Holandija mijenja ime!

U budućnosti će se zvati samo Nizozemska

Holandija mijenja ime!

E. Škorić

Vlasti u Holandiji zahtijevaju da se u inostranstvu više ne upoterbljava njiovo ime "Holandija", kao što je to do sada bio slučaj.

Često korišteno ime Holland (Holandija) više neće biti u upotrebi, a tamošnja vlast želi da popravi globalnu sliku države tako što će imati jedno zvanično ime - Nizozemska.

Tako će se u budućnosti koristiti samo ime Nizozemska (Netherlands), inače i pravilno ime ove zemlje. Podsjećamo da su Južna i Sjeverna Holandija samo dvije od 12 provincija Nizozemske.

Nacionalni rebrending, koji su potpisali poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, bit će sproveden kasnije ove godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kao dio nove strategije, Nizozemska će biti zvanično ime zemlje na Eurosongu koji se održava u Rotterdamu idućeg maja, a onda i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, kao i u drugim većim sportskim i drugim ceremonijama.

"Novi pristup imenu zemlje treba pojačati izvoz, turizam, sport, širiti nizozemsku kulturu, norme i vrednosti i zato će se na svakom mjestu i u svakoj prilici koristiti zvanično ime naše zemlje - Nizozemska", poručila je portparolka ministarstva vanjskih poslova.

Top Komentari

Ludilo_brale
Čuj hrvatsko Nizozemska , pa vidis majke ti da je njihovo izvorno ime Netherlands ili Nizozemska . Samo vas se jezik svodi na prijevod svakog drugog , pa vam čudno kako svaki drugi normalni jezici imaju svoje izvorne riječi .
4 4
Mu'min Juventino FKS
Odvratan naziv!!! Uvijek me to hrvatsko nizozemska nerviralo!!!
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi