Hrvatska najbliže, Kosovo još sanja, Srbija i BiH se okreću baražu

Hrvatska najbliže, Kosovo još sanja, Srbija i BiH se okreću baražu

E. Škorić

Ko od reprezentacija iz regiona ima velike, ko male šanse da ode na Euro?

Reprezentacija Hrvatske jeste blizu, no i dalje nije osigurala plasman na Evropsko prvenstvo.

Viceprvak svijeta jako je blizu Eura i trebalo bi pravo čudo da se desi da izabranici Zlatka Dalića ne izbore odlazak na smotru najboljih selekcija na Starom kontinentu.

Hrvatska u subotu na riječkoj Rujevici dočekuje Slovačku i pobjedom bi osigurala prvo mjesto u gurpi E i direktno izborila šesto evropsko prvenstvo.

U tom bi slučaju Hrvatska bila u drugoj jakosnoj grupi pred žrijeb Eura koji će se održati 30. novembra u Bukureštu.

Ukoliko bude remi u duelu Hrvatske i Slovačke, dok bi poraz zakomplikovao situaciju Hrvatskoj, no ni u tom slučaju ne bi bila daleko od EP-a.

Slovaci bi s tri boda u Rijeci i sa pobjedom u zadnjem kolu kod kuće protiv Azerbejdžana bili pobjednici grupe, a Hrvatska bi čekala rasplet situacije na meču Wales - Mađarska. Ako Mađari ne bi osvojili tri boda u Cardiffu, Hrvatska bi prošla dalje kao drugoplasirana. U slučaju mađarske pobjede, kao posljednja opcija ostaje doigravanje kroz Ligu nacija.

Što se bh. reprezentacije tiče, ona je zaista daleko od Eura kroz kvalifikacije. Mora da pobijedi i Italiju i Lihtenštajn, a da pritom Finska ne osvoji više od jednog boda u mečevima protiv Lihtenštajna i Grčke. Tri boda u nekom od ova dva meča Finskoj će donijeti siguran plasman s drugog mjesta ili "kiks" Zmajeva u petak protiv Italije.

I Srbija je u jako teškoj poziciji, skoro pa u nemogućoj misiji. Srbija ima bod manje od drugoplasiranog Portugala, ali ako Ronaldo i društvo po očekivanju savladaju autsajdere Litvaniju i Luksemburg, Orlovi će ostati bez šansi.

Srbija dočekuje Luksemburg i Ukrajinu, ali kao što rekosmo, sve je u rukama Cristiana Ronalda i drugova iz Portugala.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kosovo ima priliku za historijski rezultat i plasman na EP, no isto tako ima teške utakmice protiv Engleske u Prištini i Češke u Pragu. Kosovo ima bod manje od Češke i upravo duel u Pragu bi mogao da bude ključan.

Ipak, treba naglasiti da je Kosovo u ovom trenutku bliže Euru od susjeda iz Srbije i od bh. selekcije. Što se tiče Crne Gore, ona je bez šansi u istoj grupi, dok Slovenij i Sjeverna Makedonija sa po 11 bodova teško da mogu nešto u grupi u kojoj je Poljska prva sa 19, a Austrija druga sa 16 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi