U jeku nove promjene ofsajd pravila: Kako se ono mijenjalo kroz historiju?

Uskoro stiže nova promjena

U jeku nove promjene ofsajd pravila: Kako se ono mijenjalo kroz historiju?

Eldar Ganibegović
Teme:

Prije nekoliko dana objalvjeno je kako će se testirati novo ofsajd pravilo koje će, ako se pokaže dobrim, zaživjeti u fudbalu. A kako se ovo pravilo razvijalo i mijenjalo kroz historiju?

Prije dva dana objavljeno je kako je FIFA spremna testirati novo ofsajd pravilo koje će definitivno donijeti revoluciju u fudbalu.

Svjetska fudbalska federacija testirat će pravila po kojem će sudije dosuđivati nedozvoljenu poziciju samo ako je napadač kompletnim tijelom iza posljednje linije protivničke ekipe.

Testiranje novog pravila bit će napravljeno na određenim utakmicama u skorije vrijeme, a ako se pokaže kao dobra odluka, pravilo će potpuno biti usvojeno širom svijeta.

Jasno je da bi napadači bili u prednosti, te se ne bi poništavali golovi zbog toga što je nekome milimetar prsta u ofsajdu. 

Oglasi

Međutim, kako se pravilo ofsajda mijenjalo kroz historiju? Igrači su stojali blizu protivničkog gola i čekali loptu, te postizali pogotke, pa je zato i nastalo pravilo nedozvoljene pozicije.

Pravilo ofsajda je nastalo 1863. godine. Smatralo se da je igrač u ofsajdu ako tri igrača protivničke ekipe nisu ispred njega, uključujući i golmana. Dakle, u dole priloženoj skici, igrač s loptom se smatra u nedozvoljenoj poziciji jer su samo dva igrača ispred njega.

Opis nije dostupan.

Pravilo ofsajda je po prvi put promijenjeno 1925. godine, po kojem je ukinuto da tri obrambena igrača moraju biti ispred njega. Svedeno je na dva, uključujuti i golmana, pa igrač s loptom u gore priloženoj skici po tome više nije u ofsajdu.

Godine 1990. uvedeno je pravilo prema kojem igrač nije u ofsajdu ako je jednako udaljen od gol-linije kao i zadnji obrambeni igrač. To pravilo pomoglo je razvoju napadačkog fudbala.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Posljednja promjena desila se 2005. godine kada je odbor FIFA-e dogovorionovo pravilo, prema kojem je u ofsajdu igrač kojem je bar dio tijela (glava, stopalo...) bliži gol-liniji protivničkog gola od lopte i od nekog protivničkogg igrača. Položaj ruke se nije gledao.

Što se ofsajda posljednjih godina tiče, otkada je uveden VAR neregularnih golova je sve manje, no u pojedinim ligama nađu načina da naprave cirkus, naročito u engleskoj Premier ligi.

Vidjet ćemo hoće li zaživjeti novo pravilo koje je FIFA pripremila, a kojem su se već mnogi obradovali jer se više ne bi dosuđivali milimetarski ofsajdi i poništavali golovi zbog toga. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi