Na početku sezone bili kobni za Velež, a sada napravili veliki podvig

Hamrun već osigurao titulu

Na početku sezone bili kobni za Velež, a sada napravili veliki podvig

Eldar Ganibegović

Velež je drugu sezonu u nizu igrao Evropu, no ljetos nije bio uspješan kao 2021. godine kada je izbacio dva protivnika uključujući i AEK. Koban po izabranike Amara Osima bio je malteški Hamrun koji je sada napravio novi sjajan rezultat.

Nakon što je 2021. godine stigao do trećeg pretkola Konferencijske lige, Velež je 2022. godine osvojio Kup Bosne i Hercegovine i izborio novo učešće u Evropi.

Sastali su se Rođeni na Grbavici u prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lie s malteškim Hamrunom i bili favoriti u tom duelu, no poraženi su s 0:1, a gol je postigao Guillaumier u 30. minuti.

Nadali su se u Mostaru, ali i svi u BiH da se tako loša no neće ponoviti, no i u revanšu na Malti ista stvar. Jedan gol, ovaj put Jonnyja u 15. minuti i kraj evropske avanture za Rođene.

Nije se tu Hamrun zaustavio. Uslijedio je dvomeč s Levskim i bugarski predstavnik je slavio na Malti minimalnu pobjedu od 0:1, te se očekivalo da će na svom terenu samo potvrditi prolaz dalje.

Ipak, to se nije dogodilo. Golom u 92. minuti preko Camenzulija Hamrun stiže do pobjede od 1:2 i odvodi meč u produžetke, a zatim penale gdje se bolje snalazi i plasira se u play-off.

Oglasi

Tamo ih je sačekao Partizan i dalje nisu mogli. Beograđani su slavili s 4:1, da bi u drugoj utakmici bilo 3:3 i bio je to kraj lijepe evropske avanture za Hamrun.

Veležov krvnik s početka sezone sada ima novi razlog za slavlje. Naime, Hamrun Spartans novi je prvak Malte i jučer je proslavljena titula na Victor Tedesco stadionu.

U okviru 24. kola savladali su Zebbug s 4:0 i tako ovjerili titulu jer imaju 65 bodova, 18 više od drugoplasirane Birkirkare i 22 više od Balzana koji je treći.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Naredno kolo donijet će im gostovanje kod Santa Lucije koja je 13. i bori se za ostanak u ligi. Dakle, Hamrun ćemo ove sezone ponovo gledati u Evropi i to u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Vidjet ćemo šta mogu u Kupu Malte. Dogurali su do četvrtfinala gdje su poraženi od Birkirkare u prvoj utakmici s 1:0. 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
A mi mislili Velež slab, a ljudi i levskog otresli, partizanu 4 gola uvalili, ispade Velez najmanje od njih i primio golova a jos titulu uzeli
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi