Genijalni plan Valencije: Guedesa prodala za manje novca kako bi zaradila više

Lukavo, nema šta

Genijalni plan Valencije: Guedesa prodala za manje novca kako bi zaradila više

E. Škorić

Valencia je odlučila da proda Goncala uedesa, a zanimljivo da je španski klub pristao na manju cifru iako je mogao zaraditi više.

Valencia se sprema za početak nove sezone LaLige i nedjeljni susret 1. kola s Gironom na startu sezone, a ekipu vodi bivši igrač Milana Gennaro Gattuso.

Šišmiši u sezonu ulaze bez Guedesa, koji je 2018. godine doveden iz PSG-a, a sada je prodan Wolverhamptonu za 32 miliona eura. Njegova vrijednost bila je oko 40 miliona eura i Valencia je svakako mogla da traži i više od toga, što su Englezi bili spremni da plate u svakom slučaju, no na Mestalli su ovdje odradili jako pametno.

U slučaju da je igrač prodan za više od 40 miliona eura, klub bi 25 posto od ukupnog iznosa odštete morao dati PSG-u, pa je Valencia odlučila da transfer bude ispod 40 miliona i na taj je način dobila više, a na neki način izigrala francusku ekipu.

Valencia je i ranije znala da "vara". Naime, bila je i klauzula o broju nastupa i minuta koja bi se aktivirala na osnovu toga koliko igrač provede vremena na terenu.

PSG bi dobio dodatnih pet miliona eura od Valencije ako bi Guedes odigrao više od 45 minuta u određenom broju utakmica, ali Šišmiši ne žele da plate i u datom momentu, krajem prošle sezone, odlučno su Guedesa držali na klupi.

U Valenciji već traže zamjenu za Guedesa, a jedna od meta je Bryan Gil iz Tottenhama.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Što se Guedesa tiče, on je bio poprilično solidan u Valenciji. Prošle sezone je u 36 utakmica La Lige postigao 11 golova uz šest asistencija.

Seniorsku karijeru je počeo 2014. godine u Benfici, gdje je proveo tri sezone. Radi se o standardnom reprezentativcu Portugala za koji je postigao sedam golova na 31 meču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi