Veliki uspjeh Hrvatske: Vatreni osvojili novu medalju!
Hrvatska je imala još jedan uspješan turnir i osvojila je treću medalju (Foto: EPA)

Pobijedili Maroko u utakmici za treće mjesto

Veliki uspjeh Hrvatske: Vatreni osvojili novu medalju!

Edmir Škorić

Nogometna reprezentacija Hrvatske osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pošto je danas pobijedila Maroko sa 2:1. Za Vatrene je to bila druga bronca i treća medalja na smotri najvećih reprezentacija svijeta. Prethodno je 2018. godine osvojila srebro nakon poraza od Francuske u finalu u Rusiji, dok je 1998. godine u Francuskoj također bila treća.

I Hrvatska i Maroko smatraju se senzacijama ovogodišnjeg Mundijala u Kataru, a naročito se to odnosi na Marokance koji su postali prva afrička zemlja koja je došla do polufinala. Lovili su historijsku broncu, no Hrvatska je bila kvalitetnija i slavila je sa 2:1.

Vatreni su do vodstva došli nakon samo sedam minuta igre. Nakon sjajne i uigrane akcije nakon slobodnog udarca, Perišić glavom ostavlja loptu za Gvardiola, a talentovani štoper sjajno pogađa glavom mrežu Maroka.

Nije dugo Hrvatska vodila, budući da je već u devetoj minuti Achraf Dari pogodio za izjednačenje. Ubačena je lopta iz slobodnog udarca, Majer ju je glavom dirao, ali ju je tako samo u visokom luku usmjerio prema golu, da bi Dari stigao prije Livakovića i donoio svom timu povratak u meč.

Nakon tog gola, Hrvatska je dominirala, mada su i Marokanci imali neke opasne napade.

Treći gol i posljednji na meču viđen je u 42. minuti i jedan je od najljepših na turniru. Mislav Oršić je nakon asistencije Marka Livaje krasnim udarcem iskosa s lijeve strane od stative pogodio za, ispostavit će se, pobjedu Vatrenih.

Oglasi

Nastavak utakmice ne donosi pogotke, iako je malo nedostajalo da ih vidimo. Najbolju šansu za izjednačenje Marokanci su imali u 75. minuti, a Livaković brani udrac En-Nesyriju.

Kovačić je mogao zapečatiti sudbinu Marokanaca u 87. minuti, ali je veznjak Chesleaja sa samo desetak metara malo iskosa s lijeve starne loše ljevicom zahvatio loptu koja odlazi pored gola.

Maroko je u ostatku meča krenuo na sve ili ništa, ali čvrsta je bila hrvatska odbrana za razliku od nedavne utakmice protiv Argentine, te je zaustavila Ziyecha i društvo.

U Hrvatskoj slave još jednu medalju, a vrhunac turnira bila je njihova pobjeda nad Brazilom u četvrtfinalu na penale. Na isti način su u osmini finala eliminisali Japance, dok su u polufinalu poraženi s 3:0 od Argentine.

S Marokancima su igrali u grupnoj fazi i tada je bilo 0:0. Što se afričke selekcije tiče, itekako mogu da budu zadovljni konačnim ishodom Svjetskog prvenstva. Uspjeli su kao veliki autsajderi izbaciti Španiju i Ronaldov Portugal, no Francuska je bila prejaka na putu do finala.

Hrvatska - Maroko 2:1

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Kovačić - Majer, Kramarić, Oršić - Livaja

MAROKO: Bono - Hakimi, Dari, El Yamiq, Attiat-Allah - Amrabat, Sabiri - Ziyech, El Khannous, Boufal - En-Nesyri

Top Komentari

plemic
bravo braćo europejci.
5 17
realista1982
Cestitke Hrvatima,i naravno našim Bosancima i Hercegovcima u reprezentaciji Hrvatske...
16 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi