Hercegovački derbi okom statistike

Matić oduševio

Hercegovački derbi okom statistike

A. Beganović

U vikendu iza nas odigran je i veliki hercegovački derbi. Na Pecari su snage odmjerili ljuti rivali Široki Brijeg i Zrinjski, a slavila je domaća ekipa s minimalnih 1:0.

Duel Širokog Brijega i Zrinjskog nije opravdao očekivanja. Znale su ove dvije ekipe odigrati mnogo bolje, njihove utakmice često su bile i "ljepotice kola", a analizirajući najznačajnije statističke parametre može se reći da se radilo o izjednačenom meču.

Obje ekipe imale su po 50 posto posjeda lopte, napravile su po 12 prekršaja, a gosti su imali više udaraca prema golu. Sedam puta su izabranici Bake Sliškovića šutirali s tim da su 3 udarca išla u okvir gola, dok su izabranici Goce Sedloskog uputili pet udaraca prema gostujućem golu od čega četiri u okvir.

Samo jedan žuti karton je pokazan na susretu i to igraču domaće ekipe, domaći su izveli osam, a gosti pet kornera. Domaći su imali 504 dodavanja od čega 412 uspješnih, a gosti su imali 506 dodavanja od čega 427 uspješnih.

Od 126 duela na meču gosti su bili uspješniji u 66 s tim da su imali nadmoć u zraku jer od 33 zračna duela u svoju korist su riješili 23. Domaći su imali 21 pokušaj driblinga i 12 puta su bili uspješni, a gosti su od 25 pokušaja driblinga 15 puta bili uspješni.

Domaći su najviše napadali po desnoj strani. Fudbaleri Širokog Brijega su imali 33 napada po pomenutoj strani nakon kojih su uputili jedan udarac prema golu gostiju. Po lijevoj strani su imali 27 napada bez upućenog udarca prema golu nakon istih, a po sredini su napadali 10 puta i jednom su šutirali prema golu.

S druge strane, Plemići su bili najopasniji nakon napada po desnoj strani. Izveli su ih 23 nakon kojih su 3 puta šutirali prema golu domaćina. Jedan udarac su uputili prema golu nakon 26 napada po desnoj strani, dok su dva puta zaprijetili nakon 16 napada po sredini.

Matić najbolji igrač utakmice, Čurjurić najslabiji kod Zrinjskog, a Bagarić kod Širokog

Gosti su izgubili 59 lopti od čega 16 na svojoj polovini, a ossvojili su 48 lopti od čega osam na protivničkoj polovini. Domaći su s druge strane izgubili 56 lopti od čega sedam na svojoj polovini, a osvojili su 54 od čega 13 na protivničkoj polovini.

Najbolji igrač po Instat indexu je stoper Širokog Brijega i strijelac pobjedničkog gola Bernardo Matić. Za prikazano na ovom meču "zaradio" je 289 Instat bodova. Imao je Matić 54 uspješna dodavanja od ukupno 55, zatim dva ključna dodavanja, sedam osvojenih i samo jednu izgubljenu loptu. Ukupno je bio u devet duela i iz šest je izašao kao pobjednik.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kod Zrinjskog najbolji index imao je Semir Pezer (240), dok je najslabiji bar prema Instat indexu kod aktuelnog šampiona bio Ivan Čurjurić (167), a kod Širokog Brijega Dražen Bagarić (160).

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi