Prvo odustajanje od famozne kapitenske trake: "Nismo ovdje da dajemo lekcije bilo kome"

Diglo se dosta prašine

Prvo odustajanje od famozne kapitenske trake: "Nismo ovdje da dajemo lekcije bilo kome"

A. Čaušević

Sada već famozna kapitenska traka sa napisom "One Love" podigla je dosta prašine te je udarna tema u uvodnim danima Svjetskog prvenstva u Kataru. Otišlo je do te mjere da neke reprezentacije prijete istupanjem sa turnira pa i iz članstva FIFA-e.

Od ranije je poznato da je sedam evropskih selekcija odlučilo da njihovi kapiteni na Svjetskom prvenstvu nose trake s napisom One Love kao simbolom koji predstavlja jednakost za sve, zaštitu ljudskih prava i podršku LGBTQ populaciji.

FIFA je u posljednji tren napravila zaokret te je zabranila nošenje trake uz ozbiljne prijetnje da će svi kapiteni koji je budu nosili dobiti žuti karton prije nego što utakmica počne.

Poslije toga je počeo verbalni konflikt sa organizatorom turnira te FIFA-om. Nijemci su na zajedničkoj fotografiji pred utakmicu protiv Japana pokrili rukom usta, dok su Danci zaprijetili odlaskom kući i istupanjem iz FIFA-e.

Xhaka na press-konferenciji pred utakmicu Švicarska - Kamerun

Ipak, nedugo nakon toga pojavila se i prva reprezentacija koja povukla ručnu. U pitanju je reprezetnacija Švicarske. To je učinio kapiten Granit Xhaka nakon pitanja da li će uraditi nešto slično kao Nijemci.

"Mislim da mi kao reprezentacija Švicarske ne trebamo ništa uraditi. Treba da poštujemo pravila i da se skoncentrišemo na fudbal. To je sve što namjeravam raditi", kazao je veznjak Arsenal te poručio:

Oglasi

"Mi smo ovdje da igramo fudbal, a ne držimo lekcije bilo kome."

Švicarska u četvrtak otvara svoj nastup na Mundijalu. Protivnik će biti reprezentacija Kameruna. U grupi G se još nalaze reprezetnacije Brazila i Srbije.

Podsjećanja radi, osim Švicarske sa "One love" kapitenskom trakom još su trebale igrati reprezentacije Danske, Nizozemske, Engleske, Velsa, Belgije i Njemačke. 

Jesu li igrači kontrolisani?

Među kapitenima sa famoznom trakom trebao je biti i Jan Vertonghen, ali to neće biti slučaj. Kakva cenzura vlada u Kataru potvrđuje i izjava ovog iskusnog defanzivca koji u strahu od suspenzije nije želio davati bilo kakav komentar.

Oglasi

Jan Vertonghen je jedan od kapitena koji je trebao igrati sa famoznom kapitenskom trakom, ali je pred prvi meč svoje reprezentacije na Mundijalu i duelu protiv Kanade kazao da su praktično igrači kontrolisani.

"Ako date izjavu dok nosite traku to znači da kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to dovoljno govori", kazao je Vertonghen te nastavio:

"Mi smo meta i bojim se da ako kažem nešto na ovu temu moža neću moći igrati i to je situacija koju nisam nikad iskusio u fudbalu i nadam se da je nikad više neću iskusiti jer nije dobro."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Kontrolisani smo. Ne volim da dajem političke izjave. Ovdje smo da igramo fudbal i ako ne možemo to zbog normalnih izajava poput 'ne diskriminaciji' ili 'ne rasizmu' i to ne možemo reći, šta ćemo onda?"

"Ne bih trebao govoriti ništa više na ovu temu jer želim igrati u prvoj utakmici i stat ću na ovome i to dovoljno govori", dodao je Belgijanac.

Top Komentari

antikomunist
Napokon neko normalan. Ali to je ta "demokratija"-za cemerikance islamofobe i za truhle zapadnjake-ovo NIJE SLOBODA GOVORA NI IZBORA-U DEMOKRATIJI MOŽEŠ REĆI ŠTA ŽELIŠ. Ali samo ako govoris kako ONI žele, e onda je to "demokratija". Inače si "terorista". Ovo je nametanje svoje volje drugima a nikakvo"ugrožavanje prava". Nek se hebe ko s kim hoće, lična stvar", ali nek ne pokušavaju drugome nametati svoju vrstu"demokratije"!
5 1
user1647539682
Bas tako igrajte fudbala neka se sa tim bavi neko druhi....
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi