Bio je legenda i milioner, zamjerio se Erdoganu i ostao bez ičega: Sada je taksista i prodaje knjige

Tražio je svoje mjesto u politici, a onda morao bježati iz Turske

Bio je legenda i milioner, zamjerio se Erdoganu i ostao bez ičega: Sada je taksista i prodaje knjige

Samir Mlaćo

Da se od stare slave ne živi, primjera je mnogo. U svim sferama života, posebno ako niste baš omiljeni u sistemu.

Osjetio je to na svojoj koži i legendarni turski reprezentativac Hakan Šukur.

Protjeran je iz Turske, nije bio blizak sistemu predsjednika države Tayyipa Erdogana i to nije skrivao.

Hakan Šukur je 90-ih i 00-ih inače bio jedna od najvećih zvijezda turske reprezentacije i istanbulskog kluba Galatasaray. Postigao je 51 gol u 112 međunarodnih utakmica.

Nakon što je završio karijeru, ušao je u politiku i 2011. izabran je u turski parlament za stranku pravde i razvoja predsjednika Erdogana. Dvije godine kasnije napustio je stranku i postao nezavisan, a tu su stvari krenule po zlu kad se Recep Tayyip Erdogan naljutio na bivšeg heroja nacije.

Oglasi

Šukur je napustio tursku politiku 2015., ali je 2017. morao s porodicom pobjeći u Sjedinjene Države nakon što je optužen da je igrao ulogu u neuspjelom pokušaju puča 2016.

Turska vlada povezala je Süküra s Fethullahom Gülenom – Erdoganovim suparnikom islamskog učenjaka – kojeg je predsjednik Erdogan okrivio za krvavi pokušaj državnog udara.

Šukur je otišao iz svoje zemlje, a nedavno je za njemački BILD otkrio čime se bavi u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Vozim taksi za UBER. Prodajem povremeno i knjige. Neprijatelj sam pogrešne politike, a ti političari su učinilli puno zločina i boje se onih koji podsjećaju na iste", rekao je Šukur.

"Morao sam otići iz svoje zemlje. Maltretirali su mi djecu na ulicu, uhapsili su mi oca, završio je u zatvoru. Svi koji su imali posla sa mnom imali su tada problema u životu", tvrdi on.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Iza sebe ima bogatu igračku karijeru, a novac je ulagao u svoju Tursku. Preko noći je sve izgubio.

"Sve sam uložio u Turskoj i na kraju ostao bez ičega. Ništa mi nije ostalo", dodao je Šukur.

Top Komentari

Ade1
Ovo je ona izreka ne guraj nos gdje ti nije mjesto
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti