Hramovi nogometa danas služe za borbu protiv koronavirusa

Brazil

Hramovi nogometa danas služe za borbu protiv koronavirusa

E. Škorić

Sa 40.581 potvrđenim slučajem i 2.575 smrtnih slučajeva, Brazil se suočava s koronavirusnom krizom, a zdravstveni sustav je pred kolapsom.

Zbog toga je pojačana izgradnja terenskih bolnica, a u zemlji koja je pet puta bila svjetski prvak, sveti hramovi nogometa postaju medicijski kompleksi velikog kapaciteta kako bi se primili zaraženi koronavirusom.

Prvog aprila, kada je pandemija već bila dio svakodnevnog života Brazilaca, otvorena je terenska bolnica s 200 ležaja na stadionu Paulo Machado de Carvalho, poznatijem kao Pacaembu, smještenom u središnjem dijelu Sao Paula.

Pacaembu, svečano otvoren 27. aprila 1940. godine, poslužio je kao mjesto najboljih dana Pelea. "El Rey" je do danas najbolji strijelac koji je igrao na ovom stadionu sa rekordnih 115 golova u 119 utakmica.

"Ja sam iz Guapiara, u unutrašnjosti Sao Paula, i došao sam u ovaj grad prošle godine na posao. Oduvijek sam sanjao o upoznavanju ovog stadiona, iako nikada nisam ni slutio da će to biti pod ovim uvjetima", rekao je Edivaldo Lopes dos Santos, kojeg je privremeno angažirao tim za logistiku koji upravlja Pacaembuom u hitnim slučajevima.

„Obožavam nogomet, ljubitelj sam Palmeirasa i ovdje je moj tim puno puta igrao. Ali danas govorimo o drugoj situaciji, nečemu ozbiljnijem", rekao je 37-godišnji zaposlenik, koji trenutno obavlja električno održavanje i druge zadatke.

Osim poduzetih mjera opreza, neizbježan je kontakt među ljudima koji rade kao rukovoditelji zdravlja i održavanja mjesta.

„Strah od zaraze je uvijek prisutan, iako svi radimo s maskama i pokušavamo biti odvojeni. Ali morate nastaviti dalje jer ovdje pomažu mnogi bolesni ljudi. "

U Pacaembu, koji je privatiziran prije nešto više od godinu dana, na travnjaku su postavljeni dva velika šatora od 6.000 četvornih metara.

"Ljudi koji stignu u Pacaembu su slučajevi male složenosti. Ondje ostaju oko 10 dana i, kad se stabiliziraju, vraćaju se kući", objasnio je Bruno Covas, gradonačelnik Sao Paula. Oni pacijenti čiji se slučajevi pogoršavaju bit će upućeni u bolnice. Bolnica Albert Einstein, jedna od najprestižnijih ustanova u Sao Paulu, zadužena je za zadatke u Pacaembuu.

U Sao Paulu je do sada zabilježeno 14.580 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 1.037 smrtnih slučajeva, što ga čini državom s najvećim brojem infekcija u Brazilu.

Maracana, mitski scenarij

Maracana je najpoznatiji stadion u Brazilu. Rad na Maracani počeo je 31. marta, a prema državnoj vladi, terenska bolnica s 400 raspoloživih kreveta bit će otvorena 30. aprila. Za razliku od Pacaembua, terenska bolnica neće biti izgrađena na travi Maracane, gdje su Flamengo i Fluminense, lokalni klubovi, svaki vikend igrali svoje mečeve. Privremena konstrukcija sastavlja se tamo gdje je nekada bila atletska staza Celio De Barros.

Uz sjedište Maracane gradi se još osam terenskih bolnica u državi Rio de Janeiro, drugoj najugroženijoj regiji u Brazilu iza Sao Paula, s 4.899 potvrđenih slučajeva smrti od COVID-19 i 422 smrti. Jedna od tih privremenih jedinica bit će smještena u napuštenim objektima Olimpijskih igara 2016. godine, tačno u Riocentru, Barra da Tijuca, gdje su se igrale utakmice stolnog tenisa.

Nisu samo veliki stadioni u Sao Paulu i Rio de Janeiru pretvoreni u hitne prostore. U Salvador de Bahia, obnovljena Arena Fonte Nova, koja je 2014. bila domaćin utakmica Svjetskog prvenstva, gotovo je spremna za smještaj 240 kreveta posvećenih pacijentima koji imaju koronavirus.

Arena Fonte Nova, koju koristi tim Esporte Clube Bahia, također je ustupila svoje objekte u Lauro de Freitas u gradskoj četvrti grada Salvador. Tamo je izgrađena bolnica Fazendao sa 44 raspoloživih kreveta. Prošle subote na stadion Presidente Vargas u Fortalezi primljeno je prvih 50 pacijenata niske i srednje složenosti. Oko 336 kreveta, uključujući blok za liječenje pacijenata na intenzivnoj njezi, bit će postavljen na ovom stadionu.

U Boavista, glavnom gradu države Roraima, sjeverni Brazil, stadion Flamarion Vasconcelos dobio je 120 kreveta od Opće bolnice. Tamo će se rješavati samo sumnjivi slučajevi COVID-19.

Sao Paulo, Santos, Corintios, Palmeiras (u državi Sao Paulo), Botafogo (u Rio de Janeiru), Atletico Mineiro (Minas Gerais), Goias (Goiania) i Athletico Paranaense (Parana) već su ponudili svoje objekte za borbu protiv pandemija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi