Dalić ima veliki upitnik prije duela protiv Albanije: Zbog jedne pozicije nije mirno spavao

Veoma bitna utakmica za Vatrene

Dalić ima veliki upitnik prije duela protiv Albanije: Zbog jedne pozicije nije mirno spavao

Haris Zilić, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas od 15 sati igra duel drugog kola grupe B na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, protivnik je selekcija Albanije, a susret se igra u Hamburgu.

Hrvatska nema prava na kiks, pobjeda im igra kako bi u posljednjem kolu kalkulisali o plasmanu u nokaut fazu u duelu protiv Italije.

Sve osim pobjede bilo bi ogromno razočarenje za Vatrene koji su u Njemačku došli sa velikim ambicijama.

Ekipa koja danas slavi ostaje u igri za nokaut fazu, tim koji bude poražen, izgubit će skoro se šanse za nokaut fazu, da se tamo nađe čak i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Istina, Hrvatska danas ulazi kao favorit u duel protiv Albanije, ali Albanci su u prvom kolu protiv Italije pokazali da su jako neugodan protivnik.

Albanci su poraženi od Italije 2:1, postigli su na toj utakmici najbrži gol u historiji EURO-a u 24. sekundi preko Bajramija. Vjerovatno su i oni svjesni da teško mogu do nokaut faze u ovoj grupi, ali jedan pozitivan rezultat do kraja prvenstva za njih bi mnogo značio.

Oglasi

Prema pisanjima Index.hr, Zlatko Dalić bi danas mogao izvesti veoma ofanzivnu formaciju Hrvatske što znači da bi Vatreni napali Albance od samog početka.

Kasno sinoć Dalić je donio odluku u kojoj je ceh platio Ante Budimir koji je sa Osasunom odigrao sezonu života te Marin Pongračić koji je tokom cijele takmičarske godine bio odličan u odbrani u dresu Leccea. Tako da oni neće biti u sastavu danas.

Na golu će sigurno biti Livaković, a Dalić na štopera vraća Gvardiola gdje će mu pridružiti Šutala, dok će na desnog beka Stanišić.

Ono gdje bi Dalić mogao napraviti značajnu promjenu je lijevi bek. Govorilo se o Perišiču na toj poziciji, ali to bi možda bilo i suviše ofanzivno za početak pa bi na lijevog beka vjerovatno mogao Sosa. Dalić tu ima najveće upitnike.

Oglasi

Sredinu neće puno dirati, ostaju Brozović, Kovačić, Modrić, iako se nisu baš proslavili protiv Španije.

Majer bi mogao biti spona između napadača i sredine, dok bi Kramarić i Petković zajedno bili u napadu.

Postoji opcija da Dalić krene u formaciji 4-2-3-1, ali i opcija da igra klasičnu 4-4-2 formaciju gdje bi iza napadačkog dvojica Petković - Kraamarić igrao Majer.

Enigma je još uvijek šta će odlučiti Dalić u vezi Perišića. Ako bi Perišić krenuo na lijevom beku, to znači da bi Hrvatska u toku napada u ofanzivi bila sa četiri igrača, jer bi se Perišić sigurno priključivao napadu zajedno sa Petkovićem, Kramarićem i Majerom.

Jedno je sigurno, Hrvatskoj igra samo pobjeda, a toga je sigurno svjestan i selektor Vatrenih Zlatko Dalić koji će još jednom utvrditi formaciju za danas, a promjena će sigurno biti u odnosu na duel sa Španijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi