Najsavršenija taktika za odbranu penala: Pogledajte kako je Ochoa zadivio fudbalski svijet

Nevjerovatni Meksikanac

Najsavršenija taktika za odbranu penala: Pogledajte kako je Ochoa zadivio fudbalski svijet

Endin Čaušević

Meksički golman Guillermo Ochoa ponovo je oduševio fudbalski svijet jer je jučer uspio da zaustavi Roberta Lewandowskog i reprezentaciju Poljske, te je najzaslužniji što su Meksikanci došli do boda. Ochoa je odbranio Lewandowskom penal, a taktika koji je koristio je mnoge ostavila bez teksta.

Ochoa je još jednom pokazao da je stvoren za utakmice na Svjetskom prvenstvu jer je ovo već treći Mundijal na kojem nas ovaj iskusni golman oduševljava svojim odbranama.

Meksikanac na klupskom nivou nije ni približno uspješan kao u reprezentaciji, a kada dođe Svjetsko prvenstvo kao da se neko čudo desi i Ochoa se pretvori odjednom u jednog od najboljih golmana svijeta.

Tako je bilo i u sinoćnjoj utakmici Meksika i Poljske koja je završena bez golova, a ponajviše zahvaljujući Ochoi.

Ochoa je spasio Meksikance svojim sjajnim odbranama, a posebno se ističe detalj iz 58. minute kada je sudija svirao penal za Poljake, te je odgovornost s bijele tačke preuzeo je Lewandowski.

Navijači Poljske su bili sigurni da će Lewa zabiti gol za 1:0, ali Ochoa nas je ponovo ostavio bez teksta jer je maestralno zaustavio udarac kapitena protivničke reprezentacije i po ko zna koji put spasio Meksiko na Mundijalu.

Oglasi

Međutim, ono čime je ovaj 37-godišnji golman posebno oduševio fudbalski svijet jeste činjenica da je taktiku kod odbrane penala čini se doveo do savršenstva, a na usporenom snimku se to najbolje vidjelo.

Ochoa je zadivio fudbalski svijet taktikom za odbranu penala i očito je uspio da zavara i Lewandowskog.

Prvo je napravio pokret kao da će se baciti u lijevu stranu što je pomislio i Lewa koji je loptu poslao u desnu stranu, ali Ochoa je odjednom napravio pokret kojim se bacio u stranu gdje je Lewandowski šutirao i zaustavio je njegov udarac.

Na usporenom snimku se najbolje vidio potez koji je Ochoa izveo prilikom izvođenja penala i uspio je na taj način da zavara Lewandowskog i na kraju mu odbrani penal.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Mnogi su poručili da je ovo vjerovatno najsavršenija taktika koju ju je usavršio meksički golman nakon svih novih pravila koje im je FIFA uvela kada su penali u pitanju.

Inače, za Ochou je ovo već četvrti put da brani za Meksiko na Mundijalu i ponovo je uspio da nas oduševi. Inače, prije tri godine je napustio Evropu i vratio se u meksiko gdje brani u dresu Americe.

Top Komentari

rauber_bh
Najsavršeniji je k'o i najprvi, novinari tugo moja.
0 0
axel42
Pa čekaj zar niste to pisali skoro za onog Sommera iz M'gladbacha? Sad ovaj izmislio vruću vodu!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi