Hoće li Turska biti kažnjena zbog vojnog pozdrava?

UEFA razmatra potez turskih igrača

Hoće li Turska biti kažnjena zbog vojnog pozdrava?

Edmir Škorić

Upravno tijelo evropskog nogometa, poznato i pod nazivom UEFA, saopćilo je u nedjelju da će "ispitati" potez turskih nogometaša koji su izveli vojni pozdrav tokom meča kvalifikacija za Euro 2020. usred trajne ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

Do incidenta je došlo kada je napadač Turske Cenk Tosun postigao prošlog petka gol za pobjeduTurske protiv Albanije u Istanbuu.

Turski nogometni savez (TFF) objavio je nakon utakmice post na Twitteru u kojem je pokazao vojnički pozdrav igrača i trenerskog osoblja nakon utakmice.

U svom tvitu TFF je napisao da su "posvetili pobjedu našim hrabrim vojnicima".

Šef UEFA-inog tiska Philip Townsend rekao je italijanskoj novinskoj agenciji Ansa da tu gestu nije vidio, ali složio se da bi se to "moglo smatrati provokacijom."

„Zabranjuje li UEFA pozivanje na politiku i religiju? Da, i mogu vam garantovati da ćemo sagledati ovu situaciju", kazao je Townsend.

Turski ratni zrakoplovi započeli su u srijedu bombardiranje sirijskog pretežno kurdskog sjeveroistočnog grada Serekaniye. Predsjednik Turske Erdogan je to nazvao "operacijom mira proljeća" koja se od tada proširila na nekoliko drugih područja.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, na međunarodnom gimnastičkom turniru u Njemačkoj, turski predstavnik Ibrahim Čolak uputio je vojni pozdrav dok je stajao na postolju nakon što je osvojio zlato u disciplini muški prsten.

Top Komentari

Sikter2027
I treba, ebo te rat i sport u istom kontekstu
5 0
Keno
Merhaba braco
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi