijih u regiji i normalno je da imamo vojsku navijača. Ispoštujem koliko mogu, ali ne mogu sve zahtjeve zadovoljiti."

Kakav je inače Amer? Kako provodite slobodno vrijeme, volite li izlaziti?

"Pitajte osobe koje su u mojoj blizini. Mislim da sam isti kakav sam bio i prije. Imam iste prijatelje, družim se s istim ljudima. Nije me moja sadašnja situcija niti malo promjenila. Volim, recimo, otići na večeru s djevojkom, bratom, roditeljima ili prijateljima. Pogledati dobar film, malo playstation i tako... Običan momak kao i i svi drugi."

S kim se od saigrača danas najviše družite?

"Sa svima sam dobar, baš sa svima. S Olmom sam cimer, znam otići na večeru s Hajrovićem ili s nekim drugim saigračem. Važno da su osobe oko mene pozitivne jer sam i sam takav."

Debitovali ste i za reprezentaciju nedavno. Kako ste se osjećali kada ste bili u svlačionici sa Džekom...?

"Svi mi znamo ko je Edin Džeko i što je sve napravio za naš nogomet. Moram vam reći da sam ponosan na svoj debi za Bosnu i Hercegovinu. O tome sam sanjao kao dijete i hvala Bogu da mi se taj san ostvario."

Kako su vas prihvatili u reprezentaciji?

"Edin, kao i ostali igrači iz reprezenacije su me zaista odlično prihvatili i sigurno da mi je to dosta pomoglo i olakšalo taj moj debi. Svima dugujem veliku zahvalu."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Zvjezdan Misimović nedavno je izjavio kako vas vidi kao svog nasljednika...

"Kada to kaže jedan takav igrač kao Misimović onda samo mogu biti ponosan i zahvalan. To mi je samo veći poticaj na dalji rad", istakao je na kraju razgovora Gojak, omiljeni lik u Dinamovoj svlačionici, ali i svih ostalih u klubu.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

kikiriki
Ako MISKE TO KAZE,ONDA JE TAKO.
21 1
Benjamingst
Misimovic je bio I ostao za mene nas naj bolji igrac BiH. On je bio genije sa loptom. Gojak puno srece u daljnoj karijeri I imas od koga da ucis a ti je legenda BiH Fudbala Misimovic.
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi