Zrinjskom kazna ali izbjeći će sudbinu Veleža i Sarajeva?

Čeka se odluka

Zrinjskom kazna ali izbjeći će sudbinu Veleža i Sarajeva?

Adnan Beganović

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine danas će saznati kaznu zbog nereda koje su izazvali njegovi navijači odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na utakmici protiv Veleža.

Mostarski derbi, odigran u vikendu iza nas u kojem je Zrinjski s minilalnih 1:0 savladao Velež, imao je i svoje treće poluvrijeme.

Naime, nekoliko desetina navijača Zrinjskog odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka je preskočilo ogradu, utrčalo na teren i krenulo prema službenim prostorijama kluba.

No, dočekale su ih policijske snage koje su brzom reakcijom stvari dovele pod kontrolu, a zbog novih navijačkih nereda na današnjoj sjednici Disciplinske komisije će se raspravljati o visini kazne za Zrinjski.

Iz redova aktuelnog prvaka su se o ovom slučaju oglasili tek kada su bh. mediji na osnovu uvida u Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza BiH počeli pisati da bi Zrinjski mogao biti kažnjen oduzimanjem bodova, baš kao što je nedavno kažnjeno Sarajevo zbog napuštanja utakmice četvrtfinala Kupa BiH i prije tri godine Velež nakon prekida meča sa Borcem. 

Oglasi

I doista je Disciplinski pravilnik jasan i u članu 62. problematizuje pomenutu situaciju, a kako je Zrinjski "povratnik u djelo", odnosno pod uslovnom kaznom zbog navijačkih nereda izazvanih na stadionu Rođeni tokom mostarskog derbija odigranog u novembru prošle godine, Plemićima prijeti oduzimanje bodova.

U svom saopštenju je Zrinjski deklarativno osudio "svaki vid nasilja', no iz samo njima znanih razloga iz redova Plemića su "lopticu" prebacili na medije, koje su optužili za manipulativna izvještavanja, iako su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima se jasno vidi da nekoliko desetina navijača utrčava na teren, te kreće prema službenim prostorijama.

Oglasili su se i iz zaštitatske tvrtke koja je osiguravala meč, te su svog uposlenika "okrivili" za izazivanje nereda, a sramnim saopštenjem se oglasio i gradonačelnik Mostara.

Niko od njih nije jasno i glasno osudio navijače koji su izazvali nerede i zahvaljujući kojima je još jednom u region poslana grozna slika iz Bosne i Hercegovine što je "natjeralo" i Velež da se oglasi.

Oglasi

Rođeni su u svom saopštenju osudili nerede, ali su kritikovali i Zrinjski zbog njihovog saopštenja, kao i gradonačelnika, te su naveli da je besmisleno zavaravati javnost kako igrači, stručni štab i osoblje Veleža nije bilo ugroženo.

Naveli su iz Veleža i da je prilikom odlaska igrača sa stadiona Pod Bijelim Brijegom, od strane navijača Zrinjskog raznim predmetima gađan njihov autobus.

A, s kakvom kaznom će se suočiti Zrinjski, saznat ćemo danas. Iz neslužbenih izvora SportSport saznaje da će aktuelni prvak biti kažnjen, ali da će izbjeći sudbinu Veleža i Sarajeva, odnosno da oduzimanja bodova neće biti.

Šta kaže Disciplinski pravilnik?

Član 62. je jasan i nedvosmislen. Zrinjski je pod uslovom zbog nereda njegovih navijača na utakmici protiv Veleža koja je odigrana krajem novembra i s obzirom da je "povratnik u djelo", doista mu prijeti kazna oduzimanja od 3 do 9 bodova.

Oglasi

1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, biće kažnjen:
a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje
1.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, biće kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana, navodi se u Disciplinskom pravilniku.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

zgembo.popuslic
Nije da branim Zrinjski, boli me neka stvar za njih, al treba bit posten pa reci da nije isto kad prekines utakmicu koja jos uvijek traje kao sto su radili navijaci Veleza i uprava Sarajeva i kad napravis nerede poslije utakmice koja je zvanicno zavrsena
5 1
Mostarac94
A sta drugo ocekivat, al hajde danas cd biti zvanicno ugaseni
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi