Hrvatska ne pamti ovakvu fudbalsku dramu: Rijeka prkosi Dinamu i Hajduku, raspored joj ide u prilog
FOTO: Damir Krajac / CROPIX - Spikić (Dinamo) i Radeljić (Rijeka) u duelu -

Ulazimo u zavšnicu sezone

Hrvatska ne pamti ovakvu fudbalsku dramu: Rijeka prkosi Dinamu i Hajduku, raspored joj ide u prilog

Kenan Lizde

Iz sedmice u sedmicu se očekuje da Rijeka "padne", no to se ne dešava. Pa čak i kada Riječani "kiksaju", Hajduk i Dinamo ne znaju to pretvoriti u svoju prednost. Zato je Rijeka i dalje vodeća, a do kraja sezone u goste joj dolaze i Hajduk i Dinamo, te realno ima najveće šanse za osvajanje naslova.

Nakon odigranog 25. kola SuperSport HNL, pogled na tabelu sugerira da prvenstvo, što se više približava posljednjoj četvrtini, biva sve zanimljivije i neizvjesnije.

Rijeka je i dalje prva, bod ispred Hajduka, a pet ispred Dinama, koji ima utakmicu manje sa NK Varaždin. U slučaju da Dinamo pobijedi, što izgleda prilično izvjesno, došli bi u situaciju da su TRI prvoplasirana takmaca u samo dva boda razmaka.

Rijeka trenutno predvodi HNL karavan, a definitivno i izgledaju najbolje. Zabilježili su nedavno poraz u Zagrebu, ali kada se prisjetimo utakmice, vrlo lako su bod(ovi) mogli otići i put Kvarnera. Riječani izgledaju svježe, poletno, na terenu djeluju tjelesno moćni i kako im ništa nije teško odraditi.

Trener Sopić u svom opusu posjeduje potrebnu hemiju sa igračima, očito zna i zadržati razinu motiviranosti kroz sezonu. Možda malo djeluje čudno to što svako kolo mijenja postavu, čak i pozicije nogometašima, ali rezultat sve to izuzetno prati, pa to djeluje kao njegova vrhunska taktičnost.

Oglasi

Na kraju kada se sve sabere, Rijeka će biti konkurentna do trenutka dok god zadrže trenutnu motiviranost i dok tjelesna moć na ovom nivou bude trajala. A gdje naći veći motiv od naslova prvaka.

Hajduk je na početku sezone "letio" na krilima pobjeda u tom dijelu, pa se već na jesen ozbiljno počeo najvljivati pohod na titulu. Dobro je to sve izgledalo, obećavajuće djelovalo, sve do trenutka kada se pred prepunim Poljudom desio kiks protiv direktnog konkurenta Rijeke.

Tada je na vidjelo izašlo dosta nedostataka, koji prate Hajduk godinama, a ponajviše nedostatak kontinuiteta u direktnim srazovima sa glavnim konkurentima. Spojili su "bili" mladost i iskustvo, barem na papiru, ali u određenim trenucima djelovalo je kako njihovi treneri budu nadmudreni od konkurentskih.

Trenutno Hajduk djeluje kao najviše udaljen od titule, ponajviše što njihove pobjede nisu očaravajuće i teškom mukom stižu do njih.

GNK Dinamo i HNK Hajduk gostuju kod HNK Rijeke

Dinamo je prije šest-sedam kola bio skoro otpisan, ali nakon par dobrih europskih nastupa, samopouzdanje se prilično vratilo, te su spojili par pobjeda. Da li je otežavajuća okolnost igrati na tri fronta zbog dodatne potrošnje ili je dobra stvar kada Dinamo nakon izbacivanja Betisa samopouzdanje "prelije" na domaće prvenstvo, vrijeme će pokazati.

Oglasi

Dojma smo da Plavi imaju dovoljnu širinu kadra da im ova tjelesna potrošnja toliko ne utiče na izvedbu.

Trenutno se u SuperSport HNL dešava da situacija na tabeli sugerira da osim vodećeg trojca svi imaju prilično riješenu situaciju, niko se ne bori za opstanak, pa ostali prvoligaši imaju priliku uigravanja i slaganja kadra za narednu sezonu.

Upitno je koliko će do kraja sezone zadržati kompaktnost i motiviranost. Sigurno će biti pokoje iznenađenje, ali ne onoliko koliko bi bilo da imaju rezultatski žar.

Zbog toga, stara nogometna izreka "prvenstvo se rješava na malim utakmicama", ove sezone u SuperSport Hnl teško da će doći do izražaja, čak je dojam veći da bi se sve moglo rješavati u derbijima. Zato očekujemo pune tribine, ekstra motivirane protivnike i uzbudljivo nogometno proljeće.

A, kada pogledamo raspored, odnosno preostale međusobne duele vodeće trojke, onda možemo reći da je Rijeka i tu u predmnosti jer joj u goste stižu i Hajduk i Dinamo, dok Modri osim u Rijeku, putuju i u Split.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Dodajmo i da u narednom 26. kolu ekipe koje se bore za titulu imaju nešto lakše utakmice. Rijeka na svom terenu dočekuje Osijek, Dinamo će ugostiti Slaven Belupo, dok Hajduk ide u goste neuvjerljivoj Gorici koja je za vikend poražena od "fenjeraša" Rudeša.

Bila je to prva pobjeda Rudeša što sasvim dovoljno govori o formi Gorice koja je u ovoj godini odigrala šest prvenstvenih mečeva uz učinak od pobjede i pet poraza.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Frane
Rijeka lagano uzima, što sam najavljivao i početkom listopada, igraju doma protiv Hajduka i Dinama uz to najlakše pobjeđuju ove uvijetno rečeno manje utakmice, tu im najviše igra ulogu što se ekipe nenabiju u 16m kao protiv Dinama ili Hajduka.
1 0
pero98
Idemo Rijeko lagano po duplu krunu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi