Hadžić: Pretkola Evrope bi se možda mogla igrati unutar regionalnih grupa...
"Za okončanje sezone, troškovi organizacije utakmice, troškovi karantina i putovanja, bez testova, bili bi veći od 100.000 KM po ekipi.", tvrdi Hadžić

Kako nastaviti sezonu? Kako igrati narednu? Gdje tražiti rješenja i izlaze iz krize?

Hadžić: Pretkola Evrope bi se možda mogla igrati unutar regionalnih grupa... · Intervju

E. Haračić, foto: T. Hebib

Kažu da normalnog života neće biti dok se vikendom ponovo ne bude gledao fudbal i dok nam osnovno životno pitanje opet ne bude hoćemo li preživjeti sutrašnji dan, već hoće li naš tim pobijediti u sutrašnjoj utakmici.

Normalizacijom epidemiološke situacije u BiH, ali i gotovo cijeloj Evropi, fokus interesovanja polako se prebacuje sa osnovnih pitanja preživljavanja na one nešto običnije teme na koje smo navikli. Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a povratak sporednih stvari sasvim sigurno će značiti i povratak normalnog života.

U drugoj polovini ovog mjeseca, saznaćemo hoće li se sezona u Premijer ligi BiH nastaviti ili će biti prekinuta, a mnogo toga zavisiće od Kriznih štabova, ali i od stava NFSBiH i samih klubova iz Premijer lige. 

Odgovore na pitanja o novim izazovima pred našim klubovima, kako ih rješavati, gdje i kuda dalje, potražili smo sa odgovorne socijalne distance od Emira Hadžića, koordinatora sportskog segmenta u FK Sarajevo.

Zadnjih dana to je glavno pitanje o kojem svi pričaju, pa ga ću i ja odmah postaviti. Jeste li za nastavak sezone, pod uslovima koje ste jučer dobili od NFSBiH? Dodaću još jedno, možda i važnije pitanje, ne samo da li ste za nastavak, nego i da li mislite da je nastavak ove sezone realan?

"Zadnjih dana čitamo da su svi za nastavak i to je sasvim normalno i mislim da nema sportskog radnika, fudbalera ili trenera koji nije za nastavak. Siguran sam da to pitanje postavite bilo kome, ne samo u PLBiH, već i u nižim ligama, da su svi za nastavak takmičenja, trenažnog procesa. To je ono od čega živimo. Ali druga stvar je da li mi kao klubovima imamo mogućnost da obezbijedimo sve uslove za nastavak prvenstva. Prije svega tu mislim na našu infrastrukturu, da li ona dozvoljava da obezbijedimo sve što treba, od svlačionica pa na dalje. To bismo trebali i da odgovorimu u upitniku koji je poslao Savez pa ćemo u narednoj sedmici, do petka imati jasniju sliku da li uopšte postoji mogućnost odigravanja utakmica.

U slučaju da svi ispune upitnik i izjasne se da mogu osigurati uslove, opet će sve na kraju zavisiti od državnih organa koji nam trebaju dopustiti da igramo.

Moram se ovdje vratiti na ljudske živote i spomenuti da na kraju krajeva prvo trebamo gledati zdravlje ljudi. To treba biti prioritet, sve ostalo je manje bitno, iako mi svi težimo tome da se nastavi i da se igra.

Ako već nastavimo igrati, moramo obezbijediti uslove kao i sve ostale evropske zemlje, kao lige petice. Jer ipak, oni tamo možda imaju vrjednije igrače, ali njihovi životi nisu ništa vrjedniji od života naših igrača. Ipak, naravno da smo za nastavak sezone, to je ono čime se trenutno bavimo."

Za sada je loptica prebačena klubovima da snose kompletnu dodatnu organizaciju koju iziskuju ovi specijalni uslovi. S druge strane vjerovatno ste već u dobrim gubicima. Jeste li sračunali koliki su gubici FK Sarajevo do sada, koliki bi gubici mogli biti u nastavku sezone i koliko bi to koštalo po klubu da se završi ova sezona? I jeste li već računali i gubitke za narednu sezonu koja će sigurnu biti teška?

"Cijeli svijet je u teškoj ekonomskoj situaciji. Mi kao najveći klub u državi koji ima najviše navijača smo u ogromnim gubicima i samim odigravanjem utakmica bez navijača. Siguran sam da ćemo, ne samo mi već svi klubovi, imati ogromnih problema sa sponzorskim ugovorima koji će se smanjivati, otkazivati. Naši gubici se već sada broje u stotinama hiljada konvertibilnih maraka.

Pored svih ovih gubitaka, naš najveći gubitak sigurno je to što imamo mlade igrače, šest mladih reprezentativaca i dva A reprezentativca od kojih smo neke sigurno planirali prodati na ljeto. Naš veliki izvor finansija upravo treba biti prodaja igrača iz akademije, a obzirom na jako tešku situaciju u svijetu sporta i činjenice da igrači ne igraju već pola godine, upitno je da ćemo uspjeti ostvariti sve zacrtane ciljeve i kako."

Radili smo kalkulacije finansijskih troškova za nastavak sezone prije posljednjeg online sastanka sa Savezom. Prateći zahtjeve liga petice, mi smo računali da će biti obvezan karantin za sve ekipe, a kako nijedna naša ekipa nema svoje prostorije, bili bismo prinuđeni da budemo u hotelu 45 dana. Uz troškove organizacije utakmice i troškove putivanja, bez testova, iznos bi bio veći od 100.000 KM po ekipi.

Što se tiče slijedeće sezone, to nam je još daleko, obzirom da još ne znamo šta će biti sa ovom sezonom, ali sigurno da je pred nama jako turbulentan period. Niko ne zna sa sigurnošću šta će se desiti, ali gubitke niko neće moći izbjeći."

Jeste li radili neke rezove? Za sada je od bh. klubova samo Velež javno objavio smanjenje plata igračima, ali to je nešto što je praksa širom Evrope.

"Za sada nismo radili nikakve rezove i smanjenja plata igračima. S druge strane, igrači su zaista pokazali jednu korektnost i solidarnost gdje su oni sami predložili da se odreknu jednog dijela plate. To još nismo zvanično uradili i kada uradimo objavićemo. U kontaktu sa većinskim vlasnicima, nismo od njih imali ni takav zahtjev."

Jeste li redovnom u kontaktu sa g. Namom i većinskim vlasnicima iz Vijetnama?

"Većinski vlasnik je u stalnom kontaktu kako sa upravom i sa menadžmentom kluba. On često pita kakva je situacija u gradu sa običnim ljudima, sa navijačima. U jednom od takvih razgovora, zamolio je da prenesemo njegovu želju da i obećanje da će uskoro doći da nas posjeti."

Je li kod njih bilo krize, ekonomske?

"Kriza je u cijelom svijetu. Nema zemlje koja nije pogođena, ali nismo baš toliko detaljno pričali. Međutim, što se tiče investicija u FK Sarajevo tu nema nikakvih problema, i nemamo nikakve najave da bi ova globalna kriza mogla negativno uticati na odnos većinskog vlasnika sa klubom. Za sad sve ide normalnim tokom."

Gdje tražiti rješenja i izlaze?

"Treba se okretati domaćim igračima i mladim igračima. To je već dugo, po mom mišljenju, rješenje za naš fudbal. Velika bi stvar bila da se napravi liga do 21 godine, pa i da je ne igraju svi klubovi. Jer ne mogu svi igrači od 21 godine da igraju za Sarajevo, Zrinjski, Želju, Borac, ali sigurno da mogu dobro igrati. Pogledajte recimo ekipu Mladosti, imaju dosta mladih igrača, samo iz naše akademije 5-6 igrača i mogu igrati Premijer Ligu."

Obzirom da će publici biti zabranjeno da dolazi na stadione, možda se može razmišljati o poboljšanom ugovoru za TV prava od kojeg bi i klubovi mogli pokriti dio gubitaka? Svi ljudi koji su dolazili na stadione, sada će plaćati da gledaju utakmice na TV.

"Slažem se. Naša liga je dobro praćena. Gledanost će sigurno porasti preko TV operatera i zašto ne razmišljati o tome da i klubovi u budućnosti imaju neki benefit od toga."

Ukoliko se sezona nastavi ili ukoliko se naredna sezona bude trebala igrati pod ovim novim uslovima i uz nove troškove je li realno očekivati da NFSBiH tu finansijski pomogne klubovima?

"Ni mi sami ne znamo s čim sve ćemo morati da se susretnemo. Kod organizacije utakmice sada će vjerovatno morati biti uključen i Krizni štab i epidemiolozi i dodatne mjere koje će dodatno koštati. Ali, te dodatne troškove će imati čitav svijet, ne samo mi. Zvanično od Saveza još ništa nije došlo, ali oni su na sastanku rekli da će pomoći klubove, da su izdvojili sredstva. Ja očekujem da to uradi i država. Mi smo poreski obveznici, plaćamo doprinose, kao i sve druge firme. Imamo veliki broj zaposlenih, ne vidim razloga zašto bi država pomogla drugima, a ne sportskim klubovima."

Ali kao udruženje građana, niste upali u ovaj 'korona zakon'? Jeste li se, kao klubovi kolektivno, obratili državi?

"Ne, nismo upali u 'korona zakon'. Ali jeste pokrenuta inicijativa prema nadležnim organima da se pomogne, upravo iz ovih razloga."

Da li će vraćanje amaterskih ugovora pomoći klubovima u BiH i da li će pomoći vašem klubu?

"Mislim da će većini klubova to puno pomoći. Smanjiće im troškove i obaveze prema državi. S druge strane, što se tiče FK Sarajevo, ja ne vidim neku korist od toga obzirom da imamo svoju akademiju, imamo mlade igrače i ne potpisujemo ih na amaterske ugovore, a najveći razlog je taj što je trajanje amaterskog ugovora jedna godina. Mi ne potpisujemo igrače, pogotovo mlađe, na godinu dana. Zbog toga mi vjerovatno nećemo imati amaterskih ugovora, ne znamo kakva će ekonomska situacija biti i šta se može desiti, ali trenutno iz ove perspektive nećemo ih i dalje potpisivati.

Dodatno, treba znati da sa amaterskim ugovorom, klub koji dovodi igrača nije dužan platiti kompenzaciju za treniranje. Tako da FK Sarajevo može biti samo na gubitku zbog toga.

S druge strane, mislim da će u ovoj situaciji to dobro doći velikoj većini klubova i da će to biti dobra stvar da to bude neko prelazno rješenje. To je za bh. fudbal u ovom trenutku dobra odluka, ali kao prelazno rješenje, pa treba pratiti situaciju za narednu sezonu i godinu dvije."

Gledajući trenutnu situaciju, izgledan je prekid sezone. U našoj ligi svi klubovi su već odigrali dva međusobna duela i imalo bi smisla da Sarajevo ponese titulu prvaka za 2019/2020. Hoće li se ta titula negdje slaviti, ako u maju bude kraj sezone? Kako spriječiti velika okupljanja navijača i proslave?

"Da budem iskren, mi o tome još nismo pričali. Rano je špekulisati, još se ne zna da li će se nastaviti ili ne, mi bismo svakako boljeli da se nastavi. Ipak, svi klubovi su odigrali po dva puta sa svakim i ne vidim razloga da u slučaju prekida Sarajevo ne bude prvak. Prerano je razmišljati o bilo kakvim proslavama."

Vremena u biti i nema baš previše. Ako se ova sezona okonča, vama opet valja jako brzo spremati ekipu za narednu sezonu. Razmišljate li o ekipi za narednu sezonu. Kako u ovo doba nesigurnosti produžavati ugovore, razmišljate li o pojačanjima? Kako uopšte pričati sa novim igračima.

"Naravno da razmišljamo i radimo. Pogotovo jer nismo u mogućnosti trenirati i igrati utakmice, uradili smo dosta administrativnih stvari. Što se tiče ugovora, tu smo u stabilnoj i lagodnoj situaciji. Svi igrači koje želimo zadržati su pod ugovorom, nećemo imati turbulentno ljeto to je sigurno. Imamo Šerbedžića koji se vraća sa posudbe u Rozenborg, a svi ostali su tu. Mislim da smo što se tiče igračkog kadra već spremni za narednu sezonu. Rano je govoriti, ali imamo plan i što se tiče ekipe i što se tiče pojačanja, a sve će opet zavisiti od situacije."

Možda i jedina priča o nekom pojačanju u PLBIH u zadnja dva mjeseca jeste mogućnost dolaska Anela Hadžića u Sarajevo. Ima li tu šta?

"Kad je Anel Hadžić u pitanju, moram reći da sam ja lično već godinama u kontaktu. Mi smo već zimus dogovorili njegov dolazak, ali obzirom da je imao ugovor u Mađarskoj to se nije uspjelo realizovati. U međuvremenu, on je raskinuo ugovor i sada je slobodan igrač. Mi smo i dalje u kontaktu. Opet kažem da je rano da pričamo o bio čemu, vidjećemo šta će biti."

Kako god da se sezona završi, Sarajevo je jedan od klubova koji će igrati Evropu. Osim ako se Evropa ne bude igrala. Vjerovatno i o tome već razmišljate. Sada u julu, avgustu, septembru treba putovati u neku zemlju koju izvučete, a kako? Je li to realno iz vašeg ugla?

"Iz mog ugla mislim da će biti realno. Neko moje lično razmišljanje je da bi bilo jako dobro da UEFA napravi regionalne grupe. Ranije smo se uvijek nadali da nećemo igrati sa ekipama sa Balkana u tim pretkolima, ali sada mislim da bi to bilo odlično rješenje. I zbog finansijske situacija, a imajući u vidu da na utakmicama sigurno neće biti navijača, bilo bi veliko olakšanje da se u šeširu nađu recimo klubovi iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije... To bi mogla biti jedna jako dobra stvar, bilo bi i prostora za uštedu, znatno bi se smanjio rizik pri putovanjima, lakša je i komunikacija među kriznim štabovima...

U to, bilo bi dobro i da odmjerimo snage, da vidimo kako stojimo. Nismo dugo igrali."

Prema dosadašnjim rezultatima, čini se da ipak dosta zaostajemo. Mislim da prvenstveno zaostajemo finansijski. A mislim i da je tu problem što klubovi u BiH nikad nemaju zajednički stav, pa ne mogu ništa ni postići. Bilo je ranije razgovora o Udruženju Premijerligaša. Evo ova situacija sa koronom je pokazala da bi bilo jako dobro da to udruženje već postoji, pa bi se i prema nekim nadležnim tijelima, ministarstvima, mogle praviti neke akcije. Lakše bi bilo i odlučivati, klubovi bi sami mogli postavljati neka pravila i čini se da bi sve bilo lakše. Da li i vi mislite da je ova kriza pokazala tu neophodnost Udruženja Premijerligaša i da li je bilo ikakvih kontakata sa drugim klubovima na ovu temu?

"Sigurno da bi to bila dobra stvar. Ne mogu da kažem neophodna jer smo i do sad funkcionisali bez udruženja, ali sigurno je da bi to unaprijedilo puno stvari u fudbalu u našoj zemlji. To udruženje imaju gotovo sve svjetske lige. Mi smo već obavili par sastanaka na tu temu i vjerujem da ćemo u narednom periodu dobiti to udruženje i da ćemo puno lakše funkcionisati. Ružno je reći da ćemo lakše tražiti pomoć, ali takva je situacija pred nama."

Klubovi najčešće pričaju samo o onom što njih svrbi. Zato vjerovatno i nema tog udruženja jer svako uglavnom gleda samo sebe. Ali sada je aktuelna tema odrigravanja kupa, Sarajevo je ispalo i vas ta tema realno ne dotiče. Ali evo kakvo je vaše mišljenje, ako se ne odigra liga, da li igrati kup. Samo nemojte reći 'ne interesuje nas' jer onda vam zaista i ne treba nikakvo udruženje (smijeh).

"Pa mi smo specifična država, evo to se i sada pokazalo. Nećemo svi u isto vrijeme dobiti mogućnost da treniramo. To je na kraju opet pitanje za nadležne koji odlučuju o tome, tj. za Izvršni odbor NFSBiH. Bilo bi dobro da se odigra i Premijer liga i kupa, ali ne znam koliko bi to bilo regularno ako se ne odigra liga da se igra kup."

Kao bivši fudbaler, sigurno znate koliko će fudbalerima smetati to što se fudbal faktički neće igrati 7-8 mjeseci. Šta će to značiti u njihovim karijerama, pogotovo tu mislim da igrače koji su na zalasku karijere. Jedan igrač od 35-36 godina sada će, po mom mišljenju, biti 40% slabiji u avgustu nego što je bio u decembru.

"Dobro pitanje. Važno je prvo reći da i ako se krene trenirati da se nastavi sezona, dobićemo dvije sedmice za pripreme. To je nemoguće. Mi na zimu, nakon pauze od mjesec dana imamo šest sedmica priprema. Na te pripreme potroši se par stotina hiljada KM, ne samo mi već svi klubovi. Sada imamo pauzu od dva mjeseca. Mislim da je nemoguće spremiti ekipu za dvije sedmice. Ako neko može spremiti ekipu za dvije sedmice volio bih da nam svima da taj plan i program, da ne trošimo tolike novce bez veze svake godine.

Ako se prvenstvo nastavi, vrlo lako je da tu bude mnogo iznenađenja. I kada je igra u pitanju, moguće su oscilacije, povrede. Zaista će biti teško pripremiti ekipu, ali eto, nadam se da će svi biti dovoljno odgovorni i doći koliko-toliko fizički spremni da se može pripremati za nastavak sezone.

Druga stvar je to da su u svemu ovome, možda i najveći gubitnici neki stariji igrači. Njima će se jako teško biti vratiti nakon ovako dugačke pauze. A ovo je problem koji je na globalnom nivou, nije samo naš."

Kako izgleda plan treninga za igrače? Jesu li svi igrači u Sarajevu i Bosni i Hercegovini?

"Svi su u BiH, nisu svi u Sarajevu. Stručni štab pošalje individualni plan i program. Imamo još od ranije Katapult sistem za praćenje. Oni donesu u kamp GPS sisteme koje stručni štab očita i prave plan za naredni period. Kada je loše vrijeme imaju online treninge, treninge snage. Svi smo poželili loptu, ali to je viša sila i drago mi je da igrači poštuju plan i program koji dobiju.

Šta god da se desi u završetku ove sezone, pripreme za narednu sezonu radićemo u Bosni i Hercegovini, u našem kampu, nećemo nigdje putovati, o tome smo već pričali i to je sigurno."

Nema treninga, nema utakmica. Kakav je vaš radni dan u doba korone?

"Mi svi u klubu radimo. Održavamo redovne online sastanke. Raspodijelimo administrativne poslove i mogu da kažem da ja imam puno posla koji mogu i sada raditi."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Privatno pitanje. Kakvo je vaše mišljenje o COVID-19 krizi. Pratite li svakodnevno, jeste li ušli u analize brojeva zaraženih, razne teorije...

"Ovo je situacija koja je nova za sve nas. Niko ne zna kako treba sada da se ponaša. Mišljenja sam i tako sam se ponašao, da se treba pridržavati svih uputa. Sigurno je da situacija nije bezazlena. Moramo svi da pazimo. Ja sam oprezan maksimalno."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milivoje
Rekao bi čovjek med i mlijeko,Dinamo i Zvezda u problemu al oni jok.Blagostanje u butmirsporu. Kakvu propagandu imaju,doduše imali su od koga i učiti.
2 15
user1589106921
Novi Prvak je sa Koševa
11 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi