Gotovo je, barem za sada...

Prvoligaši idu na zimsku pauzu

Gotovo je, barem za sada...

S. Mlaćo

Posljednjim zvižducima jučer u Tešnju i Gabeli završen je prvi dio sezone u Prvoj ligi FBiH. Jesenja titula otišla je u ruke nogometaša Olimpika.

Vukovi sa Otoke prošle sezone su izgubili bitku sa Veležom, no ove će to isto biti veoma teško. Bez mnogo pompe krenuli su na Otoci u novu sezonu, te na kraju upisali deset pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. Izabranici Esada Selimovića djelovali su kao kolektiv, te se to na kraju i odrazilo na rezultatima.

Ukoliko dodatne osnaže igački kadar na zimu, jasno je da će titula vrlo lako na Otoku, što će značiti i povratak u elitni rang bh. nogometa.

Hit sezone svakako je FK Goražde. Momci sa Drine od samog starta su u vrhu, nisu gubili korak, a istakli su se Žerić, Huseinspahić, Adžem, Danilović, Mirković, Hasanović... Trener Gordan Mastilo najavio je i moguću borbu za prvo mjesto, no to će svakako ovisiti od igračkih promjena u zimskoj pauzi.

TOŠK je na trećem mjesto i to sigurno nije iznenađenje. Najavio je to i Nusret Muslimović po odlasku sa klupe tima iz Tešnja, a posao je uspješno nastavio Nermin Šabić. Koprivica, Poturalić, Strika i društvo još uvijek u gostima imaju problema, a da nije tako danas bi bili na korak do Olimpika.

Najveće razočarenje svakako je NK GOŠK. Tim koji je najavio brz povratak u elitu zaostaje čak devet bodova za Olimpikom. Gabeljani su uveliko 'kiksali' u prelaznom roku, mnogo pojačanja nisu opravdala očekivanja i već nakon tri - četiri kola bilo je jasno da GOŠK nema ekipu za prvo mjesto.

Nisu tako mislili čelnici kluba, uslijedila je i trenerska promjena (Gagro - Trivunović), no ni to nije bilo dovoljno. Kao šamar stigao je i jučerašnji remi sa Orašjem (3:3), iako su vodili 2:0, a zatim 3:1.

Čapljina je na sjajnom petom mjestu. Bez poznatih i skupih imena u timu, Dragan Radović napravio je kvalitetnu 'klapu'. Čapljinci će gotovo sigurno izbjeći borbu za opstanak, a jasno je da bez rezultatskog pritiska mogu biti tvrd orah za sve rivale. To su u ostalom i potvrdili.

Šesto mjesto pripalo je NK Travnik. Mlada ekipa sa par iskusnih pojedinaca osvojila je simpatije navijača širom prvoligaških stadiona. Veziri igraju za gol više, nadigravaju se i nisu rival kojeg može poželjeti protivnička ekipa, a Adnan Čorbo uspješno kormilari travničkim brodom. Zima je u gradu Travniku gotovo uvijek žestoka, a kakva će bit na Piroti, ostaje nam da vidimo.

Iako se očekivao pravi brodolom nakon katastrofalne prošle sezone, FK Igman je također među klubovima koji zavrijeđuju pažnju u pozitivnom smislu. Fadil Hodžić je najbolji primjer koliko poznavanje lige, protivnika, kolega trenera sa druge strane, znači u bh. nogometu. Veći dio prvenstva Igman je bio u samom vrhu, no i sedma pozicija obradovala je navijače koji imaju samo riječi hvale za odrađeni posao njihovih ljubimaca, stručnog štaba, Uprave...

Tri vezana poraza u tri posljednja kola donijela su pad na tabeli Rudaru iz Kaknja. Kakanjci su bili i drugi ove polusezone, što je svakako veliki uspjeh, no 'tanka' klupa koštala je izabranike Bećira Mehanovića mnogo bolje pozicije. U Kaknju nisu nezadovoljni, no daleko od toga da zimu mogu mirno prespavati.

Među razočarenja spada i NK Zvijezda. U Gradačcu su najavili borbu za prvo mjesto, ali brzo je postalo jasno da od toga nema ništa. Čelnici Zvijezde lutali su u dovođenju 'pojačanja, što se brzo i potvrdilo. Na kraju je na klupu ponovo stigao Mile Lazarević kojeg čeka mnogo težak posao u drugom dijelu.

Metalleghe je nakon lošeg otvaranja sezone na desetom mjestu. Damir Beća je uspio koliko toliko posložiti kockice, a stekao se dojam da su Jajčani po igrama zaslužili i pet-šest bodova više, no od kukanja na Mračaju nemaju ništa. Uz adekvatna pojačanja očekivati je da Kraljevi kako drugi dio sezone bude odmicao zaplove ka sredini tabele i izbjegnu borbu za opstanak.

Svoje navijače razočarali su Budućnost, Bratstvo, Orašje, Jedinstvo, Slaven i Radnik. Među ovim timovima tražit će se i putnici za niži rang, a svakako u najtežoj situaciji su FK Radnik i NK Slaven.

Prvi dio sezone obilježila je i akcija SIPA-e nazvana VAR. VAR je tako stigao u drugi rang bh. nogometa preko noći, a privedeno je 12 osoba koje su povezane sa dogovaranjem utakmica u Prvoj ligi, uzimanjem dara i slično. Za sada su svi na slobodi.

Koliko će VAR odraziti na drugi dio sezone u bh. 'cvajti', ostaje nam da vidimo.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kada je statistika u pitanju, Olimpik je tim sa najviše bodova (34), a najefikasnija momčadi lige su FK Goražde i NK GOŠK (27). Najviše remija ima Budućnost (5), a najviše poraza Slaven i Radnik (10). 

Na listi strijelaca prvo mjesto dijele Antonio Vidović (HNK Orašje) i Anes Mašić (NK GOŠK). Dvojac je postigao po deset pogodaka, Denis Žerić (FK Goražde) je dodao devet, a po osam Kosta Bajić (Bratstvo) i Dženan Haračić (NK Metalleghe BSI).

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

balunv
Zasluženo prvo mjesto pripalo je Olimpiku, sa najvećom armijom navijača ima ih 59 sa upravom VARIOCI
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi