Hodžić ne zaboravlja svog Želju, a svjestan je da neće biti lako naslijediti Edina Džeku u reprezentaciji, te nam otkriva da mu je burek i dalje omiljeno jelo bez obzira na Dinamovu zabranu

Napadač Dinama za SportSport.ba

Hodžić: Čengić Vila, moja mahala, e tu je sve počelo · Intervju

Edmir Škorić

Osmijeh i dobro raspoloženje su zaštitni znak mladog napadača zagrebačkog Dinama Armina Hodžića, koji nas je ugostio u hotelu Regnum u Antaliji.

Sam pristup hotelu je komplikovaniji i teži nego bilo kojem drugom u ovom turskom ljetovalištu, gdje u februarskim danima neki bh. klubovi dolaze da se spreme za proljetni dio sezone, ali i regionalni velikani poput Dinama, Zvezde, Zenita, CSKA, Hajduka, Maribora...

"Hotel je super, ali je stvarno skup, tu se za noć po osobi plati 700 eura", kaže nam Hodžić nakon što smo zajedno zaključili da su uslovi za Modre fantastični. Trenira se naporno, igraju se jake utakmice i nakon svega se ipak nađe vremena za popit kafu u bašti hotela na ugodnih 18 stepeni.

Dijete Čengić Vile, vatreni navijač Željezničara, bivši najbolji mladi igrač u BiH, obožavatelj bureka... U intervjuu za SportSport.ba popularni Ara govorio je o mnogim stvarima, prisjetio se prošlosti, najavio blistavu budućnost, prokomentarisao odličnu sadašnjost.

Armine, Antalija se čini kao pravi raj na zemlji...

"Ovdje je prelijepo, svi ovdje dolaze, pa tako i mi. Prelijepo je. Imamo sve uslove, tako da je sve dobro".

Najavljujete fino proljeće u dresu Dinama s golovima u pripremnim mečevima.

"Dobro je za mene počela 2018. godina i nadam se da će se tako nastaviti. Dobro radim, napredujem što je najvažnije i to je to".

Sretan u Dinamu, prija zagrebačka ekipa, a šta dalje?

"Želja mi je da igram u ligi petice, da napravim taj iskorak, da vidim gdje sam i šta sam i da i u nekom većem klubu napredujem".

Dolazak na Maksimir, kako je sve počelo?

"Zagreb nije daleko od Sarajeva, isto je govorno područje, pa nije bilo teško. Imam prijatelje u Zagrebu koji su mi takđer pomogli".

Pita je i dalje zabranjena?

"Haha. Hranimo se po posebnem programu, ali u slobodno vrijeme pojedem pitu".

Koliko pratite bh. fudbal i bivši tim Želju?

"Željo je moj klub kojeg volim, tamo sam napravio prve korake i sve naučio. Pratim Želju i nadam se da će osvojiti duplu krunu".

Sarajevski i hrvatski derbiji?

"Željino sam dijete, sigurno da je malo drugačije, ali svaki derbi igraš srcem i što se kaže - derbi je derbi, pa je sarajevski drugačiji".

Dinamo je doveo Marija Gavranovića iz Rijeke. Konkurencija?

"Vjerujem da ćemo ja i Gavranović biti dobar tandem, a za mene je bolje kada je konkurencija veća i jača".

Niste putovali na američku turneju, ali osjećate li da biste mogli biti važan dio nacionalnog tima u budućnosti?

"Pratio sam meč sa SAD-om, vidio sam da su igrači dobro odigrali, selektor je odradio dobar debi. Što se mene tiče, volim Bosnu i reprezentaciju, prošao sam sve selekcije ove reprezentacije pa se u budućnosti nadam da ću igrati".

Edin ulazi u 32. godinu, smatrate li da biste mogli biti novi Džeko?

"Teško je bilo koga porediti s Džekom. On je napravio nešto fantastično i vjerujem da ću nositi reprezentaciju, ali glupo je pričati o tome da budem zamjena Džeku. Imam neki svoj cilj, ali vjerujem da ću u budućnosti biti jedan od glavnih igrača reprezentacije".

Imali ste tu sreću da odete u Liverpool, trenirate na Anfieldu i vidite Stevena Gerrarda. Kao neka bajka?

"Kao mlad sam otišao u Liverpool i to je jedno veliko iskustvo, kada sam se odvojio od porodice i prijatelja. Tamo je skroz drugačiji sistem, a sretan sam što sam uopšte bio tamo i vidio kako se sve to radi. Nekako se postavljam po tom sistemu".

Kakav je Armin Hodžić privatno?

"Dosta sam pozitivan i opušten. Druželjubljiv sam. Je li me nešto nervira? Teško".

Možete li nam izdvojiti neke 'otkačene' saigrače?

"Ima tu mladih igrača, pa se i oni opuste i svako priča nešto svoje. Ne mogu nikoga izdvojiti. Svi su pozitivni i smiješni, ali ne mogu nekoga izdvojiti".

Messi ili Ronaldo, Barca ili Real?

"Ronaldo i Real. Mada, Bayern je klub koji volim, a što se igrača tiče, pratio sam Henryja i 'starog' Ronalda. Njih sam gledao, bili su mi baš veliki".

Je li previše dati 220 miliona za napadača?

"Mislim da je pretjerano, ali s druge strane, tako je jednostavno sve krenulo i vidjet ćemo dokle će to otići".

Najljepši i najružniji trenutak?

"Najljepši trenuci su uz porodicu, a iamo sam ih i u karijeri, posebno kada igraš u Želji pred Manijacima. Nažalost, u Dinamu ne možemo da igramo pred punim stadionom, što je minus. Mada, imao sam lijepih trenutaka i u Dinamu. Što se teških trenutaka tiče, najteži mi je bio kada sam pauzirao sedam mjeseci zbog povrede".

Sve je nekako počelo od te Čengić Vile...

"Tamo je sve počelo, tamo je malaha, moji mahalci... Mogu da kažem da sam imao dosta dobro djetinjstvo. Bilo nas je dosta i svaki dan smo igrali od jutra do mraka, ne samo fudbala, nego svega. Presretan sam zbog toga".

Najljepši gol onaj protiv Intera škaricama ili ima neki drugi?

"Sigurno da je to najljepši gol u mojoj karijeri. Nevjerovatan gol i po meni najljepši u karijeri, a nadam se da ću ih imati još takvih. Zabijao sam svakakvih golova, ali taj je poseban".

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Ukratko: Rođen u Sarajevu, ponikao na Grbavici, dobio priliku u Liverpoolovoj Akademiji, a dobrim igrama u dresu Plavih izborio se za potpis u Dinamu. Igrao je za mlade bh. reprezentacije, pa i seniorsku, gdje bi mogao biti važan faktor u godinama koje dolaze. Bio je ljubimac Manijaka zbog svoje nevjerovatne borbenosti, ali i majstorija na terenu, pa je definitivno jedan od najtalentovanijih dječaka koji su ponikli u popularnoj Dolini ćupova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi