Najtužniji ili najsretniji dan u sportskoj karijeri, teško je reći, ali Salihamidžić ga je dočekao

Više nema ništa sa svojim najdražim klubom

Najtužniji ili najsretniji dan u sportskoj karijeri, teško je reći, ali Salihamidžić ga je dočekao

Edmir Škorić

Hasan Salihamidžić je bio sportski direktor Bayerna od 2017. do ljeta 2023. godine, a nedavno je otpušten nakon serije loših rezultata. Iako je imao zapažene rezultate, na kraju stvari nisu djelovale dobro i rukovodstvo kluba ga je odlučilo otpustiti, baš kao i njegovog saradnika i nekadašnjeg saigrača Olivera Kahna, za koje su mnogi smatrali glavnim krivcima za veliki pad u finišu prošle sezone.

Prvo je Bayern postigao dogovor sa Oliverom Kahnom, a sada konačno i sa Hasanom Salihamidžićem. Nakon silnih pregovora, pronašao se način da se ruke pruže i na kraju potpiše raskid saradnje. 

Salihamidžić je imao ugovor do ljeta 2026. godine, tri godine ranije je "otpisan". Možda je to tužan dan jer je ipak dobar dio života proveo na Allianz-Areni, no s druge strane svakako jedan od najsretnijih jer će konačno biti slobodan, posvećen porodici i sa velikom novčanom odštetom koja mu je zagarantovana zbog ugovora koji je imao u Minhenu.

Prethodno je bivši reprezentativac BiH zajedno sa Kahnom maknut iz kluba jer su se smatrali najodgovornijima za neuspjeh Bavaraca u prošloj sezoni. Interesantno da su on i Kahn dobili otkaze istog dana kada je osvojen 11. uzastopni naslov prvaka Njemačke.

Unatoč tome, bilo je toliko loših stvari da rukovodstvo kluba nije moglo da ne reaguje, pa je odmah otpustilo i Salihamidžića i Kahna. Od danas je čovjek rođen u Jablanici i zvanično raskinuo saradnju s Bayernom.

Oglasi

"Sporazumno smo raskinuli ugovor sa Hasanom Salihamidžićem. Kao i na završnici sezone u Kelnu i na našoj proslavi šampionata, tokom ovih razgovora sve je proteklo veoma glatko. Hasan je mnogo postigao sa Bayernom i osvojio najveće titule, i kao igrač i kao sportski direktor. On će uvijek biti dio Bayerna", rekao je predsjednik Bavaraca Herbert Hainer.

Hainer je ranije pregovarao o sporazumnom raskidu ugovora s Kahnom. Kahnov petogodišnji ugovor prvobitno je trebao isteći 31. decembra 2024. godine.

Bivši igrač Bayerna Salihamidžić vratio se u klub 1. avgusta 2017. kao sportski direktor. Od 1. jula 2020. unapređen je u člana Izvršnog odbora. Nadzorni odbor je 27. maja odlučio da se rastane sa Salihamidžićem.
Međutim, njegovo prethodno dogovoreno produženje ugovora za još tri godine stupilo je na snagu 1. jula 2023. Sada su se obje strane složile oko rješenja. Za sada se ništa ne zna o visini odštete, ali jasno je svima da će popularni Brazzo napuniti svoje bankovne račune.

Pod vodstvom sportskog direktora Salihamidžića, Bayern je proslavio jedan od najvećih uspjeha u historiji kluba osvojivšiu tripletu 2020. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tokom njegovog mandata, Bayern je osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo, evropski Superkup, Bundesligu šest puta, DFB kup dva puta i DFL Superkup pet puta.

Salihamidžić je tokom igračkih dana od 1998. do 2007. godine osvojio Ligu prvaka (2001), Svjetsko klupsko prvenstvo, šest njemačkih prvenstava i četiri puta Kup Njemačke.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Medo-Brundo
Slika je legendarna ?
0 0
konjnakvadrat
Ja mislio vratio se zeni
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi