Historijski trenutak na Svjetskom nogometnom prvenstvu - Budućnost je stigla

Japanka saopštila odluku na razglas

Historijski trenutak na Svjetskom nogometnom prvenstvu - Budućnost je stigla

Edmir Škorić
Teme:

Svjetsko prvenstvo za žene ušlo je u historiju zbog odluke VAR-a koju je sutkinja prvi put objavila na stadionu.

Fifa je donijela odluku da za turnir u Novom Zelandu i Australiji dopusti sudijama da objave pozive. I već u prvom meču turnira, japanska sutkinja Yoshimi Yamashita je dobila priliku maksimalno iskoristiti nove protokole.

Tri minute prije kraja utakmice Yamashiti je savjetovano da ode pogledati reprizu na monitoru uz teren prije nego što odluči dosuditi penal.

A kada je japanska sutkinja donijela odluku, oglasila je preko svog mikrofona u razglasu stadiona Eden Park: "Nakon pregleda na terenu, odluka je: penal!" Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE.

Novozelandske igračice i domaća publika dočekali su ovu objavu oduševljenim povicima - iako je Ria Percival pogodila prečku.

Oglasi

Ipak, zahvaljujući golu Hannah Wilkinson u 48. minuti Novi Zeland je pobijedio Norvešku sa 1:0. U grupi A su još Švicarska i Filipini.

I prije Svjetskog prvenstva u Australiji i Novom Zelandu znalo se da FIFA planira implementirati revolucionarni komunikacijski plan za sudije nakon korištenja VAR sustava. Svrha mu je povećati transparentnost korištenja video verifikacije te informisati navijače o razlozima odluke.

Do sada je nova metoda testirana na Svjetskom klupskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu U-20, a sada je vrijeme za ozbiljan test na najvažnijem turniru - Svjetskom prvenstvu za žene.

Nedvojbeno je da će na Svjetskom prvenstvu navijači na tribinama više puta čuti odluke sudija. Ipak, prva objava na turniru ovakvih razmjera ostat će u historiji, zajedno sa sutkinjom Yoshimi Yamashitom iz Japana.
Svjetsko prvenstvo za žene bit će najozbiljniji test novog sustava prije uvođenja u nogomet diljem svijeta.

"Drugi sportovi već su isprobali ovu metodu, pa i američki NFL, koji to radi već dosta dugo. Čini se da su svi zadovoljni s tim", rekao je predsjednik sudijske komisije FIFA-e Pierlugi Collina u februaru.

Ovo je veliki napredak za nogometni svijet i još jedan dio novog plana FIFA-e, iako će u početku biti neobično, kao i mnoge druge stvari, dok se ne naviknemo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi