Na Balkanu viđena začuđujuća putanja lopte za najveću krađu kvalifikacija: "A UEFA ima toliko para"

Detalj koji će natjerati UEFA-u na reakciju

Na Balkanu viđena začuđujuća putanja lopte za najveću krađu kvalifikacija: "A UEFA ima toliko para"

Admin Čaušević

Kvalifikacije za Evrpsko prvenstvo su završene i to najvećim skandalom koji je još jednom ukazao na propuste UEFA-e u samoj organizaciji utakmica pa i regularnosti takmičenja. Do krađe broj 1 došlo je na samom jugu Balkana.

Grčka i Francuska su u Atini igrali meč za prestiž, međutim neobjašnjivo je kakav propust su napravile sudije u posljednjim minutama meča. 

Naime, Francuzima u posljednjim minutama nije priznat očigledan pogodak i to nakon što je lopta imala neobjašnjivu putanju.

Nakon što je Kingsley Coman probio po desnoj strani lopta se odbila od jednog grčkog igrača, zatim od stativu te je "plesala" u zraku po gol-liniji.

Jasno je da je lopta prešla gol liniju, ali Francuzima nije priznat gol u finišu meča protiv Grčke

Na snimku se jasno može vidjeti da je lopta u jednom trenutku prešla gol-liniju, ali sudije na čelu sa Siebertom iz Njemačke nisu priznale pogodak.

Spornu situaciju možete pogledati ovdje.

Oglasi

Ova situacija je pokazala da je gol-tehnologija neophodna u kvalifikacijama jer očigledno sam VAR nije dovoljan i za očekivati je da UEFA reaguje u narednom periodu.

Meč je na kraju završen 2:2, pa su Francuzi ostali bez maksimalnog učinka u kvalifikacijama iako su već ranije osigurali prvo mjesto u svojoj grupi. 

Ipak, osjećali su se pokradenim te su direktno prozvali UEFA-u. Prvi je to uradio Antoine Griezmann koji se zapitao šta krovna fudbalska federacija u Evropi radi sa toliko novca.

"Nedostajala je gol-line tehnologjia. UEFA ima puno novca i ne može sve srediti kako bismo znali je li bio gol ili ne? Moramo tražiti malo više od UEFA-e. Ako žele da igramo puno utakmica, trebali bismo od njih tražiti više tehnologije", kazao je Griezmann.

Henryjeva nezaboravna krađa

Inače, Francuzi su svijetu poznati kao autori možda i najveće fudbalske nepravde otkako se igraju kvalifikacija, a sve se desilo u doigravanju za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Tada je Thierry Henry jednu loptu smirio rukom, vratio je u sredinu te su Francuzi postigli gol izjednačenja te su izbacili Irsku u baražu poslije produžetaka.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ovakve situacije su danas nezamislive nakon uvođenja VAR tehnologije. Na sreću Francuza to što su pokradeni u Atini nije utjecalo na njihov konačni poredak u kvalifikacijama za Euro 2024.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi