Od naredne sezone bi ponovo mogli gledati jedan od najvatrenijih gradskih derbija
FOTO: Guliverimage

"Starac" blizu povratka u elitu

Od naredne sezone bi ponovo mogli gledati jedan od najvatrenijih gradskih derbija

Haris Zilić

Fudbalske sezone širom Evrope lagano ulaze u svoj finiš, a nakon više od decenije pauze naredne sezone bi vrlo vjerovatno mogli gledati jedan od najzanimljiviih evropskih fudbalskih derbija.

U pitanju je derbi Graza između Sturma i GAK-a, a razlog leži u činjenici da je Grazer AK veoma blizu povratka u austrijsku Bundesligu nakon više od decenije.

GAK je trenutni lider drugoligaškog karavana sa 51 bodom, 14 bodova više od Leobena devet kola prije kraja.

Sve je izvjesnije da će grad na Muri naredne sezone imati derbi Štajerske nakon duge pauze, a razlog pauze je situacija u kojoj se prethodnih sezona nalazio GAK.

Klub iz Graza je izbačen u najniži rang austrijskog fudbala zbog raznih administrativnih i finansijskih nepravilnosti, a recimo 2013. godine su igrali čak sedmi rang austrijskog fudbala.

Oglasi

U First ligu odnosno drugi rang austrijskog fudbala vratili su se 2019. godine i nakon četiri sezone potpune stabilizacije klub je ove sezone napao i povratak u Bundesligu.

Trofeji u vitirnama

GAK je i bivši prvak Austrije, a do titule su došli 2004. godine, dok imaju još četiri Kupa i dva Super Kupa, dva puta su osvajali i Superkup Austrije.

Klub je bio i redovan učesnik evropskih kupa, a 2005. godine su u trećem kolu kvalifikacija savladali i slavni Liverpool 1:0, ali u revanšu su izgubili sa 2:0 i ostali bez grupne faze.

U pomenutoj sezoni 2004/2005 GAK je igrao grupnu fazu Kup UEFA, a kasnije su stigli i do šesnaestine finala gdje su zaustavljeni od dva meča sa ukupnih 4:3 od Middlesbrougha.

Oglasi

Posljednji nastup u Evropi imali su u Kupu UEFA 2006. godine kada su u prvom kolu zaustavljeni od francuskog Strasbourga sa ukupnih 7:0.

Što se tiče derbija protiv Sturma to je jedan od najvtarenijih evropskih derbija, a u austrijskom prvoligaškom karavanu odigrali su ukupno 130 utakmica, GAK ima 46 pobjeda, 42 susreta završila su remijem, a 42 puta je slavio Sturm.

Ove brojke bi bile daleko veće da GAK posljendjih 15 godina nije bio u ogromnim problemima, ali već od naredne sezone bi mogli gledati nove duele Sturma i GAK-a

Inače, Grazer AK je jedan od najstarijih austrijskih klubova, osnovani su 1902. godine, a zanimljivo je da imaju nadimak sličan velikanu Liverpoolu, Redsi.

Top Komentari

Drakula
Ja mislio likCe i zeljkan
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi