Hrvat je do jučer skautirao za Barcelonu: "Pjanić? Malo je iznenađenje, ali..."

Goran Vučević o transferu za SportSport.ba

Hrvat je do jučer skautirao za Barcelonu: "Pjanić? Malo je iznenađenje, ali..." · Intervju

Potpisom Miralema Pjanića za Barcelonu okončana je saga koja je na transfer tržištu trajala posljednjih nekoliko mjeseci.

Odlične partije koje je Pjanić pružao za Juventus rezultirale su interesovanjem brojnih klubova, spominjali su se Chelsea, PSG, Manchester United..., ali njegovo sljedeće odredište je Camp Nou.

Barcelona je platila Pjanića 60 miliona eura i učinila ga ujedno najskupljim bh. fudbalerom ikada, a u obavezi su da Bianconerima proslijede još pet miliona ukoliko ostvari određene bonuse predviđene ugovorom koji se tiču broja utakmica i eventualno osvojenih trofeja.

Kao idealan sagovornik na temu Pjanićevog transfer nametnuo se Goran Vučević (49). Osim što je početkom devedesetih imao priliku potpisati za Barcelonu, ovaj Splićanin je posljednje tri godine bio skaut slavnog španskog kluba.

"Pjanićevo ime nije isplivalo od jučer. Pod povećalom je bio godinama, konstantno ga je pratila skautska služba Barcelone, a na kraju je jednostavno procijenjeno da je igrač koji može donijeti ono što se traži. Barcelona ima specifičan stil igre koji Pjaniću nije stran i zato sam uvjeren da će se uklopiti na pravi način. On je taj koji je u ovom trenutku najsretniji, ovo je transfer života", javio se Goran Vučević za SportSport.ba.

Pojedini navijači Barcelone transfer smatraju nelogičnim, jer je u suprotnom pravcu otišao sedam godina mlađi igrač (Arthur Melo, op.a).

"Mnogi su u Španiji iznenađeni ovim transferom. To je istina. Okej, Pjanić jeste igrač koji po svemu može pomoći Barceloni, ali transfer se dešava danas kada on ima 30 godina. Uz sve to, u suprotnom pravcu je otišao daleko mlađi igrač koji je dobro krenuo i za kojeg se očekivalo da će biti sve bolji i bolji budućnosti. S te strane nekako i razumijem navijače. Ipak, nadam se da će ih Pjanić sve osvojiti svojim fudbalskim znanjem i kreativnošću i da je ostaviti dobar trag."

Vučević je svojevremeno u Barcelonu došao iz Hajduka. Ipak, nije imao sreću da se pretjerano naigra u dresu Blaugrane.

"Barcelona je specifična, to je klub u kojem se morate u potpunosti podrediti kolektivu i koji gaji decenijama istu igru koju je začeo Johan Cruyff. Iako nije više među nama, prisutan je sve ovo vrijeme. Ja sam imao sreću da potpišem za Barcelonu i da ostvarim svoj san, a još više sam sretan jer je upravo Cruyff insistirao na mom dolasku. U to vrijeme teško si mogao nešto više napraviti. Došao sam u klub koji je osvojio Ligu prvaka i u kojem su mogla igrati samo tri stranca tada, tako da se bilo teško izboriti."

Barcelona radi preslagivanje, nema mjesta za Gorana Vučevića ...

Do kraja juna bio je angažovan u Barceloni kao skaut. Vjerovatno bi radio i dalje da Barcelona uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije bila primorana na 'rezanje' troškova.

"Skautska služba kakvu ima Barcelona jedna je od najboljih u svijetu. To je grupa ljudi koja konstantno prati igrače u gotovo svakoj državi, kreiraju se liste iz kojih proizilaze oni najbolji i onda se oni kao takvi pokušavaju dovesti. Pokušat ću vam to približiti činjenicom da sam ja kao skaut godišnje gledao uživo preko 180 utakmica, što je veliko i bogato iskustvo, a za Barcelonu na najviše da bude prisutna i u toku."

Spominjalo se da je u Vučevićevom notesu i Amer Gojak kojeg je navodno gledao na utakmici Lige prvaka protiv Manchester Cityja. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Barcelona prati sve ono što je dobro. Da biste na kraju završili u takvom klubu morate dati nešto više. Primjerice, ako pričamo o Hrvatskoj, morate biti najbolji igrač u HNL-u, najbolji u reprezentaciji... Gojak je jako interesantan igrač i o njemu mislim sve najbolje, ali mislim da je za Barcelonu potrebno malo više", iskreno je kazao Vučević na kraju razgovora za SportSport.ba.

I dok bi ostali fudbaleri "nosom parali oblake" kada bi ih stavili u istu rečenicu s Barcelonom, Gojak je ostao na zemlji, marljivo i vrijedno nastavio je raditi kako bi u godinama koje dolaze ostvario sve ono što ide uz njegov potencijal. Da preskakanje stepenica zna biti pogubno najbolje se vidjelo na primjeru Alena Halilovića. 

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ivica_Osim8
realan cojk, slazem da je Gojak zelen jos, al vrijeme mu je u Bundesligu, nema on sta vise tražiti u Dinamu
11 0
luks-02
Skautska služba kakvu ima Barcelona jedna je od najboljih u svijetu.Cutinho,Dembele,Grizman,Artur,Arda Turan itd,da ne nabrajam više.
3 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi