Ziyechovo srce veće je od stijene: Marokanski narod šokiran najnovijim saznanjem o njemu
Hakim Ziyech je bio otpisan od strane Vahe, odlučio da više ne igra za Maroko, no na kraju je došlo do zaokreta na sreću svih Marokanaca (Foto: EPA)

Jednostavno čovjek

Ziyechovo srce veće je od stijene: Marokanski narod šokiran najnovijim saznanjem o njemu

Edmir Škorić

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Maroka je Hakim Ziyech, koji je zaslužan što će Maroko sutra igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Nogometaš Chelseaja se u februaru ove godine oprostio od reprezentacije zbog sukoba sa bivšim selektorom Vahidom Halilhodžićem, ali je vraćen nakon što je ovaj smijenjen.

I čini se da je to bila dobra odluka Marokanskog nogometnog saveza, pošto je upravo Ziyech ključan igrač Marokanaca u Kataru. Vodio je svoj tim do četvrtfinala Mundijala, a sutra imaju priliku da ispišu povijest i da odu u polufinale.

S obzirom da su već izbacili Španiju, suludo je misliti da nemaju šanse protiv Portugalaca, bez obzira što su ovi pokazali jako puno u prethodnom dijelu turnira.

Budu li Ziyech i društvo na nivou, sve je moguće. Marokanci širom svijeta očekuju ponovo da izađu na ulice, da slave povijesnu pobjedu, a u međuvremenu su isplivali novi detalji o nevjerovatnoj osobi kakva je ofanzivac Chelseaja.

Oglasi

Konkretno, iskusni krilni igrač od 2015. igra za marokansku reprezentaciju i nikada nije htio ni dolar, iako su svi drugi igrači dobijali novac u vidu premija i ostalih nagrada za ostvarene rezultate.

Njegov dogovor je da sav novac koji dobije preko saveza ide u dobrotvorne svrhe i da bude podijeljen siromašnim porodicama u njegovoj domovini.

Ziyech je poput većine njegovih poznatih i popularnih saigrača odlučio biti od koristi siromašnom narodu, mada je teško za očekivati da je bilo koji drugi marokanski igrač uradio ono što je on.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zbog toga je Ziyech obožavan i to su stvari koje su navele sve Marokance da naprave ogroman pritisak kada ga je Vaha odlučio izbaciti iz tima, njega i još neke marokanske zvijezde.

Povratak u reprezentaciju ispostavio se kao pravi potez za sve, bez obzira kako se završi turnir u Kataru. Marokanci su izbacivanjem Španije već postali moralni pobjednici, ali ne žele naravno da stanu na ovome.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi