Hrvatska se nadala čudu, ali realnost je drugačija: Vatreni ostvarili rezultat koji nije zabilježen
FOTO: EPA

Statistika je kristalno jasna

Hrvatska se nadala čudu, ali realnost je drugačija: Vatreni ostvarili rezultat koji nije zabilježen

Haris Zilić

Završena je grupna faza na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i dobili smo sve parove osmine finala gdje nas očekuju velika uzbuđenja, a oprostili smo se i od nekih dobrih reprezentacija u grupnoj fazi.

Svakako da su dva najveća razočarenja Srbija i Hrvatska koje nisu prošle u nokaut fazu. Srbija je u grupi C završila na posljednjem mjestu sa dva osvojena boda, a Hrvatska je također osvojila dva boda u grupi B i bila trećeplasirana.

Po novom formatu EURO-a koji se igra od 2016. godine sa 24 reprezentacije, četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz šest grupa idu u osminu finala.

Hrvatska se tako nadala da bi sa dva boda mogla biti među četiri najbolje trećeplasirane, ali rezultati se nisu poklopili. Gledajući historijat EURO-a, Hrvatska je očekivala čudo koje ipak nije u domenima neke realnosti.

Od 2016. godine kako se igra novi format EURO-a sa 24 reprezentacije, Hrvatska je postala prva reprezentacija koja je osvojila treće mjesto u grupi sa dva boda.

Dakle, na prethodna dva Evropska prvenstva se nije desilo da reprezentacija koja osvoji dva boda prođe grupu i ne samo to, nego nije bila ni trećeplasirana u grupi.

Oglasi

Na EURO-u 2020. godine koji se igrao u više evropskih gradova kao četiri najbolje trećeplasirane selekcije prošle su Portugal Češka i Švicarska sa četiri boda i Ukrajina sa tri osvojena boda, a zbog slabije gol razlike ispale su selekcije Finske i Slovačke koje su imale također tri osvojena boda.

Prvi EURO sa 24 ekipe bio je 2016. godine, domaćin je bila Francuska. Kao četiri najbolje trećeplasirane završile su reprezentacije Slovačke i Republike Irske sa četiri osvojena boda, odnosno Portugal i Sjeverna Irska sa tri osvojena boda. Po tri boda osvojile su Turska i Albanija, ali su eliminisani zbog slabije gol razlike.

Na Evropskom prvenstvu koje se trenutno održava u Njemačkoj, među četiri najbolje trećeplasirane selekcije završili su Nizozemska, Gruzija i Slovačka sa četiri boda i Slovenija sa tri osvojena boda. Zbog slabije gol razlike sa tri boda eliminisana je Mađarska, dok je eliminisana i Hrvatska sa dva boda, tako da su Hrvati postali prva selekcija na Evorpskim prvenstvima koja je zauzela treće mjesto u grupi sa dva osvojena boda.

Nemamo još uvijek reprezentaciju koja je prošla u nokaut fazu Evorpskog prvenstva sa dva osvojena boda, ali imamo prvu reprezentaciju koja je eliminisana sa četiri osvojena boda, a to je Ukrajina koja je na ovogodišnjem EURO-u u nevjerovatnoj grupi E gdje su svi imali po četiri zbog najslabije gol razlike završila na posljednjem četvrtom mjestu.

Interesantno je i to da je Danska na posljednja dva EURO-a završavala drugoplasirana u grupi sa tri osvojena boda. Prošli EURO su završili u grupi B drugi sa tri boda koliko su imale Finska i Rusija, ali Danci su imali najbolju gol razliku. Na ovogodišnjem EURO-u završili su drugi sa tri boda koliko je imala i Slovenija, uz istu gol razliku i ostale parametre, ali Danci su završili drugi zbog boljeg rankinga na FIFA listi.

Oglasi

U osmini finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj, gledat ćemo ove duele:

Španija - Gruzija
Njemačka - Danska

Portugal - Slovenija
Francuska - Belgija

Rumunija - Nizozemska
Austrija - Turska

Engleska - Slovačka
Švicarska - Italija

Top Komentari

BoSniaN_BuLL
Nek prate sloveniju, sto ima svakog po malo iz regiona! Cus cao!
0 0
plemic
hrvati ponovo rekorderi.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi