Gube li Željezničar i Sarajevo ekskluzivitet nad prodajom igrača?
Memija, Stevanović, Duljević... Ostali klubovi počeli su narušavati tradiciju ostvarivanja ozbiljnijih transfera samo iz sarajevskih klubova

Da li se liga poboljšala ili je do sposobnijih menadžera

Gube li Željezničar i Sarajevo ekskluzivitet nad prodajom igrača?

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati ozbiljniji transferi iz Premijer lige u inozemstvo, premda, ko se ovdje počne baviti fudbalom isključiva misao vodilja mu je što brže negdje se ispaliti. Zapravo, na iste te prste moguće je nabrojati transfere igrača koji su iz BiH otišli sa 23, 24 ili više godina i da su tamo gdje ih je put odveo igrali iole ozbiljnu ulogu. Ako neko i ode, ode dok je još mlad.

Svojevremena izjava Nermina Jamaka, kada mu je dosadilo sve, da bi volio naći neki posao u državnoj firmi pa da radi od osam do četiri, urnebesno je smiješna, ali i fudbalski tragična. Jamak je bio obećavajući igrač, da je odrastao u Njemačkoj bio bi vrhunski fudbaler. Nakon maltretiranja u Premijer ligi sreću je potražio u Litvaniji, no nije to bogzna kakva sreća. Još je mnogo sličnih primjera.

Posljednjih godina, u inozemstvo se obično išlo iz Željezničara i Sarajeva. Mnogo više doduše s Grbavice nego s Koševa, ali kao da je postojalo pravilo: ako želiš neku afirmaciju, prvi potez koji si trebao napraviti je zavrjediti pažnju sarajevskih klubova. To je bila kakva-takva odskočna daska.

Istina, Željezničar je mnogo više prodavao proizvode vlastite škole, ljudi sa strane bi se angažirali da pomognu iskustvom, budu oslonac mlađima. Posljednja dva velika transfera napravili su Riad Bajić i Amir Hadžiahmetović. Od igrača sa strane dobro je unovčen jedino Ivan Lendrić. Sada su u izlogu juniori Hajdarević i Šabanadžović.

Sarajevo je vlasnik najskupljeg transfera, Leotarovog Gojka Cimirota prodali su za 1,3 miliona eura. Nije ni bitno koliko je Sarajevo zaradilo ukupno od tog transfera, činjenica je da je Cimirot bio najskuplji. Ostalo? Odlazili su Haris Handžić u Lech, Amer Dupovac u Sheriff..., ali ne mogu se pohvaliti da su kasu napunili do vrha.

Šta imamo danas? Situaciju da su sarajevskim klubovima preveliki iznosi koje bubnu Sloboda, Radnik, Krupa... Pravi, za naše uslove ozbiljan transfer skoro da i ne pamtimo, no u međuvremenu i igračima poput Amera Ordagića, recimo, draže je otići bilo gdje vani nego bilo gdje u BiH.

Zrinjski je u prošlosti više zarađivao od bitcoina nego od prodaje igrača (iole ozbiljnije transfere ostvarili su Šunjić, Aničić i golman Karačić), no za pola godine otišao je prvo Jasmin Mešanović, a zatim su unovčeni Kenan Pirić (Maribor) i naposlijetku mladi reprezentativac Marijan Ćavar, jedan od rijetkih bh. fudbalera koji je direktno iz BiH lansiran u lige petice (Frankfurt).

Zanimljiv je po pitanju prodaje igrača i bijeljinski Radnik. Zaradili su prvo na Samiru Memiševiću koji je otišao u nimalo besmislenu holandsku Eredivisiu (Groningen), a sada i na Besimu Šerbečiću koji će imati čast igrati u najslavnijem norveškom klubu, Rosenborgu. Kuriozitet je da su obojica štoperi, kao što je bio i predsjednik ovoga kluba i sadašnji selektor Srbije, Mladen Krstajić.

Nisu to ogromni transferi, ali nisu ni mnogo manji od onih koje prave sarajevski klubovi. Da li je razlog što njihov ekskluzivitet pomalo iščezava to što je Premijer liga postala bolja i gledanija ili su menadžeri u ostalim klubovima postali sposobniji, pitanje je o kojem se da diskutovati.

Mnogo neafirmisanih

Mnogo je neafirmisanih igrača u Premijer ligi napravilo solidne karijere vani. Logično klubovi nisu direktno zaradili na njima. Najbolji primjeri su Edin Džeko i Ervin Zukanović. Prvi je igrao malo ovdje, dugi nimalo. Primjer Adisa Jahovića također je znakovit. Sarajevo je napustio ne kao kloc, ali u najmanju ruku "onako" igrač. Danas je među najboljim strijelcima turske Superlige, standardni makedonski reprezentativac.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željini Hajradinović, Sipović, Ćerimagić, Gojak... također su otišli vani prije nego što su dobili priliku na Grbavici.

U posljednjih desetak godina, Vlastimir Jovanović zaradio je novac Slaviji prilikom prelaska u poljsku Koronu Kielce. Transferi iz klubova koji se ne zovu Željezničar i Sarajevo bili su ekscesi i moralo se raditi o ultratalentovanim čudima od igrača (Mirza Mešić, Said Huseinović, Mirko Hrgović). U suprotnom odlazili su igrači trbuhom za kruhom ne čekajući da se susretnu s kaljužom Premijer lige (Rade Krunić, Miroslav Stevanović...).

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

topalovic
To su parazitski klubovi ali hvala Bogu dodje kraj i tome.
12 16
topalovic
To su parazitski klubovi,..ali dosao kraj i tome hvala Bogu.
4 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi