Godinama niko nije vidio zvijezdu azijskog nogometa - Potpisao za Juve, pa ubrzo "nestao"

Godinama niko nije vidio zvijezdu azijskog nogometa - Potpisao za Juve, pa ubrzo "nestao"

Edmir Škorić

Bio je zvijezda azijskog nogometa i najpoznatiji sjevernokorejski nogometaš, no već godinama ga niko nije vidio niti čuo.

U ljeto 2020. godine se Han Kwang-Song zadnji put pojavio u javnosti i to u Kataru. Od taga njemu nema ni traga ni glasa, a zli jezici tvrde da je završio u logoru. Njegovi bivši treneri i saigrači pak dijele zabrinutost oko njegove buduće karijere.

Bio je jako talentovan i predviđali su mu obećavajuću budućnosti. Privukao je pažnju skauta, trenera, menadžera, n avijača, a bio je popularan zbog svojih neospornih vještina na terenu. Trčao je brzo, precizno je kontrolisao loptu s obje noge, a imao je i jako dobar udarac glavom, zbog čega su se oko njega vrtile mnoge poznate osobe zainteresovane za njegove usluge.

Na kraju je izborio put u Italiju, gdje je otišao sa svojim sunarodnjakom Cho Song Hyokom. Za razliku od kolege, izborio je solidno mjesto u postavi među tamošnjim nogometašima. U Seriji A je debitovao 2. aprila 2017. na stadionu Palerma u završnici utakmice, a svoj prvijenac postigao je sedam dana kasnije protiv Torina. Time je postao prvi Sjevernokorejac ikada koji je započeo utakmicu i pritom zabio gol u jednoj od pet najjačih evropskih liga.

Na Apeninskom poluotoku izmjenjivao je nekoliko adresa, gdje je redom igrao za Cagliari, Perugiu, a zatim i za slavni torinski Juventus . No, on je početkom 2020. iznenađujuće otputovao iz Stare dame u katarski Al-Duhail , kada su "Crveni vitezovi" za njega platili sedam miliona eura.

S klubom je potom potpisao petogodišnji ugovor do sezone 2023./24. No, svoju ugovornu obvezu nije ispunio jer su se u nogometaševom životu pojavile značajne komplikacije

Oglasi

Posljednji put Han Kwang Song viđen je u javnosti na terenu u avgustu 2020. , kada je njegova ekipa osvojila trofej Qatar Stars lige. Na njegovom profilu na renomiranom portalu Transfermarkt pak od 1. jula 2021. stoji "without club", odnosno da nema kluba. Iako kao slobodan igrač može biti vrlo atraktivna roba za mnoge timove, njegov novi angažman i dalje je na vidiku. Čini se da su nogometaševi veliki snovi raspršeni samo zbog mjesta rođenja.

Sankcije koje je Sjevernoj Koreji nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nuklearnih pokusa 2017. čini se da su započele Hanovu veliku nevolju. Svim državama članicama naređeno je da vrate sve zaposlene građane iz te zemlje zbog zabrinutosti da se tim novcem zapravo podupire Kim Jong-unova industrija oružja. Navodno više od 100.000 sjevernokorejskih radnika boravi u ukupno 40 različitih zemalja, gdje zajedno zarađuju i do 300 miliona dolara godišnje.

Pandemija Covid-19 kasnije je dovela do toga da je Sjeverna Koreja zatvorila svoje granice, onemogućivši nekim Sjevernokorejcima povratak kući, uključujući i junaka naše priče. Dužnosnici su navodno vidjeli Hana 2021. u ambasadi Sjeverne Koreje u Rimu, gdje je čekao nastavak letova natrag u Pjongjang u skladu sa sankcijama UN-a. Međutim, dvadesetčetverogodišnji igrač misteriozno je nestao s lica zemlje bez ikakvih daljnjih izjava i pravog objašnjenja.

Puno se nagađa je li sjevernokorejski autokratski režim na čelu s podmuklim diktatorom Kim Jong Unom, koji zemljom čvrsto vlada putem cenzure i drugih državnih alata i aparata, ipak imao prste u nestanku Han Kwang Songa. Uostalom, i sam nogometaš ima iskustva s tim.

Han Kwang Song je jednom bio pozvan u tradicionalnu TV emisiju La Domenica Sportiva. Tiho je čekao iza pozornice kada je tog jutra zazvonio telefon. S druge strane bio je neimenovani ministar iz Sjeverne Koreje, koji mu je navodno zabranio da se pojavi i otvoreno govori u emisiji. Očigledno su i drugi sportisti iz njegove zemlje bili pod cenzurom i pod pritiskom vladara.

Oglasi

Naravno, ovo otvara niz pitanja i zavjera! Je li Han Kwang Song živ i zdrav? Nije li on završio u logoru? Neki vjeruju da je možda bio prisiljen vratiti se u Sjevernu Koreju protiv svoje volje. Postoji i mogućnost da su Hana zadesili nepredviđeni događaji zbog kojih je povrijeđen i ne može se kretati u javnosti.

I dok je cijeli slučaj obavijen velom misterija te ostaje predmet pukih spekulacija i mnogih suludih teorija, bivši treneri i saigrači na cijeli slučaj gledaju kao na neviđeni skandal, pri čemu posebno žale za protraćenim talentom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

“Cijeli život posvetiš nečemu i onda se to ne smije dogoditi iz političkih razloga”, požalio se Hanov bivši saigrač Nicholas Pennington koji je progovorio i o njegovoj velikoj introvertnosti. Priča se da je šturo ili uopće nije odgovarao na pitanja o svojoj domovini, što je dodatno potaknulo teorije o ministrovom navodnom telefonskom pozivu prije gostovanja u TV emisiji.

Prema riječima bivšeg selektora sjevernokorejske nogometne reprezentacije Jørna Andersena, Han Kwang Song se nalazi u Italiji, gdje navodno još uvijek boravi u spomenutoj ambasadi iz gore navedenih razloga. “Nije igrao nogomet više od dvije godine. Mislim da je samo trenirao s nekom malom ekipom, ne znam. Tako da je sigurno izgubio dosta na kvaliteti. Jako mi ga je žao što je morao napustiti profesionalni nogomet. Bio je veliki talent", rekao je Andersen.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije