Lloris odbija nositi traku u duginim bojama: "Moramo poštovati domaćina"
"Kada smo u Francuskoj, kada dočekujemo strance, često želimo da slijede naša pravila, da poštuju našu kulturu, a ja ću učiniti isto kada odem u Katar"

Golman Francuske se izjasnio

Lloris odbija nositi traku u duginim bojama: "Moramo poštovati domaćina"

Edmir Škorić

Kapiten Francuske Hugo Lloris rekao je večeras da neće nositi traku u duginim bojama s dizajnom duginog srca u kampanji protiv diskriminacije tokom utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru.

Francuska, branitelj naslova Svjetskog prvenstva, bila je među osam od 13 evropskih nogometnih reprezentacija koje idu u Katar koje su se u septembru pridružile kampanji “OneLove”, a koja je započela u Nizozemskoj.

Pravila FIFA-e zabranjuju timovima da na Svjetsko prvenstvo donose vlastite dizajne traka za ruku i inzistiraju na tome da moraju koristiti opremu koju osigurava upravno tijelo.

Upitan u ponedjeljak o inicijativi tokom konferencije za novinare, Lloris je bio skeptičan i po svemu sudeći donio odluku da ne nosi traku u duginim bojama.

"Prije nego što bilo što počnemo, potreban nam je pristanak FIFA-e, pristanak (francuskog) saveza", rekao je Lloris, dodavši:

"Naravno, imam svoje osobno mišljenje o toj temi. I prilično je blizu mišljenju predsjednika Francuskog nogometnog saveza".

Oglasi

Predsjednik francuskog saveza Noel Le Graet ranije je rekao da bi više volio da Lloris ne nosi takvu traku jer ne želi da njegova zemlja drži predavanja drugima.

"Kada smo u Francuskoj, kada dočekujemo strance, često želimo da slijede naša pravila, da poštuju našu kulturu, a ja ću učiniti isto kada odem u Katar, jednostavno", rekao je Lloris.

“Mogu se slagati ili ne slagati s njihovim idejama, ali moram pokazati poštovanje", tvrdi golman Tottenhama.

Trake oko ruku najnovije su bojno polje za igrače koji guraju političke poruke povezane sa Svjetskim prvenstvom u nogometu koje se održava u Kataru, gdje su homoseksualni činovi protuzakoniti, a tretman radnika migranata koji grade projekte za prvenstvo predstavlja kontroverzu dugu desetljeće.

Golman Tottenhama je, međutim, dodao da će francuski igrači vjerovatno udružiti snage za kolektivnu akciju u vezi s poštivanjem ljudskih prava u Kataru.

“Ne možemo ostati neosjetljivi na ova pitanja. Bit će gotovo za nekoliko dana, ili sati, vidjet ćemo", rekao je Lloris.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuska leti u Katar u srijedu, a prvi meč igra 22. novembra protiv Australije. Takođerće se u okviru grupe D sastati i sa Danskom, te selekcijom Tunisa.

Didier Deschamps je nedavno objavio spisak putnika za Katar, ali nije mogao računati na povrijeđene veznjake Paula Pogbu i N'Gola Kantea.

Top Komentari

Realno01
Na sta se cijeli svijet sveo,na to da promovise *****e svim silama.Nista vise nije bitno,ni nogomet niti olimpijske igre niti bilo sta drugo nego samo peeederrrri. I nek mi neko kaze da je to sve normalno,fuj
12 2
antikomunist
Svaki normalan covjek, izuzev gamadi iz Zapadne Evrope ce ovako postupiti. Ne mozes doci u tudju avliju i zavoditi red-moras postivati"pravila kuce".Oni namjerno zele sukob pa da imaju za reci kako su muslimani zaostali i slicnoo. A sve opet pocinje iz Vatikana...gdje i dan danas kao zmija noge kriju zadnju stranicu Biblije....i ne priznaju najvjerodostojnije jevandjelje...
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti