Izbacili Velež i ostvarili historijski rezultat, a zbog neviđene sitne gluposti UEFA će ih izbaciti?

Maltežani u problemu

Izbacili Velež i ostvarili historijski rezultat, a zbog neviđene sitne gluposti UEFA će ih izbaciti?

Edmir Škorić

Malteški klub Hamrun Spartans mogao bi skupo platiti neopreznost jednog svog igrača.

Hamrun je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu iznenađujuće izbacio mostarski Velež, a uspio je nakon velike drame da eliminiše Levski iz Sofije na putu do play-offa, čime su napravili historijski rezultat i za sebe i za svoju zemlju.

Revanš je odigran u Bugarskoj, a Hamrun je 2:1 pobjedom poništio prednost Bugara iz prvog meča kada je bilo 0:1. Igrali su se produžeci, pa su se pucali penali, nakon kojih su Maltežani počeli da slave.

No, sada strepe da bi ih UEFA mogla izbaciti nakon optužbi iz Sofije, koje su opravdane.

Bugarski novinar Metodi Shumanov je na Twitteru objavio da je klub Levski uvidio grešku sudije Istvana Kovacsa, koji nije primijetio da je jedan od igrača Hamruna ušao na polovicu Levskog prije nego su njegovi saigrači nastavili igru nakon primljenog gola.

Oglasi

Samo nekoliko desetaka sekundi kasnije gosti postižu gol za 2:1, a to se ispostavilo i odlučujućim momentom u ovom dvoboju.

Po mišljenju Levskog, ova situacija je utjecala na sam rezultat utakmice. Zbog toga Bugari traže da UEFA naloži ponavljanje utakmice.

"Izvedeni su potrebni dokazi u svezi s grubim kršenjem pravila od strane sudije i njegovih pomoćnika, što je utjecalo na rezultat utakmice", stoji u priopćenju koje je osvanulo na klupskim stranicama.

U svjetlu pravila, Bugari su u pravu. Pravila igre jasno kažu da svi igrači iz momčadi koja je ponovno pokrenuta sa središta igrališta (osim onih koji izvode centar) moraju biti na svojoj polovici.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Zašto predstavnici Levskog nisu odmah protestovali tokom utakmice? Portal timesofmalta.com navodi da je sudačka greška otkrivena tek u petak. Još se ne zna stav UEFA-e po ovom pitanju.

Hamrun Spartans će u posljednjem, četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu evropskih konferencija odmjeriti snage s beogradskim Partizanom. Prva utakmica na rasporedu je u četvrtak 18. avgusta u 21 sat.

Top Komentari

damir83
To je sudiska greška, garant ih neće izbaciti !
4 0
vence
Mogu samo sudije degradirati..nisu oni krivi da je,čekao pred golom i jos,rukom gp dao :)
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi