Hajduku zbog nereda navijača jedna od najtežih kazni u historiji hrvatskog nogometa
Velika je šteta bila i na samom stadionu Foto: Pixsell

Skupo ih je koštao meč Kupa sa Dinamom (0:1)

Hajduku zbog nereda navijača jedna od najtežih kazni u historiji hrvatskog nogometa

Samir Mlaćo

HNK Hajduk je saznao kaznu od strane HNS-a za nerede nakon meča Kupa sa Dinamom. Tada su navijači Hajduka sa sjeverne tribine i utrčali na teren sa željom da se sukobe sa navijačima Dinama.

Dok su igrači bježali sa terena, policija je brzo reagovala i nije došlo do sukoba dvije navijačke grupe. Neredi su ipak nastavljeni na tribini, ali i ispred Poljuda.

Helikopteri su bili iznad Splita, stanje je bilo haotično, a veliki brojn navijača na kraju je uhapšen. Hajduk je tako porazom ostao bez šanse da dođe do trofeja Kupa, a nedavnim porazom u Rijeci i gotovo bez šanse da se domogne naslov prvaka.

Sada će biti i bez podrške navijača u naredna dva domaća susreta bez prisustva publike, što je svakako veliki udarac za Splićane u svakom smislu.

Pored toga, Hajduk će u kasu HNS-a platiti 32.000 eura, dakle oko 60.000 KM. Zbog uvredljivog skandiranja navijača GNK Dinamo je kažnjen sa 4.000 eura.

Treba istaći da su hrvatski mediji kazni naveli kao jednu od najtežih u historiji hrvatskog nogometa.

Oglasi

"HNK Hajduk je kažnjen na temelju članaka 4., 9., 28., 35., 38., 66. i 87. Disciplinskog pravilnika HNS-a jer je na utakmici Hajduk - Dinamo domaća navijačka skupina Torcida u 8. minuti zapalila dvije bljeskalice, u 21. minuti zapalila tri baklje, u 35. minuti zapalila 10 baklji, u 40. minuti zapalila jednu baklju, u 50. minuti zapalila četiri baklje, u 51. minuti ometala gostujućeg igrača prilikom izvođenja udarca iz kuta, zbog čega je sudac zaustavio igru u trajanju od 120 sekundi, u 62. minuti aktivirala jedan topovski udar.

U 71. minuti zapaljeno je najmanje 50 baklji, aktivirano i bačeno na tartan stazu 7 topovskih udara i jedna rasprskavajuća raketa, u 74. minuti zapaljene su tri baklje, u 78. minuti zapaljena je jedna baklja te minutu nakon završetka utakmice, više domaćih navijača (50 - 100), smještenih na sjevernoj tribini, utrčalo je na teren za igru na kojem su se u tom trenutku nalazili igrači obiju momčadi, suci i službene osobe, odmah po ulasku navijača na teren intervencijom policije ti su navijači vraćeni na sjevernu tribinu, gdje je u trajanju od 20 do 30 minuta došlo do uništavanja stadiona i napada na policijske službenike, a neredi i sukobi s policijskim službenicima su se nastavili u široj zoni stadiona, zbog čega su službene osobe i gostujuća momčad zadržane na stadionu i poslije 23 sata, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se na temelju članka 66. st. 1. u vezi s člankom 28. Disciplinskog pravilnika HNS-a utvrđuje: kazna igranja dvije naredne prvenstvene utakmice Hrvatske nogometne lige ili Hrvatskog nogometnog kupa na svom igralištu - Gradskom stadionu Poljud bez prisutnosti gledatelja, kao i novčana kazna u iznosu od 26.500 eura.

HNK Hajduk je kažnjen i zato što su domaći navijači (Torcida) od 46. do 50. minute skandirali “Mrzim Dinamo, srpsko ime to“, u 90. minuti skandirali “Cigane, cigane“, te u 92. minuti skandirali “Ubij, ubij, ubij, purgera“, čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje: novčana kazna u iznosu od 8.000 eura pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. Disciplinskog pravilnika HNS-a izriče ukupna kazna igranja dvije naredne prvenstvene utakmice Hrvatske nogometne lige ili Hrvatskog nogometnog kupa na svom igralištu - Gradskom stadionu Poljud bez prisutnosti gledatelja, kao i novčana kazna u iznosu od 32.000 eura", naveli su iz HNS-a.

U odluci za Dinamo navodi se:

"GNK Dinamo je kažnjen zbog toga što su navijači tog kluba na utakmici Hajduk - Dinamo u 27. minuti utakmice skandirali “Ubij, ubij, ubij tovara“, čime je počinjen prekršaj iz članka 87. st. 2. Disciplinskog pravilnika HNS-a te se izriče novčana kazna u visini od 4.000 eura".

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Hajduk je tako dodatno oslabljen u završnici sezone, a navijači su bili udarna snaga i ove sezone.

Sada ih neće biti protiv Osijeka i Rudeša, a Hajduk je trenutno na trećem mjestu uz dosta turbulencija. Jučer je Mislav Karoglav postao 'bivši', a na njegovo mjesto do kraja sezone imenovan je Jure Ivanković, dosadašnji pomoćnik.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ecosport
Niđe veze kazna
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi