Zagrebe, da li te je stid? Pao je rekord HNL-a po posjeti, Hajduku niko ne može da parira
Niko nije vjeran kao Hajduku njegovi navijači (Foto: EPA)

Poljud uvijek krcat

Zagrebe, da li te je stid? Pao je rekord HNL-a po posjeti, Hajduku niko ne može da parira

Edmir Škorić

Hajduk je klub bogate historije i jedan od najvećih na ovim prostorima, a njegova najveća snaga su, bez ikakve dileme, njegovi vjerni navijači.

Malo ko ima tako vjerne navijače kao što ima Hajduk. Split, kao i veći dio Dalmacije doslovno žive za "bile". Bez obzira gdje se ovaj tim nalazio, da li na vrhu ili dnu, tribine stadiona Poljud uvijek su ispunjene do posljednjeg mjesta.

Hajduk je trenutno lider u HNL-u i mogao bi nakon dugo vremena konačno doći do titule, mada mu Dinamo kao najtrofejniji hrvatski klub puše za vratom. I iako možda nije tako kvalitetan igrački, Hajduk ima veliku armiju navijača na svakoj utakmici i ona ga gura prema tituli.

Prema pisanju zvanične stranice SuperSport HNL-a, trenutno se u Hrvatskoj bilježi preko 5000 gledatelja po utakmici, što znači da je srušen rekord iz sezone 1992/93, kada je prosjek bio 4264 gledatelja.

Daleko ispred svih je Hajduk koji ima gotovo 200.000 posjeta na Poljudu, a u prosjeku je to nevjerovatnih 21.826 gledatelja po utakmici na domaćem te 8282 na gostujućim utakmicama.

Oglasi

Slijedi Dinamo s prosjekom od 7404 na domaćem terenu i 9296 u gostima.

Treći najveći broj gledatelja na domaćem terenu pripada Osijeku s 7310 gledatelja na Opus areni dok je Rujevica četvrta s 5879 gledatelja.

Hajduk ima više navijača na stadionu nego većina drugih hrvatskih klubova zajedno i to je zaista nevjerovatno, ali to je jednostavno ljubav Splita i Dalmacije prema "biloj svetinji".

Titulu Hajduk čeka još od 2005. godine

Godine prolaze, titule nema, ali Poljud nikad nije prazan

A tužna je i pretužna činjenica da je Hajduk davne 2005. godine posljednji put osvojio titulu. S Rive bi u more svakog bacili da je tada i u šali rekao da je to posljednja titula splitskog tima, ali godine poslije u očaju su gledali dominaciju Dinama.

Potražite više informacija na temu HNL:

Tog dana u okviru 32. kolu HNL-a 2005. godine kada je Hajduk savladao Varteks sa 6:0, na stadionu je bilo 23.000 navijača. Ta brojka danas je gotovo ista, čak i ako je Hajduk godinama unazad tovario u sredini tabele i izgledao totalno nemoćno u odnosu na Dinamo i Rijeku.

Inače, u 6:0 pobjedi Hajduka igrali su i neki bh. fudbaleri, a gol je dao Bulend Biščević, dugogodišnji kapiten sarajevskog Željezničara.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ham0
Ovi se jedino mogu porediti sa nk zagreb ili nk lokomotiva. Dinamu oni nisu ni do clanaka. Ovo je isto kao kada isti ovi nasi “novinari” pokusavaju porediti nk skretnicar sa Sarajevom ili Velezom i Zeinjskim.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi