Guardiola 2006. godine putovao 3.000 kilometara da se sastane sa svojim trenerskim idolom

Razgovor trajao satima

Guardiola 2006. godine putovao 3.000 kilometara da se sastane sa svojim trenerskim idolom

E. Čaušević

Pep Guardiola je sigurno jedan od najboljih trenera na svijetu, a javnosti se kao trener predstavio na klupi Barcelone s kojom je u prvoj sezoni osvojio sve što je mogao.

Guardiola trenutno vodi Manchester City s kojim je također osvojio nekoliko titula, ali najbolje dane dosadašnje trenerske karijere imao je u Barceloni. Ovaj stručnjak preuzeo je Barcu na ljeto 2008. godine i to je za njega bio prvi ozbiljniji angažman.

Već u prvoj sezoni oduševio je svijet jer je Barcelona uspjela osvojiti tripletu. Guardiola je unio nekoliko revolucionarnih promjena u svijet fudbala i sigurno da je Barcelona koju je on tada vodio jedan od najboljih timova koji smo imali priliku gledati.

Guardiola je u trenerskom svijetu imao svog uzora, a to je legendarni argentinski stručnjam Marcelo Bielsa. Posljednji klub u igračkoj karijeri za Guardiolu je bio meksički Dorados de Sinaloa, a tada je već uveliko razmišljao o trenerskoj karijeri.

Nedavno je objavljena biografija Marcela Bielse u kojoj je otkriveno kako se on sastao s Guardiolom 2006. godine. Tada je Pep putovao 3.000 kilometara samo kako bi popričao s Bielsom jer je njega smatrao jednim od najboljim trenerom svih vremena.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Tada je otputovao na Bielsin ranč u blizini Rosarija, te su čak satima pričali o fudbalu. Bielsa je dao neke savjete Pepu i otkrio mu je sve što ga je zanimalo, a to je Guardiola itekako kasnije iskoristio.

"Pričali su satima o fudbalu i to je bilo tako fanatično da je to nevjerovatno. Pep je rekao Marcelu da želi postati trener i pitao je sve što ga je zanimalo. Bielsa mu je sve rekao što je znao jer mu je želio pomoći. Vidio je da je Pep itekako voljan da uči i da želi spreman ući u trenerski svijet. On i Marcelo su ostali u kontaktu i često su pričali, a Pep mu je uvijek govorio kako je taj susret promijenio sve", piše u biografiji Marcela Bielse.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi