Otac fudbalera koji dominira kao nikad: "Srbi su me mučili šest mjeseci, sinu sam rekao samo..."

Sada je drugi čovjek

Otac fudbalera koji dominira kao nikad: "Srbi su me mučili šest mjeseci, sinu sam rekao samo..."

Admin Čaušević

Očevi su ti koji obično brinu o karijerima svojih sinova, dok u određenim slučajevima to pravo dijele sa menadžerima, pa nekad stvari znaju postati škakljive. To je slučaj i sa možda najpotcjenjenijim veznjakom ove sezone u Evropi.

Kada se priča o najboljim veznjacima ove sezone, njegovo ime je obično u drugom planu, ali ko go god pogleda njegov jedan meč zaključi istu stvar - dečko je dominantan.

Riječ je o sada već iskusnom Granitu Xhaki koji zaista dominira u dresu Bayer Leverkusena koji su na pravom putu da konačno postanu prvaci Njemačke.

Dugogodišnji reprezentativac Švicarske je mozak ekipe koju briljantno vodi Xabi Alonso i definitivno zaslužuje sve pohvale za svoje partije.

Inače, za Xhakinu karijeru je zadužen njegov otac Ragip i to od početka igračkih dana, upravo je se Xhaka senior našao u centru pažnje prije nekoliko mjeseci kada je završio na sudu.

Oglasi

Naime, osim oca Ragipa i menadžer Andre Gross je imao dogovor s Xhakom prema kojem mu je veznjak davao 7% svoje plate. Fudbaler je odlučio da raskine ugovor 2019. godine i prestao je da mu daje isplatu.

Ali kako je ugovor bio validan od 2020. godine, Gross je odlučio tužiti Xhaku i tražio je milionsku odštetu. Sve je završilo na sudu, a sina brani otac Ragip.

Xhaka senior se prije nekoliko mjeseci našao u centru pažnje švicarske javnosti zbog intervjua kojeg jedao Blick kada je govorio o svojoj prošlosti.

Naime, Ragip se prisjetio trenutka kada ga je 1986. uhapsila policija tadašnje Jugoslavije. Otac fudbalera ispričao je trenutke užasa koji je proveo šest mjeseci u maloj sobi s još četiri osobe.

"Stavili su mi lisice, strpali me u kombi i strpali u zatvor. Stvorili su razloge da me uhapse jer smo mi bili samo studenti koji su mirno prosvjedovali."

Oglasi

Porodica Xhaka na okupu

"Svaki dan smo u ćeliji provodili 23 sata i 50 minuta. Vani smo mogli izaći samo desetak minuta, ali nismo smjeli gledati u nebo. Pitali su nas svaki dan. Tražili su objašnjenje za nešto što mi nismo znali. Mučili su me svaki dan šest mjeseci."

"Tukli su me po rukama, nogama, nogama i tijelu. Koristili su palice i tražili da priznam. Nisam znao što žele da prihvatim. Bio sam samo dio demonstracija."

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Ispričao sam Granitu samo 50 posto onoga što se desilo. Samo moja supruga i otac znaju apsolutno sve što se događalo u tom razdoblj", priznao je Ragip.

Kada god igra protiv Srbije Granit je posebno nadahnut i inspirian. Odgovor zašto je to tako krije se u očevim izjavama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi