"18 mi godina, idem u Real Madrid, ekipu punu zvijezda, otac mi u avionu govori samo nemoj da..."

Sjajni napadač o dolasku među Kraljeve

"18 mi godina, idem u Real Madrid, ekipu punu zvijezda, otac mi u avionu govori samo nemoj da..."

Admin Čaušević

Uvijek je bio podcijenjen uglavnom zbog nevjerovatnih promašaja, ali nema sumnje da se radi o jednom od najboljih napadača svoje generacije. Karijeru je završio možda i ranije od očekivanog, sa nepunih 35 godina. Razlog su porodični problemi.

Real Madrid je klub čiji se poziv ne odbija, a kada kao maloljetan potpišete ugovor sa takvim velikanom, onda je to znak da je u pitanju izvanserijski talenat.

Iako rođen u Francuskoj Gonzalo Higuain je odrastao u Argentini gdje je igrao za River Platu, a zatim je kao golobradi dečko otišao u Real gdje se zadržao od 2007. do 2013. godine.

Iako je prošlo duže od deset godina da ne nosi dres Los Blancosa, Higuain je i dalje među 15 najboljih strijelaca Kraljeva sa 121 golom na 264 utakmice.

Higuain se jedne prilike prisjetio svog dolaska u Real Madrid i razgovora sa ocem Jorgeom tokom leta za Madrid. Bile su to jako snažne riječi.

"Imao sam 18 godina i otišao sam u ekipu punu zvijezda. Mislio sam da će me proslijediti u Castillu ili ću biti posuđen", započeo je Higuain te nastavio:

Oglasi

"U avionu za Madrid tata mi je rekao: 'Jedino što tražim od tebe je da se ne bojiš. I oni imaju dvije noge, dva oka, dva uha, jedan nos. Baš kao ti. Poštuj ih, da, ali nikad se ne boj.'"

Higuain sa ocem na proslavi Scudetta u dresu Juventusa

"Na drugom treningu Fabio Capello, tadašnji trener Real Madrida, gledao me u trening utakmici i rekao: 'Ostaješ sa nama'".

"Tri-četiri dana kasnije debitovao sam kao starter u Kupu Kralja protiv Betisa. Na kraju sam igrao na poziciji desnog veznog, a ponekad bi Raúl ili David Beckham bili na klupi.

"U početku nisam zabijao mnogo golova i dobivao sam neke kritike. Ali Capello mi je svejedno davao priliku", prisjetio se Higuain.

Igrao je Pipita i kod ostalih trenera, ali s vremenom je shvatio da je postao višak u konkurenciji Karima Benzeme, Cristiana Ronalda i drugih zvijezda te je odlučio otići.

Oglasi

Svoju karijeru je nastavio u Seriji A gdje je igrajući za Napoli i Juventus osvajao titule i pisao historiju talijanskog fudbala. Još je nastupao za Chelsea, Milan, Inter Miami...

Posljednjih godina je jako patio zbog bolesti svoje majke Nancy Zacarias koja je preminula u aprilu 2021. godine, a on je godinu kasnije okačio kopačke o klin.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Nakon što je završio karijeru potpuno se povukao iz javnog života te je odlučio da fudbal koji mu je donio toliko sreće, ali i tuge potpuno ostavi po strani.

Inače, Higuainov otac Jorge je također bio fudbaler. U Evropi je nastupao za Brest, dok je jedan od rijetkih koji su igrali za Bocu Juniors i River Plate.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi