Grupa B: Maroko i Iran u sporednim ulogama pored giganata sa Pirineja

U susret Svjetskom prvenstvu

Grupa B: Maroko i Iran u sporednim ulogama pored giganata sa Pirineja

Kada je u decembru obavljeno žrijebanje grupa za Svjetsko prvenstvo, grupa B je okarakterisana kao ona u kojoj se unaprijed znaju dvije ekipe koje će izboriti knock-out fazu. Jasno, niko to ne može tvrditi dok se utakmice ne odigraju, ali Španija i Portugal su u ogromnoj prednosti u odnosu na Maroko i Iran.

Španija

Crvena furija u Rusiji želi popraviti užasan dojam iz Brazila, kada je ova selekcija eliminisana već u grupnoj fazi. Bio je to pravi šok za Špance, koji su četiri godine prije toga podigli pobjednički pehar u Južnoafričkoj Republici. Španija se i ovoga puta svrstava u red glavnih favorita za osvajanje Mundijala, a ekipa s kojom raspolaže daje joj za pravo da se nada novom zlatnom odličju. Do sada su Španci samo jednom osvajali Svjetsko prvenstvo, što je prilično skromno kada se u obzir uzme kakva su fudbalska velesila.

Selektor Julen Lopetegui će u Rusiji računati na svojevrsni kombinovani tim Real Madrida i Barcelone, uz još nekoliko igrača iz Atletica i inostranih klubova. Zaista Španci imaju tim za najveće domete, počev od Davida De Gee na golu, preko Sergija Ramosa, Gerarda Piquea i Daniela Carvajala u odbrani, Andresa Inieste, Isca, Davida Silve i Sergija Busquetsa u veznom redu, te Diega Coste, Marca Asensija i Iaga Aspasa u napadu. I ostatak španske reprezentacije je moćan, a podatak da su prema Transfermarktu najskuplja reprezentacija na cijelom prvenstvu (1.12 milijardi eura) govori dovoljno za sebe.

Jedna od najvećih prednosti Španaca će biti to što većina standardnih reprezentativaca dijele svlačionice i u svojim klubovima. Poznat je taj rivalitet Reala i Barcelone, ali se do sada to nikada nije odražavalo na partije fudbalera ovih klubova kada nastupaju za svoju domovinu. Najbolje je to pogledati na primjeru 'zakletih neprijatelja' Ramosa i Piquea, koji godinama vode neke svoje ratove ali kada igraju za reprezentaciju čine strašan stoperski tandem i to je tada neka sasvim druga priča.

Portugal

Aktuelni evropski prvaci u Rusiju stižu kao jedan od favorita iz sjene, iako bi možda bilo previše za očekivati da naprave neki spektakularan rezultat. Ipak, ekipa za koju igra Cristiano Ronaldo uvijek je konkurentna za najveće domete, pa zato Portugalce nipošto ne treba otpisivati.

Naravno, Ronaldo je prva zvijezda ove selekcije čiji je i kapiten. Možda bi Mundijal u Rusiji mogao biti njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo u karijeri, pa eto još jednog dodatnog motiva za čovjeka koji je, ionako, vječno motivisan. Uz nedodirljivog Cristiana, Portugal ima još nekoliko klasnih fudbalera poput Bernarda Silve (Manchester City), Ricarda Quaresme (Bešiktaš), Joaa Moutinha (Monaco), Andrea Silve (Milan)... Na golu je Anthony Lopes iz Lyona, a na klupi iskusni Fernando Santos. Ne smijemo zaboraviti ni legendarnog Pepea, koji i u 36. godini života predstavlja glavnu kariku Portugalaca u zadnjoj liniji tima.

Od "evropskih Brazilaca" se, za početak, očekuje da bez većih problema prođu grupu. Kasnije je, ovisno od protivnika, sve moguće ali neki je opći dojam da bi četvrtfinale za njih bilo sasvim realan domet, a sve iznad toga premija.

Maroko

Marokanci nisu imali sreće na žrijebanju, što je pomalo i šteta s obzirom da je riječ o vrlo interesantnoj reprezentaciji koja igra kvalitetan fudbal. Izuzev nekoliko pojedinaca, Maroko je reprezentacija bez pravih zvijezda ali njihova snaga je u timskoj igri koja ih je i dovela na Svjetsko prvenstvo u vrlo jakoj konkurenciji u Africi.

Prva asocijacija na marokanski fudbal danas je Mehdi Benatia, 31-godišnji stoper Juventusa koji je kapiten ove selekcije. Od poznatijih fudbalera treba izdvojiti Nabila Dirara (Fenerbahče), Mehdija Carcelu-Gonzaleza (Standard), Younesa Belhandu (Galatasaray) i Moubaraka Boussoufu (Al-Jazira), dok posebno treba pažnju na Hakima Ziyecha i Aminea Harita. Ziyech (25) igra za Ajax i ovog ljeta mu se smiješi veliki transfer, dok Harit ima tek 20 godina i velika je nada Schalkea. Obojica su ofanzivni veznjaci.

Na klupi Maroka je Herve Renard, dobro poznati francuski trener koji u ovoj zemlji uživa veliku podršku navijača.

Iran

Iranci su jedna od onih reprezentacija koja, nekako u tišini, svake četiri godine zaigra na Svjetskom prvenstvu ali rijetki obrate pažnju na nju. Igrom slučaja, Iran nam je bio interesantan u Brazilu jer se nalazio u grupi sa našom reprezentacijom. Nažalost u utakmici trećeg kola grupe, bez rezultatskog imperativa, BiH je slavila sa 3:1 tako da ćemo Irance pamtiti kao protivnika protiv kojeg je naša selekcija ostvarila prvu, do sada i jedinu pobjedu na Svjetskim prvenstvima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Od tada, do danas, Iran je pretrpio smjenu generacija i sada su tu neki novi fudbaleri koji igraju u svim krajevima svijeta. Najveća zvijezda tima je Sardar Azmoun, 23-godišnji napadač Rubina iz Kazanja kojeg zovu "iranski Messi". Prije dvije ili tri godine, Azmoun je zaista mnogo obećavao, povezivao se čak i sa Liverpoolom ali i dalje je u Rusiji, samo više ne u Rostovu. Možda je rano za zaključivanje, ali na dobrom je putu da ostane vječiti talenat. A, odličan je igrač.

Pored njega, tu je dvojac iz Olympiakosa Karim Ansarifard i Ehsan Hajsafi, kapiten je Masoud Shojaei iz AEK-a, Saman Ghoddos iz Ostersunda, ali i stari, dobri Ashkan Dejagah koji sada nastupa za Nottingham, a nekada je igrao za Wolfsburg. Na klupi Irana je iskusni Carlos Queiroz, koji i sam plasman na Mundijal može smatrati uspjehom. U konkurenciji Španije, Portugala i Maroka, borba za treće mjesto i prestiž su iranska realnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti