Hošić: Mladi treneri zaslužuju šansu, mnogi primjeri pokazuju da vrijedimo

Iza sebe ima bogato igračko iskustvo u Poljskoj, Rusiji...

Hošić: Mladi treneri zaslužuju šansu, mnogi primjeri pokazuju da vrijedimo

S. Mlaćo

Jedan iz plejade bh. trenera čije vrijeme dolazi sigurno je i Dženan Hošić (44).

Nekadašnjim igrač Veleža i Sarajeva, sa bogatim iskustvom igranja u Poljskoj i Rusiji, trenutno je bez angažmana. Vlasnik je UEFA Pro licence što mu je svakako velika prednost. Posljednji angažman imao je u Olimpiku gdje je radio sa Esadom Selimovićem, ali je na pauzi došlo do trenerske promjene.

Olimpik je nakon toga odigrao još jedno kolo i izborio plasman u elitu. Selimoviću i Hošiću zbog toga i pripadaju sve zasluge.

"Trenutno sam slobodan nakon razlaza sa Olimpikom. Ima poziva, ali ništa konkretno s obzirom da su lige tek krenule. Profi licencu sam dobio prošle godine i to je velika stvar. Stažirao sam u Crvenoj Zvezdi i radio sa trenerom Milojevićem i zaista to je veliko iskustvo za mene. Sada je vrijeme da se krene samostalnim putem", priča Hošić na početku razgovora za SportSport.ba.

Osim Olimpika do sada je radio u Famosu i visočkoj Bosni. Prisjeća se početaka.

"Otvorio sam školu fudbala 2009 .godine, pa radio i sa djecom, a zatim prvi put Famos u Drugoj ligi. Bosna zatim Prva liga, a onda Olimpik s kojim sam bio na pragu Premijer lige".

Kako gledaš na trenerski posao u BiH?

"Tek se sada vidi koliko je to težak posao. Kao igrač ne obraćaš pažnju na dosta stvari, a kao trener moraš razmišljati o svemu. Ne govore bezveze ljudi 'igrač je najlakše biti'. Iz ove perspektive i jeste. Kao trener kada završiš utakmicu tek tada ti kreće posao".

Koliko pratiš Premijer ligu, evo sada je krenula i Prva liga FBiH?

"Pratim puno zaista. Stalno sam u tome. Nikada ne znaš gdje te može odnijeti posao. Zato je najbolje da pratiš sve, da znaš pojedinosti i sve ostalo".

Vjeruju da mladi treneri u BiH zaslužuju šansu. Kao pozitivan primjer ističe trenera Veleža Feđu Dudića.

"Tip sam trenera koji voli mlade igrače. Volio bi da dajem šansu mladim igračima, a kroz igračku karijeru vidio sam da se mladi igrači zapostavljaju. I sada se dešava isto. Dovode se igrači neki iz inostranstva koji ne vrijede puno više od naši mladih igrača. I naši mladi treneri pokazuju da mi vrijedimo. Primjer je evo Feđa Dudić. Dokazao je da možemo puno toga, a naravno da od starijih možemo puno naučiti, kao npr. od Osima i Musemića".

Osam godine igračke karijere proveo je u Poljskoj. Bio i kapiten tima te ostavio sjajan utisak.

"Bio sam osam godina tamo, u jednoj ekipi pet godina i bio kapiten. Kontakti su ostali sa predsjednikom i direktorom, zovu me i za naše igrače, te naše tržište koje im je interesantno. Prošle godine su igrali protiv Krupe na pripremama i pitali su za Jovu Lukića, ali predsjednika Krupe je obećao njega Borcu i propao je transfer".

Priznaje da bi imao želju vratiti se u Poljsku.

"Svakako da mi je to želja. Prelijepo mi je bilo tamo, te mislim da sam pogriješio kada sam se vratio. U klubu su imali planove da preuzmem mlađe selekcije, ali to je možda i sudbina da dođem kasnije".

Nastupao je i za ruski Anzhi.

"U Rusiji sam bio tri godine. U to vrijeme tamo je bio i Elvir Rahimić pa je prešao u CSK-a".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Ima svoju školu fudbala sa kumom i drugom Adnanon Ćupinom koja nosi naziv Fair play. Trenerski posao je tako i krenuo.

"Škola ide dobro. Sada slavimo deset godina postojanja, te sve funkcioniše pravo dobro", dodao je na kraju razgovoru za SportSport.ba bh. trener Dženan Hošić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi