Na "Ex-Yu" prostore stiže "svemirski brod": Dragulj od 12.000 sjedećih mjesta je čudo od stadiona

Izgradnja će koštati 100 miliona eura

Na "Ex-Yu" prostore stiže "svemirski brod": Dragulj od 12.000 sjedećih mjesta je čudo od stadiona

Admin Čaušević

Prije desetak godina su izgradili jedan, a sada su otkrili planove za izgradnju novog stadiona koji će zbog svoje multifunkcionalnosti biti unikatan na "ex-yu" prostorima. Izgradnja istinskog dragulja koštat će 100 miliona eura.

Rijeka je utorak predstavila planove za izgradnju novog stadion pod nazivom "Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida" i radovi bi se trebali obaviti na već nekoliko godina napuštenoj Kantridi.

Cijeli projekat bi koštao 100 miliona eura te obuhvaća stadion sa kapacitetom 12.000 sjedećih mjeeta, zatim Hotel sa četiri etaže te tri nebodera koji će imati 35 spratova.

Iz Rijeke su istakli da će izgradnjom novog stadiona grad dobiti objekat na kojem će se moći igrati utakmice Lige prvaka te reprezentacije na svim nivoima.

Budući izgled nove Kantride

Istakunuto je kako će na prostoru današnje Kantride zadržati određeni objekti poput onih koji građanima Rijeke predstavljaju sentimentalnu vrijednost, dok će biti izgrađen i novi dom iza atletski klub.

"Oko cijelog stadiona, zbog specifičnosti ove lokacije – bivšeg kamenoloma i problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora – izgradit će se kilometar dugačak kanal, širok dva i visok četiri metra. Njime će se, u ekstremnim uvjetima koji su specifikum ovog područja, nakupljena voda odvoditi u more."

Oglasi

"Samo za ilustraciju, za taj zahvat, u naravi veliki, ali rješivi tehnički problem, uložit će se nekoliko miliona eura. Noću, kad bude osvijetljen bojama HNK Rijeke, stadion će podsjećati na karakteristični brod s veslima i naglašenom provom – obilježjem Armade.

"Na južnoj strani stadiona koja se spušta prema moru, smjestit će se ugostiteljski objekti", istakli su iz Rijeke.

Konzorcij po izgradnji namjerava novi stadion prepustiti gradu Rijeci na upravljanje, dok bi zauzvrat uloženi novac vraćali kroz hotel i nebodere.

Cijeli projekat bi koštao oko 100 miliona eura

"Cilj našeg Konzorcija otvaranje je ovakve mogućnosti suradnje koju prepoznajemo i nudimo kao priliku da Rijeka i Riječani dobiju ono što im pripada – najljepši i najoriginalniji stadion s pratećim komercijalnim sadržajem", poručili su oni.

"Kad smo odlazili na Rujevicu, obećali smo da je to privremeno i da ćemo se vratiti na Kantridu. Kad-tad. Moram priznati da je ovo za mene emotivan trenutak, jer s današnjim danom i ovim predstavljanjem započinje naše približavanje konačnom cilju – Kantridi!"

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Za Kantridu, mjesto povijesti i budućnosti našeg voljenog kluba, kluba svih nas, Riječanki i Riječana, tražili smo modele suživota sporta i biznisa, održivosti i izvedivosti. Smatram da smo ih konačno i pronašli. Ono što smo zamislili je provedivo, zanimljivo i originalno", poručio je predsjednik Rijeke Damir Mišković.

Podsjećanja radi, Rijeka od 2015. godine igra na stadionu Rujevica. Za to vrijeme su osvojeni titula prvaka kao i četiri Kupa Hrvatske.

Top Komentari

pero98
Dvije stvari da vas ispravim, receno je da se gradi stadion za 14,000 i Ri je osvojila 4 kupa zadnjih god, jedan 2014 godine u dvije tekme, druga tekma je bila na KANTRIDI i ujedno zadnji trofej na tom stadionu. Plus ima jedno finale u ovih 10 god na Poljudu.
0 0
Zax
Bogami svi grade,samo bosnjakistance krpe tribine i prose.Od ovoga stolica od ovoga klupa,pa sijalica i na kraju ofarbana lopta da se ima gonjati po dunjaluku kad dodje kijamet
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi