I na Grbavici prate vijesti s Apenina: Šta Željezničaru donosi eventualni transfer Dijamanta?

Džeko na korak od Juventusa

I na Grbavici prate vijesti s Apenina: Šta Željezničaru donosi eventualni transfer Dijamanta?

E. Čaušević

Bh. napadač Edin Džeko će prema svemu sudeći ovog ljeta napustiti Romu i karijeru nastaviti u dresu Juventusa.

Corriere dello Sport objavio je jutros da je Džeko pristao na transfer u Juventus nakon razgovora s porodicom i svojim zastupnicima. Interes za njega pokazao je Andrea Pirlo koji je preuzeo Juventus ovog ljeta, te Džeku vidi kao idealnog napadača u svojoj ekipi.

Iako je Džeko prošle godine produžio ugovor s Romom do ljeta 2022. godine jasno je da se poziv Juventusa ne odbija tako lako. Džeko bi trebao potpisati dvogodišnji ugovor s Starom damom prema kojem će godišnje zarađivati 7.5 miliona eura baš kao i u Romi.

Također, Corriere dello Sport je objavio da će Džekin transfer iznositi 12 miliona eura. Stara dama će na račun Rome odmah uplatiti deset miliona, dok će dva miliona eura biti uplaćena kroz bonuse.

Da se ovaj transfer desio prije godinu dana to baš ne bi imalo značaja za Džekin matični klub Željezničar, ali se situacija sada drastično promijenila. Naime, do prije nekoliko mjeseci FIFA-in Mehanizam solidarnosti se nije odnosio na transfere igrača unutar iste države, te time klubovi koji imaju postotak od njegove prodaje nisu dobijali ništa. Novac su inkasirali samo u slučaju da igrač pravi internacionalni transfer, odnosno ide iz jedne lige u drugu.

Međutim, FIFA je ovo pravilo promijenila ove godine što će sigurno itekako obradovati klub s Grbavice. Naime, novo pravilo Mehanizma solidarnost sada uključuje i transfere unutar iste lige, te će Željezničar inkasirati veoma dobru sumu novca od Džekinog transfera.

"Mehanizam solidarnosti proširen je na nacionalne transfere s međunarodnom dimenzijom. Pod uvjetom da se naknada plaća, transfer igrača tijekom trajanja ugovora između klubova koji pripadaju istom nacionalnom savezu će sada podlijegati plaćanju solidarnog doprinosa svim klubovima koji su trenirali igrača a pridruženi su različitim savezima članovima", navodi se u novom FIFA-inom pravilu Mehanizma solidarnosti što možete vidjeti na fotografiji ispod.

Naime, u Željezničaru sada sigurno pomno prate dešavanja na Apeninima i nadaju se da će Juventus i Roma uskoro ozvaničiti Džekin transfer. Ukoliko Dijamant potpiše za Staru damu onda će Plavi inkasirati 3.25% od transfera prema Mehanizmu solidarnosti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

To znači da će Željezničar biti bogatiji za 390.000 eura što će ovom klubu sigurno odlično doći tokom svih ovih dešavanja prouzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Zanimljivo je da je Željezničar prodao Džeku za "samo" 50.000 eura 2005. godine u Teplice, a Plavi su do sada odlično profitirali od Džekinih transfera iz Teplica u Wolfsburg, pa iz njemačkog kluba u Manchester City, te na kraju u Romu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bakac
Uzeli smo na njemu 5 miliona do sad....
18 1
Honduras
s obzirom da nemaju hl**** ovo je za njih vrh
14 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi