FIFA sprema fudbalsku revoluciju - Situacije kao na fotografiji više neće biti ofsajd

Promjena pravila

FIFA sprema fudbalsku revoluciju - Situacije kao na fotografiji više neće biti ofsajd

M. Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) počet će s testiranjem novog pravila kada je u pitanju ofsajd. Čelnici krovne kuće svjetskog fudbala spremni su napraviti revoluciju i u budućnosti će napadači imati veliku prednost.

Ofsajd pravila i poništavanje golova zbog milimetarske prednosti napadača u odnosu na defanzivce poprilično nerviraju svakog ljubitelja fudbala širom svijeta.

Dosta je onih koji su tražili promjenu pravila kada je ofsajd u pitanju i smatrali su kako se pretjeruje u poništavanju golova u kojima su napadači za nokat bili ispred posljednjeg igrača odbrane.

FIFA je konačno spremna da napravi revoluciju i da se napadačima u budućnosti da određena prednost. Sprema se prava revolucija u pravilima.

Svjetska fudbalska federacija testirat će pravila po kojem će sudije dosuđivati nedozvoljenu poziciju samo ako je napadač kompletnim tijelom iza posljednje linije protivničke ekipe.

Oglasi

Testiranje novog pravila bit će napravljeno na određenim utakmicama u skorije vrijeme, a ako se pokaže kao dobra odluka, pravilo će potpuno biti usvojeno širom svijeta.

Ideja svega je da se da prednost napadačima i napadačkom fudbalu i da navijači mogu uživati u utakmicama sa što većim brojem pogodaka.

Arsene Wenger je predložio brojne promjene

Da li je realno zamisliti fudbal sa zaustavljanjem vremena? O toj ideji ozbiljno razmišlja Gianni Infantino koji želi ograničiti gubitak vremena koliko je to moguće i to smatra vrlo bitnim dijelom fudbalske igre.

Ugledna Marca piše da uopšte neće biti iznenađenje da od 2024. godine regularno vrijeme utakmica neće trajati 90 minuta niti će pravilo ofsajda biti isto kao što je to bio slučaj do sada. Ideje za promjenu pravila su na stolu i ključni ljudi zaduženi za pravila fudbalske igre će o njima raspravljati vrlo brzo.

Oglasi

Od 30. juna svaka proslava gola će biti uključena u nadoknadu i to kako bi se onemogućili prekidi prilikom slavlja koji nekad traju duže od minut ili minut i pol. FIFA želi da smanji "mrtvo vrijeme" na minimuma pa će tako od naredne sezone sudijske nadoknade biti mnogo duže nego što je to bio slučaj do sada.

Od sezone 2023/2024 ukinut će se pravilo poništavanja gola ukoliko je u trenutku postizanja gola na terenu bio neko od rezervnih igrača. Nešto slično se dešavalo na Mundijalu u Kataru. Sudije su mogle poništiti golove, ali to se nije dešavalo.

Kao što je već navedeno, izgubljeno vrijeme prilikom proslave gola postat će dio nadoknade. Također će biti uvedeno i Anti Emiliano Martinez pravilo. Ono što je golman Argentine do sada radio bit će strogo zabranjeno, pa tako prilikom izvođenja penala čuvari mreže ne smiju imati bilo kakav kontakt sa izvođačem ili čak dodirivati stativu, prečku ili mrežu.

Precizno je objašnjeno i šta podrazumijeva kada je defanzivac imao kontrolu nad loptom poslije kojeg je došlo do namjernog odigravanja kojim se isključuje ofsajd pozicija:

- lopta je došla izdaleka i igrač je imao jasan pregled
- lopta se nije kretala brzo
- smjer lopte nije bio neočekivan
- igrač je imao vremena koordinirati pokrete tijela, tj. nije se radilo o instinktivnom istezanju ili skakanju, ili pokretu kojim je postignut ograničeni kontakt/kontrola
- kretanje lopte na tlu je lakše nego u zraku

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Obrambeni igrač koji napusti teren za igru bez sudijske dozvole smatrat će se da je na gol liniji ili bočnoj liniji. Igrač u napadu može stajati na terenu za igru ili ostati izvan njega kako ne bi učestvovao u aktivnoj igri.

Ako igrač ponovno uđe s gol-linije i uključi se u igru prije sljedećeg prekida igre smatrat će se da je igrač pozicioniran na gol-liniji u svrhu ofsajd pozicije.

Top Komentari

MaDaj
Jaoooo gluposti majko moja. Pa opet će se gledati milimetri, samo na drugoj strani.. umjesto jeli nokat napadača bio ispred odbrane, sad će biti jeli pertla napadača bila u istoj liniji kao odbrambeni hahaha
3 1
rabodimis
I da se Ekrem nogira iz kuhinje !!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti