Cifre od kojih boli glava: Koliko austrijski klubovi izdvajaju za menadžerske provizije?
FOTO - EPA

Objavljeni su finansijski izvještaji

Cifre od kojih boli glava: Koliko austrijski klubovi izdvajaju za menadžerske provizije?

A. Beganović

Čak 12 od 28 profesionalnih austrijskih klubova (Bundesliga i Erste liga) prošlu sezonu je završilo u finansijskom minusu. No, ni to nije spriječilo te klubove da na menadzerske provizije izdvajaju veliku sumu novaca što zapravo govori o važnosti tih ljudi u današnjem svijetu fudbala.

Fudbalski savez Austrije objavio je godišnje finansijske izvještaje svih profesionalnih klubova (Bundesliga i Erste liga) iz kojih je vidljivo da veliki broj tamošnjih klubova nije poslovao sa profitom.

U prošloj sezoni (2022/2023) čak 12 profesionalnih klubova je poslovalo u minusu, a očekivano najveću dobit imao je Red Bull Salzburg - oko 32 miliona eura.

U godišnjim izvještajima je objavljeno i koliko su klubovi potrošili na plaćanje menadžera i tu je ubjedljivo na prvom mjestu Sturm, koji je za menadžerske provizije izdvojio čak tri miliona eura.

Ovaj klub je prošlu sezonu završio u plusu dva miliona eura, što znači da je više novca izdvojio za menadžerske provizije nego što je ostvario dobit.

Oglasi

WSG Tirol je sezonu završio sa manjkom od 557.000 eura, a za menadžere je tokom prošle sezone izdvojio 467.00 eura. Slavni Rapid iz Beča je sezonu okončao u plusu od 49.000 eura, dok je za menadžerske provizije izdvojio 576.000 eura.

LASK u minus 3.7, a Austria iz Beča 6.9 miliona eura

LASK iz Linza koji je u pretkolu Evropa lige bio bolji od bosanskohercegovačkog prvaka Zrinjskog, prošlu sezonu je okončao u minusu od 3.7 miliona eura, a na ime menadžerskih provizija izdvojio je 706.000 eura.

S najvećim minusom, čak 6.9 miliona eura je poslovala Austria iz Beča, koju to nije spriječilo da na manedžerske provizije izdvojio 658.000 eura.

Adamu (Red Bull Salzburg) u duelu sa Cucurellom (Chelsea)

Što se tiče drugoligaša, najveći minus ustanovljen je kod Kapfenberga kojeg sa dosta uspjeha s klupe predvodi bosanskohercegovački stručnjak Abdulah Ibraković.

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Kapfenberg je i ranije imao problema sa finansijama, a sezonu 2022/2023 završio je sa minusom od 759.000 eura.

Zanimljivo je i to da je Ibrakovićev Kapfenberg jedan od rijetkih austrijskih profesionalnih klubova koji na menadžerske provizije nije potrošio niti euro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi