Grci 'ganjaju' obaranje broja 56!
Foto: Steven Gerrard (Engleska) slavi gol protiv Hrvatske

Heleni večeras u nemogućoj misiji

Grci 'ganjaju' obaranje broja 56!

Fudbalska reprezentacija Hrvatske jednom je nogom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ne samo da su jednom nogom na Prvenstvu, već su odškrinuli vrata Rusije i treba samo da 'uskoče' i drugom nogom što bi večeras trebao biti rutinski potez. 

Izabranici selektora Zlatka Dalića pobijedili su Grčku sa 4:1 na Maksimiru u četvrtak navečer, a Grčka je za njih djelovala kao sve, samo ne kao ravnopravan protivnik. Bila je to jedna od utakmica u kojima se jasno vidi da jedna ekipa može postići gol kada poželi, a drugoj treba pravo čudo da se to desi. Grci su jedni gol na Maksimiru postigli nakon kornera kojem je prethodila velika greška defanzivca Liverpoola Dejana Lovrena. 

Foto: Sokratis postiže gol za smanjenje vodstva Hrvatske na Maksimiru (EPA)

Da se taj meč završio recimo 1:0 za Hrvatsku, Grcima bi svejedno bilo veoma teško da prođu dalje jer je za njih veoma teška misija 'postizanje gola'. Kada god prime gol i moraju tražiti izjednačenje, za njih je to teška misija jer oni nemaju "plan B". Za njih meč teče 'po planu' samo ako je na semaforu 0:0, za ostalo ih ne pitajte. 

Kako Grci postižu golove u ozbiljnim mečevima? Protiv Bosne i Hercegovine postigli su gol u 95. minuti susreta i došli do boda jer je Georgios Tzavellas postigao najbolji gol, da ne kažemo jedni gol u karijeri. Zanimljivo, on je za Grčku postigao samo dva gola u karijeri, a baš je jedan od ta dva bio zlata vrijedan. Protiv Belgije se lopta više sretno, nego spretno odbila do Mitroglou (jedinog igrača Grčke na kojeg možete računati da će postići gol), a on je iskoristio tu situaciju i iz jedine prilike za Grke na tom susretu postigao gol za vodstvo. Kasnije je Belgija stvorila 126 prilika, ali postigla samo jedan gol. To je Grčka. U Zagrebu smo već rekli. Desio se korner nakon velike greške Lovrena i Sokratis je postigao gol glavom za tadašnjih 2:1. 

Večeras ipak tradicija nije na njihovoj strani jer igraju protiv ekipe koja veoma rijetko prima veliki broj golova. Da bi prošli dalje Grci večeras moraju postići najmanje tri gola, a ne primiti nijedan. Dakle, potreban im je rezultat 3:0, a ako prime gol trebat će postići pet ukoliko žele izbjeći izvođenje penala. Ako prime dva gola, morat će postići šest i tako dalje. 

Ne računajući mečeve protiv Gibraltara, Grčka je posljednji put postigla tri i više golova na meču 2015. godine protiv Mađarske, a tada su pobijedili 4:3. Dakle, taj rezultat im večeras ne bi odgovorao. 

Foto: Prva postava Engleske koja je nanijela jedan od najtežih poraza u historiji Hrvatske (EPA)

Više ćemo pažnje u nastavku teksta posvetiti njihovim večerašnjim sportskim protivnicima. Kada je reprezentacija Hrvatske posljednji put u zvaničnom meču izgubila rezultatom koji bi ih večeras eliminisao? Desilo se to davne 2009. godine, u septembru mjesecu. Tada je Hrvatska na Wembleyju izgubila od Engleske sa 5:1 i upravo bi ih taj rezultat večeras eliminisao. Od tada su Hrvati odigrali 56 zvaničnih utakmica na kojima nisu izgubili rezultatom koji bi ih večeras eliminisao. Ruku na srce, doživjeli su jedan poraz od 3:0, ali u prijateljskom meču protiv Estonije i to se svakako ne bi trebalo smatrati relevantnim obzirom da je bio riječ o prijateljskom meču bez ikakvog rezultatskog značaja. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Vodeći se svim podacima izovog teksta lako je zaključiti da je Grčka večeras u nemogućoj misiji. Ipak, lopta je okrugla. To je jedina fraza kojem se Grci mogu tješiti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi