Gorica izabrala Nermina Bašića ispred - legende Juventusa

Slovenci otkrili ko je još bio u igri

Gorica izabrala Nermina Bašića ispred - legende Juventusa

Nerminu Bašiću nije trebalo dugo da postane hit i u Sloveniji. Nakon što je u prošlosti Metalleghe BSI od trećeg ranga doveo do Premijer lige BiH, ovaj 35-godišnji trener koji je rođen u Travniku odličan posao napravio je i u Radomlju, a jesenja titula donijela mu je u konačnici posao u jednom od najvećih klubova u Sloveniji - Gorici.

Posljednjih dana Bašićevo lice se ne skida s naslovnica slovenačke štampe, što i ne čudi obzirom da je trenutno s 35 godina na leđima najmlađi trener u Prvoj ligi Slovenije i uz to jedini - stranac.

Bašić je u borbi za užarenu klupu Gorice dobio prednost ispred brojnih trenerskih imena. Još prije nekoliko dana Slovenci su objavili kako mu je jedan od protukandidata nekadašnja zvijezda Serie A, čije se ime držalo u tajnosti, sve do danas. U pitanju je legendarni Juventusov defanzivac Paolo Montero.

"Tačno je, razgovarali smo s njim", potvrdio je predsjednik kluba Hari Arčon, pa dodao:

"Montero je bio veoma korektan, djelovao je skromno, baš kao i kad je igrao nogomet. U cijeloj priči problem je donekle stvarala i njegova neadekvatna dozvola za rad u Evropi", istakao je prvi čovjek Gorice.

Našem stručnjaku u Gorici će asistirati Saša Kolman i Florijan Debenjak, trener golmana Borut Mavrič, dok će za kondicionu spremu biti zadužen Renzo Casellato. Detalji ugovora zasad nisu poznati.

Montero već nekoliko godina u trenerskim vodama

O Monteri je, manje-više, poznato sve. U devet sezona koliko je proveo u italijanskoj Seriji A, osvojio je četiri titule šampiona, a kao beskompromisan borac bio je nezaobilazan član čelične odbrane Juventusa.

Za reprezentaciju Urugvaja nastupio je 61 put i postigao četiri pogotka. Igrao je i na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, u Japanu i Južnoj Koreji, ali je zbog povrede propustio Copa America 1995. godine, kada je Urugvaj bio domaćin i pobjednik.

Trenersku karijeru započeo je u Penarolu radeći s omladinskim kategorijama, a do danas imao je priliku još voditi argentinske klubove Boca Unidos, Colon i CA Rosario.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Top Komentari

sportsport
Sigurno italijan bio jeftiniji
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi