Hoće li heroj Dinama ostvariti majčinu želju: "Da hoćeš zaigrati sa Džekom..."

Emir Dilaver bi mogao biti novo ime u reprezentaciji BiH

Hoće li heroj Dinama ostvariti majčinu želju: "Da hoćeš zaigrati sa Džekom..."

Emir Dilaver ostvario je san svakog zagrebačkog dječaka koji voli Dinamo. Nogometaš koji je rođen u BiH, tačnije u Tomislavgradu, postigao je gol u sinoćnjem meču protiv Viktorije Plzen i doprinio tome da Dinamo, ne samo nakon 49 godina dočeka proljeće u Evropi, nego i da uđe u osminu finala Evropske lige.

Dilaver je sinoćnji meč protiv Viktorije odigrao poput pravog vođe. Ne samo da je stigao zabiti gol, već je bio nepogrešiv u odbrani, čistio je sve opasnosti iz kaznenog prostora. Oduševljen onim što je pokazao bio je i trener Nenad Bjelica, ocijenivši ga 'čistom desetkom', a na kraju je od strane UEFA-e uvršen i u idealnu momčad šesnaestine finala Evropske lige.

Sam njegov dolazak na Maksimir nije izazvao nikakav bum, iako je plaćeno obeštećenje Lechu, ali za pola godine u klubu Dilaverova riječ pažljivo se sluša. Kapiten je bez trake. Uostalom, nije mu uzalud Bjelica, inače prilično umjeren tip, zbog beskompromisne i autoritativne pojave na terenu dodijelio nadimak Veliki Blek, po stripovskom junaku.

Za Dilavera je trenutno jedini problem što ne igra za nijednu reprezentaciju. Iako je u prošlosti igrao za mlade selekcije Austrije, gdje je s porodicom izbjegao početkom ratnog vihora, Dilaverova želja je da nastupa pod zastavom BiH. Nije ta želja od jučer, ona postoji već duže vremena, pa je o potencijalnom pozivu u reprezentaciju BiH maštao i 2013. godine kada je sa Austrijom Beč osvojio prvenstvo.

Dilaver sa bh. zastavom slavio titulu prvaka Austrije

"Od igrača bih posebno izdvojio Misimovića, kojeg sam imao priliku upoznati kada je igrao za Dynamo iz Moskve. Moja majka često zna reći da joj je neostvarena želja da ja zaigram nekad zajedno s njim i Džekom", ispričao je Dilaver tada za SportSport.ba, pa dodao:

"Ja sam prošao sve mlade selekcije Austrije, a iskreno očekivao sam i davno da me pozovu u mladu reprezentaciju BiH, međutim od poziva nije bilo ništa. O reprezentaciji BiH još uvijek ne mogu razmišljati jer mi se niko iz NSBiH nije javio."

U tom periodu reprezentacijom je kormilario Safet Sušić, kasnije se "nudio" i Mehmedu Baždareviću kada je s Ferencvarošom osvajao trofeje, a treća sreća će očito biti Robert Prosinečki koji je i sam priznao da je od trenera Dinama dobio samo najbolje preporuke i da se radi o vrlo zanimljivom igraču.

Da se vodi ka tome, pogotovo sada kada je Ognjen Vranješ bivši, potvrđuje i to što je Dilaver krenuo u sređivanje potrebne dokumentacije kako bi stekao pravo nastupa za BiH.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi